פגיעה במוח בילדים ובתינוקות

חמש ההמלצות המובילות של רופאי ילדים

על פי המחקר, רופאי ילדים בחרו פעולות קליניות פשוטות – בעיקר הימנעות מטיפול – שיתרמו לאיכות הטיפול ולניצול יעיל של המשאבים

רופאי ילדים נתבקשו במחקר לציין פעולות קליניות קלות ליישום ושמגובות בספרות מקצועית, פעולות שמתייחסות לטיפולים שגרתיים ונפוצים, וכאלו שיישומן יביא לשיפור הטיפול הרפואי ולניצול טוב יותר של המשאבים. חמש ההמלצות הנבחרות הן:

רופא ילדים (אילוסטרציה)

רופא ילדים (אילוסטרציה)

* במקרה של כאב גרון, לרשום מרשם לאנטיביוטיקה רק אם יש תוצאה חיובית לסטרפטוקוקוס במשטח גרון. למרות שרוב כאבי הגרון נגרמים מזיהום וירלי, רופאי ילדים רושמים אנטיביוטיקה ביותר ממחצית המקרים.
* במקרים של פגיעות ראש קלות, להפנות לבדיקות הדמייה רק במקרים שיש גורמי סיכון: אבדן הכרה, טשטוש, בעיות נוירולוגיות, "עיני רקון" (שטפי-דם מסביב לעיניים) או גיל שנתיים או פחות.
* במקרים של נוזלים באוזניים, להמתין עם הפנייה לטיפול, שכן רוב המקרים חולפים מעצמם. יש להתערב מיידית במקרים של עיכוב בהתפתחות השפה, בעיות למידה או הפרעות נוירולוגיות.
* לייעץ להורים לא להשתמש על-דעת עצמם בתרופות ללא-מרשם כנגד שיעול והצטננות. מדי שבוע, משתמשים יותר מ-10% מהילדים בתרופות אלה.
* להדריך מה השימוש הנכון במשאפים עם קורטיקוסטרואידים בטיפול בילדים אסתמטים.

ערכה: דורית שנון

מקור:

Meeting the Responsibility of Professionalism: The Good Stewardship Working Group, Arch Intern Med. Published online May 23, 2011. doi:10.1001/archinternmed.2011.231

נושאים קשורים:  פגיעה במוח בילדים ובתינוקות,  תרופות ללא מרשם,  דלקת אוזניים,  קורטיקוסטרואידים,  כאב גרון,  מחקרים
תגובות
דר נטלי הנסון
02.06.2011, 17:54

מניעה היא תמיד הדרך הטובה ביותר למנועה תחלואה עתידית, חבל שבמוסדות החינוך לא מקצים מספיק משאבים לתזונה נכונה הן בגני הילדים בגיל הרך והן בבתי הספר, גם בתקציבים לא שונים בהרבה מהתקציב הנוכחי ניתן לדאוג לתוזנה איכותית שמהווה את אבן הבסיס לגדילה בריאה לילדים

moray
11.06.2011, 11:41

ההמלצה לא לתת אנטיביוטיקה ללא משטח גרון היא מתחסדת ולא מציאותית!
מה עושים ביום חמישי אחר הצהרים!
שולחים את כל המטופלים למוקד רפואי על חשבון קופת חולים?
מבצעים משטח מהיר? ( בצעתי עשרות כאלה - לא זכורה תשובה אחת חיובית! )
מחכים עד יום ראשון ( ומסבירים לאמה היסטרית שעד 7 ימים אפשר לא לטפל בדלקת גרון סטרפטוקוקלית ולא יהיו סיבוכים ראומטיים)
מי משלם עבור משטח מהיר ( 35 שקל) - הרופא?
מה בקשר לשיפוט קליני וניסיון של שנים ?
ומה יגידו בבית המשפט במקרה שיה סיבוך כתוצאה מדחיית הטיפול- אני מנחש שחלקית לפחות ימצאו אשם ברופא! האם המאמר הזה יתפוס בבית המשפט

מיקי שטיין
06.07.2011, 21:47

אינני קשור בצורה זו או אחרת לחברה המשווקת את המשטחים המהירים אך מנסיוני (ביצעתי עשרות רבות של משטחי גרון מהירים) - כאשר החשד הקליני שלי היה שמדובר בדלקת גרון , ברוב המקרים המשטח היה חיובי . במקרים בהם ההורים דרשו נדיר היה למצוא משטח מהיר חיובי. גם חברי משתמשים במשטחים המהירים ולא היו תלונות שכולם שליליים. יתכן ויש בעיה טכנית בביצוע או באצוה הספציפית
אפשרות שנייה להתחיל לטפל לאחר ביצוע משטח גרון רגיל , אפשר לשמור את המשטח מס' ימים -הרי הוא בתוך ג'ל יעודי במבחנה ואם ישלח ביום ראשון ביום שני תהיה תשובה ואז אפשר להמליץ על המשך/הפסקת טיפול

מינה גורביץ
18.07.2011, 23:07

1. לגבי ניסיון קליני וסטרפ' בגרון- בעבודה שפורסמה נמצא כי גם רופאים מנוסים טועים ב-50% מהמקרים שהגרון נראה חשוד לסטרפ' אך בסופו של דבר תרבית היתה שלילית. אני לוקחת משטח למעבדה לכל ילד לפני מתן אנטיביוטיקה אך לעיתים בילדים עם מחלה קחינית קשה מתחילה טיפול אנטיביוטי מיד לאחר לקיחת המשטח ובהתאם לתוצאת המשטח מחליטה לגבי סיום טיפול מלא. בימי ששי, מכבי מאפשרת לנו במרפאתינו העצמאית לבדוק סטרפ' מהיר. להערכתי ב-50% מהמקרים התשובה חיובית. בשליליים אני לוקחת משטח ושומרת עד יום א' אך לא מתחילה טיפול. אני מזמינה אותם למעקב ביום א' ואז שוקלת אם להתחיל עד קבל התשובה. דרך זו מתאימה לי ביותר ונראית בעיני רפואה טובה.
2. כל ילד שמתחיל טיפול במשאפים מקבל הדרכה על דרך השימוש בארוצ'מבר ובמשאפים. השימוש במרחיב הסמפונות נראה בעיני לא פחות חשוב ובעייתי מהשימוש בסטרואידים. שותפי, דר' גיל צ'פניק הכין דפים מודפסים עם הנחיות השימוש ואני רושמת להם את כל הפרטים.
3. מעקבי אוזנים לגבי נוזלים נמצאים במעקב בדיקות שמיעה אחת למספר חודשים ובמקביל לרופאי אאג. כל מקרה לגופו תלוי בגילו, בנוכחות דלקות אוזנים חוזרות, נשימה כבדה ונזלת כרונית עקב הגדלת אדנואידים, ובמקביל הפרעות שינה, עיקוב התפתחות שפה, והפרעות קשב וריכוז. אי אפשר כאן לעשות הכללות גורפות.
4. פרט להורדת חום אינני ממליצה על תרופות ללא מרשם. אינני מתערבת בהחלטות הורים לגבי תרופות להקלת קוליקים בתינוקות או תכשירים הומאופטים שונים. מי מלח לאף ודבש לשיעול מעל גיל שנה טוב לכל הנזלות והשיעולים וזו המלצתי בדרך כלל.