כונדרויטין סולפט

טיפול בכונדרויטין סולפט יעיל לסובלים מאוסטאוארטריטיס של כף היד

במחקר אקראי מבוקר נמצא כי טיפול בכונדרויטין סולפט הוביל לירידה גדולה יותר מפלסבו בכאב ובהגבלה התפקודית, וכן לירידה קלה במשך נוקשות המפרקים בבוקר לאחר שישה חודשים. עם זאת לא נמצאה ירידה במדדים אובייקטיביים

אוסטאוארטריטיס היא מחלת המפרקים הנפוצה ביותר בארצות מפותחות. 20%–30% מהמבוגרים סובלים מאוסטאוארטריטיס של כף היד (מעל 50% מעל גיל 60). למרות שכיחותה של המחלה, אפשרויות הטיפול בה עדיין מוגבלות. מעט מחקרים עסקו באופן פרטני באוסטאוארטריטיס של כף היד, אך תכניות לשיפור הידע על המחלה בשילוב עם תרגול המפרקים, NSAIDS, קפסיצין מקומי, וכן תרופות disease modifying כגון hydroxycloroquine ואנטגוניסטים של TNF נמצאו יעילים במידה מסוימת. אקמול לא נבחן פרטנית לגבי כף היד, אך הוא מומלץ כחלק מהטיפול.

מחקר אקראי יחיד שבחן את יעילות הטיפול בכונדרויטין סולפט (CS) מצא נזק סטרוקטורלי מופחת והתפתחות מופחתת של ארוזיות בקבוצת הטיפול לאחר שלוש שנים, אולם לא התייחס להשפעת הטיפול על מדדי כאב ותפקוד.

במחקר זה שנערך בשוויץ השתתפו 162 בני אדם הסובלים מאוסטאוארטריטיס חמורה של כף היד. 80 מהם טופלו ב-CS ו-82 טופלו בפלסבו במשך 6 חודשים. 139 משתתפים (72 בקבוצת ה-CS ו-67 בקבוצת הפלסבו) השלימו את הטיפול (ניתוח הנתונים בוצע על פי כוונה לטיפול, כלומר כלל את כל המשתתפים שהחלו בו). רמת הכאב הוערכה על פי מדד VASי(Visual Analogue Scale) שבו ממקם הנבדק את מידת הכאב שהוא חש על סרגל באורך 10 ס"מ (0 מייצג היעדר כאב ו-10 ס"מ מייצג את דרגת הכאב החמורה ביותר). התפקוד הוערך על פי מדד FIHOAי(Functional Index for Hand OA), הנע בין 0 ל-30 (30 מייצג את המגבלה התפקודית החמורה ביותר).

בשתי הקבוצות נראה שיפור בדירוג הכאב. השיפור הממוצע בקבוצת ה-CS היה 20±26 מ"מ, לעומת 11.3±24.0 מ"מ בקבוצת הפלסבו (ההפרש ברמת השינוי בין שתי הקבוצות היה 8.7ימ"מ P=0.016).

בשתי הקבוצות נראה שיפור במדד FIHOA. השיפור הממוצע בקבוצת ה-CS היה של 2.9±5.3 נקודות לעומת 0.7±4.8 נקודות בקבוצת הפלסבו (ההפרש ברמת השינוי בין שתי הקבוצות היה 2.14 נקודות, P=0.008).

משך נוקשות המפרקים בבוקר (morning stiffness) ירד בקרב מטופלים ב-CS אך לא בקרב המטופלים בפלסבו (ירידה של 4.8±22.4 דקות, לעומת עלייה של 0.3±12.0 דקות), הפרש של 5.1 דקות לטובת הטיפול ב-CS.

חל שיפור גדול יותר בחוזק האחיזה (grip strength) בקבוצת הטיפול לעומת הפלסבו, אך ההבדל לא נמצא מובהק סטטיסטית. לא נראה הבדל בצריכת אקמול כטיפול בכאב בין שתי הקבוצות.

שיעור תופעות הלוואי היה דומה בשתי הקבוצות.

החוקרים מסכמים כי לאחר 6 חודשי טיפול כונדרויטין סולפט נמצא יעיל יותר מפלסבו מבחינת השפעה על כאב ודירוג תפקודי בקרב הסובלים מאוסטאוארטריטיס סימפטומטית של כף היד.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור:

Gabay et. al., Symptomatic effects of chondroitin 4 and chondroitin 6 sulfate on hand osteoarthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial at a single center, Arthritis and Rheumatism 2011 Nov;63(11):3383-91

נושאים קשורים:  כונדרויטין סולפט,  אוסטאוארטריטיס של כף היד,  מחקרים,  אוסטאוארתריטיס
תגובות