תדמית הגוף הגברי האידיאלי המוצגת בתקשורת ומתבטאת בדמויות "גיבורי העל" הפכה לשרירית יותר במהלך העשורים האחרונים, והודגם קשר בין תדמית זו לבין חוסר שביעות רצון ממבנה הגוף. התנהגויות הקשורות בבניית שרירים זוכות לאחרונה לתשומת לב תקשורתית עקב דיונים משפטיים לגבי ספורטאים שונים. מחקר זה נועד להעריך את שכיחותן של התנהגויות אלו בקרב בני נוער בארה"ב.
עוד בעניין דומה
המחקר מבוסס על נתוני מחקר EAT 2010י(Eating and Activity in Teens), שכלל העברת סקר מקיף ובדיקה גופנית של בני נוער מ-20 בתי ספר שונים במינסוטה, ארה"ב. הסקר כלל 5 שאלות לגבי תדירותן של התנהגויות הקשורות בבניית שרירים - שינוי הרגלי האכילה במטרה להעלות את גודל או את טונוס השרירים או שינוי הרגלי הפעילות הגופנית לאותה מטרה, צריכת אבקות או משקאות חלבון, שימוש בסטרואידים או שימוש בחומרים אחרים המיועדים לבניית שרירים (קריאטין, חומצות אמינו, הורמון גדילה וכדומה).
1,307 בנים ו-1,486 בנות השתתפו במחקר. גילם הממוצע היה 14.4±2.0 שנים, 46% היו תלמידי חטיבת ביניים והשאר תלמידי תיכון. 57.8% השתתפו בפעילות ספורט קבוצתי אחת לפחות.
התנהגויות הקשורות בבניית שרירים היו שכיחות בקרב בני נוער, הן בנים והן בנות. בקרב הבנים, מעל שני שלישים דיווחו על שינוי בהרגלי האכילה על מנת להגביר את מסת השרירים ואת טונוס השרירים. 11.6% עשו זאת לעתים תכופות, ומעל 90% דיווחו על פעילות גופנית שבוצעה במטרה זו, 40.9% מהם עשו זאת לעתים תכופות. כמו כן, 34.7% השתמשו באבקות או במשקאות חלבון, 5.9% דיווחו על שימוש בסטרואידים ו-10.5% דיווחו על שימוש בחומרים נוספים.
בקרב הבנות השיעורים היו דומים, אם כי נמוכים מעט יותר – 12.2% דיווחו כי שינו הרגלי אכילה במטרה לבנות שרירים לעתים תכופות, ו-27.3% הגבירו את תדירות הפעילות הגופנית לשם כך לעתים תכופות. כמו כן, 21.2% דיווחו על שימוש באבקות או במשקאות חלבון, 4.6% דיווחו על שימוש בסטרואידים ו-5.5% דיווחו על שימוש בחומרים נוספים.
הן בקרב בנים והן בקרב בנות BMI גבוה נמצא קשור בצריכה מוגברת של אבקות ומשקאות חלבון ושימוש מוגבר בסטרואידים, והשתתפות בקבוצת ספורט הייתה קשורה בעלייה בשכיחות של כל ההתנהגויות, פרט לשימוש בסטרואידים.
החוקרים מסכמים כי לאור השכיחות הגבוהה של התנהגויות המיועדות לבניית שרירים, יש לשאול מתבגרים לגבי התנהגויות אלו במסגרת הטיפול הרפואי. שינוי הרגלי אכילה או פעילות גופנית מוגברת עשויים להיות בריאים, אולם יש לוודא שאינם מבוצעים באופן עודף או כפייתי, שכן במקרים אלו הם עשויים להיות סימן מקדים להופעת התנהגויות שאינן בריאות. יש לייעץ לבני נוער לגבי תזונה ופעילות גופנית מתאימה, וכן לגבי היעדר היעילות והנזק הכרוך בשימוש באמצעים אחרים לבניית שרירים. רופאי ספורט יכולים אף הם להיות מעורבים בתהליך, לאור השכיחות הגבוהה יותר של התנהגויות אלו בקרב העוסקים בספורט. תכניות מניעה צריכות לכלול את ההורים, את המורים ואת מאמני ספורט, נוסף למתבגרים עצמם. יש מקום להרחבת תכניות העוסקות בתדמית הגוף כך שיכללו עיסוק בשריריות בנוסף לרזון.
ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור: