דעות

כשהמטופל שואל על רפואה אלטרנטיבית

מה עושים כאשר מטופל מבקש להשתמש ברפואה האלטרנטיבית?

בחודש יוני פירסם האתר האמריקני Medscape Today מאמר העוסק באחת הסוגיות היותר נפוצות עמן צריכים רופאי משפחה לתת דעתם כיום: מה עושים כאשר מטופל מבקש להשתמש ברפואה האלטרנטיבית?

אילו הוצגה שאלה כזאת כלפי הייתי עונה: תלוי במה!

לאור העובדה שתופעת המטופלים המתעניינים בכיוון האלטרנטיבי זוכה ליחס תקשורתי נרחב, קיימת ואף נפוצה מאוד, לדעתי אין לנו הרופאים ברירה אלא להתמודד עמה.

מזה שנים אני מלמד מתמחים שכל תרופה או טיפול שאנחנו רושמים מזיקים בראש וראשונה, מעצם העובדה שהם חומרים זרים או פולשניים

כבר נאמר במקורותינו "קול המון כקול שדי". אנחנו, הרופאים, נתקלים מדי יום ביומו במטופלים המשתמשים בשירותי רפואה משלימה בכלל ובתרופות טבעיות וצמחיות בפרט, וחייבים לגבש דעה ברורה לגביהן. אני מאמין שלא כל החוכמה האנושית מצויה בידינו. לעתים המטופלים יודעים, או לפחות חשים יותר טוב מאתנו, מה מועיל להם.

לפני שנים פרסמתי (עם עמיתיי) שני מחקרים שבדקו את הנושא. אנסה כאן לפרט מספר תובנות שרכשתי עם השנים בעיסוקי בתחום רפואת המשפחה וממחקרי בנושא .

מזה שנים אני מלמד מתמחים שכל תרופה או טיפול שאנחנו רושמים מזיקים בראש וראשונה, מעצם העובדה שהם חומרים זרים או פולשניים, שתופעות הלוואי שלהם חלקן ידועות וחלקן מתגלות כעבור זמן רב פחות או יותר (לעתים רק כעבור שנים), וחובתנו כרופאים להוכיח שהתועלת שלהם רבה יותר מהנזקים האפשריים.

האם אנחנו יכולים תמיד להוכיח זאת? לא בטוח.

מנגד, רבות מהטכניקות שהרפואה החליפית משתמשת בהן לפחות אינן מזיקות, אם אינן מועילות. וגם אם יש להן השפעת אינבו (פלצבו), אנחנו לא צריכים לשלול אותן על הסף. כפי שאנחנו יודעים ממחקרים המתבצעים במסגרת הרפואה המקובלת: השפעת אינבו איננה שולית ועשויה להגיע עד 30%.

מכאן שהמטופלים שלי, לרוב מטופלות, המדווחות לי על טיפולים ביוגה, שיאצו וכו' - לעתים קרובות כשהן מבקשות ממני הפניה כדי לזכות בכיסוי כספי של הביטוח המושלם - מקבלות את ברכתי המלאה. אם זו הדרך שלהן לשפר את הרגשתן, היא לא בהכרח פחות טובה מפיזיותרפיה "רשמית" או כל טיפול פורמאלי שאני עשוי להציע להן.

באשר לתרופות טבעיות וצמחיות, כאן הבעיה סבוכה בהרבה: לתרופות האלה יש פעילות גומלין אפשרית עם תרופות שגרתיות שאנחנו הרופאים רושמים למטופלים שלנו. קיים חשש לא מבוטל שאנחנו מחמיצים לא אחת את האבחנה לגבי בעיות שונות שאנחנו נתקלים בהן רק מכיוון שאיננו מבררים אם המטופל (כאמור: לרוב – מטופלת) היושב מולנו ומדווח על תסמינים וסימנים כאלו ואחרים, משתמש גם (או רק) בתרופות טבעיות וצמחיות, ואיננו מדווח עליהן. או משום שהוא לא חושב שזה רלוונטי או משום שלא נעים לו מפנינו.

רוב הרופאים אינם מכירים את התרופות האלה, שלא לדבר על תופעות הלוואי האפשריות שלהן ועל פעילות הגומלין שלהן עם תרופות מרשם.

לפני שנים שמעתי הרצאה מרופאה-עמיתה העוסקת גם ברפואה צמחית ומתמחה בנושא. היא הסבירה שהריכוזים של החומרים הפעילים שונים מאוד ואקראיים לחלוטין אפילו בין עלה לעלה באותו הצמח. לדבריה, יש רק מעט מאד מפעלים בעולם המייצרים תמציות צמחיות בריכוזים ידועים ואחידים.

האם כל המרפאים - אלו שאינם רופאים כמוה ואינם מתמצאים היטב בנושא - ערים בכלל לכך? אני מסופק.
האם כל הרוקחים בבתי המרקחת שמוכרים את המוצרים הללו, ערים לאפשרות שהמוצרים לא מכילים ריכוזים ידועים ואחידים של החומרים הפעילים? גם על כך מסופקני.

יתרה מכך, יש לרוקחים עניין ברור למכור את החומרים הללו, על כל המשתמע מכך.

לי ברור כי כוחה של התקשורת גדול משלי. סביר להניח שחלק מהמטופלים שומעים את דברי וממשיכים לצרוך את התוספים הללו

באשר לתוספי המזון – גם על כך אני נשאל לעתים קרובות ומסביר למטופלי שאין הוכחה בספרות שהם מועילים. למעשה יש הוכחות ברורות שהם עלולים להזיק אם צורכים אותם ללא התוויה ברורה, כמו לגבי חסר ספציפי במרכיב זה או אחר.

האם אני מצליח תמיד להניא את המטופלים משימוש בתוספים הללו?  ספק רב.

לי ברור כי כוחה של התקשורת גדול משלי. סביר להניח שחלק מהמטופלים שומעים את דברי וממשיכים לצרוך את התוספים הללו. כפי שנכתב כבר בתלמוד: אסיא דמגן, במגן שוויא. במלים אחרות: רפואה בפרוטה שווה פרוטה.

לי המטופלים שמציגים את השאלות בהקשר הזה לא משלמים אגורה, כשהם מגיעים אלי כרופא המשפחה. זה מה שהעצה שלי שווה. לנטורופת, הם משלמים טבין ותקילין. לכן ברור שהעצה שלו שווה הרבה יותר משלי.

חלק לא מבוטל מהציבור מאמין ש"כל מה שטבעי, זה טוב". אני נתקל, מן הסתם כמו כל אחד מאתנו, במטופלים המביעים את האמונה הזאת בגלוי. אני גם מוצא עצמי נאלץ להסביר להם שגם החומרים הרעילים ביותר שקיימים הם אכן "טבעיים".

ולסיכום: חלק לא מבוטל מהמטופלים שלנו משתמשים ברפואה החליפית ובתרופות טבעיות וצמחיות, מסיבות כאלו ואחרות. זו כיום עובדה מוגמרת. לנו, הרופאים, לא נותר אלא לקבל את המציאות כמו שהיא. אבל חובתנו לשאול באופן יזום את המטופלים שלנו לגבי השימוש במוצרי הרפואה הזאת בכלל ועל שימוש בתרופות טבעיות וצמחיות בפרט.

תוכנות המחשב הקיימות מאפשרות לנו במקרה הצורך, לאתר בקלות פעילות גומלין בינן לבין תרופות המרשם שאנחנו מנפקים, כדי להימנע מתופעות לוואי לא רצויות שעלולות לנבוע מפעילות גומלין שכזאת.

נושאים קשורים:  דעות,  תוספי תזונה,  רפואה משלימה,  תרופות טבעיות
תגובות
יהודה ברק
04.07.2013, 16:26

אני מסביר להם שגם פטרייה רעילה עשויה מחומרים טבעיים וגם עגבנייה עשויה מחומרים מהטבלה הכימית שלמדו בבית הספר. ושהמונח טבעי בהקשר לשיקויים או צמחים שנלקחים דרך הפה הוא מונח שרלטני ומטעה. כרופאי ילדים יש לנו בעיות נוספות כגון רכיבה טיפולית לבעיית קשב. לא רק שזה אינו עוזר אלא שיצא מאמר לאחרונה בישראל שבדק ומצא שכששה עשר אחוז מהנפגעים בנפילה מסוס, טופלו ברכיבה שנקראת טיפולית. לצערי הרב, קופות החולים משיקולים של תחרות, מאפשרים טיפולים כגון אלה כצ'ופר על כך שהם קנו ביטוח משלים. עד לפני מספר שנים עוד אפשר היה לראות בבית החולים שבו עבדתי, עגלת טיפולים אלטרנטיביים. לידו עמדה נערה צעירה שהציעה לחולים שעברו דרכה מגוון של שיקויים, אבקות ותמציות לכל המחושים שלהם. טוב שתופעה זו פסקה.

אהרון תומר
04.07.2013, 21:25

באשר לתרופות צמחיות/"טבעיות" - אין הדבר מוגדר כלל. כל אדם רשאי להכין על דעתו חומרים שונים בכמויות ובהרכבים שונים - כאשר מראש ריכוז החומרים בחלקי הצמח השונים-ובתנאי גדילה שונים, הם וריאבילים מאוד. השבוע פנתה אלי מטופלת עם קפסולות שהוכנו על ידי "מרפא" וכללו יותר מ-10 צמחים שונים.
לדעתי החובה למידע מוטלת על ה"מרפא" עצמו המספק חומרים על דעתו הוא ונוטל תמורתן, ואין כל יכולת או חובה שהרופא ידרש לדבר שאינו מוגדר מדעית ואינו בתחום עיסוקו.
אין רפואה אלטרנטיבית - כפי שאין פיזיקה, כימיה, ביוכמיה ופיזיולוגיה אלטרנטיבים. העוסק בכך נוטל על עצמו אחריות ולא יתכן כי יהיה הוא פטור מכול ויעביר האחריות לאחר. כמו כן יש אין סוף מסורות ודיעות - סינית, יפנית, מרוקאית, בדווית, תימנית, טיבטית ועוד - מה ענינו וכיצד ניתן להעלות על הדעת שרופא העוסק או לפחות משתדל לעסוק ב- EVIDENCE BASED MEDICINE - ידרש למסורות אלו ויטפל בהן.

אלכס קונדריאה
05.07.2013, 13:00

רופא נשים
במצבים בהן הבעיה הרפואית אותה אבחנתי לא צפויה לגרום נזק בריאותי משמעותי בטווח זמן של חודשים במידה ולא תטופל, וכאשר המטופלת מביעה רצון להעזר ברפואה משלימה, אני נותן לה את ברכתי לנושא תוך הבהרה שאינני מומחה לרפואה משלימה ואינני יכול להביע דעה או לתת יעוץ בנושא ובלבד שתחזור אלי לבקרת בזמן נקוב.

דוגמאות מתחום הגינקולוגיה:

שרירן רחמי הדורש טיפול
דימומים רחמיים (לאחר שהוברר שסיבתם אינה ממאירות)
כיסיות שחלתיות שאינן חשודות לממאירות אך דורשות התערבות (לדוגמה עקב גדלן)
תופעות שונות של גיל המעבר
ומצבים רבים נוספים.

נירית אבירן
06.07.2013, 18:19

מאד מסכימה עם הנאמר וגם אני נוהגת כך. כל עוד לא נגרם נזק, אפשר לנסות. היום יש מידע רב לגבי צמחים ותוספי תזונה הכולל תופעות לוואי, אינטרקציות והתוויות נגד, אפשר לחפש לבד או לפנות לרוקח קליני.

אסתר שובל
21.07.2013, 13:36

יש רפואה ולא רפואה.

העובדה כי הרפואה רחוקה מלדעת הכל ואף חלק יודעת רק חלק זעיר מה מתרחש בגוף האדם ,אינו הופך הלא רפואה למשהו נכון.
יוגה ושיאצו לא נכנסות לדעתי בקטגוריה של כאילו רפואה אלטרנטיבית.
הן מהוות סוג של פעילות טיפולית במגע,כמו מסג',אלה נעימות, באם נעשות על ידי אנשים מהימנים ומיומנים,יכולות להביא לרגיעה והנאה.

כל השאר,הבל הבלים והיפנוזה עצמית.
אם מאינים שדבר מה עוזר,אכן פעמים רבות יש הקלה לפחות לזמן קצר.
יש פוטנציאל מאד גבוה לנזק בשימוש בחומרים ללא בקרה ,במיוחד קיים סיכון של ילדים על ידי הוריהם דווקא,במניעת בירור וטיפול נדרש.

האמירה הגורפת כי תרופות רוקחיות מסוכנות גורמת לפחדי שוא ואי נטילת טיפול חיוני,בדיוק כאי התייחסות לתופעות לוואי
ואינטראקציה ביו תרופות על ידי הרופאים/ות.

לדעתי,דר 'גבעון, אין להיכנע לאופנה, אלא להסביר ככל הניתן למטופלות/ים האמת המיקצועית.

השאר לא בידינו.