בחודש יוני פירסם האתר האמריקני Medscape Today מאמר העוסק באחת הסוגיות היותר נפוצות עמן צריכים רופאי משפחה לתת דעתם כיום: מה עושים כאשר מטופל מבקש להשתמש ברפואה האלטרנטיבית?
עוד בעניין דומה
אילו הוצגה שאלה כזאת כלפי הייתי עונה: תלוי במה!
לאור העובדה שתופעת המטופלים המתעניינים בכיוון האלטרנטיבי זוכה ליחס תקשורתי נרחב, קיימת ואף נפוצה מאוד, לדעתי אין לנו הרופאים ברירה אלא להתמודד עמה.
מזה שנים אני מלמד מתמחים שכל תרופה או טיפול שאנחנו רושמים מזיקים בראש וראשונה, מעצם העובדה שהם חומרים זרים או פולשניים
כבר נאמר במקורותינו "קול המון כקול שדי". אנחנו, הרופאים, נתקלים מדי יום ביומו במטופלים המשתמשים בשירותי רפואה משלימה בכלל ובתרופות טבעיות וצמחיות בפרט, וחייבים לגבש דעה ברורה לגביהן. אני מאמין שלא כל החוכמה האנושית מצויה בידינו. לעתים המטופלים יודעים, או לפחות חשים יותר טוב מאתנו, מה מועיל להם.
לפני שנים פרסמתי (עם עמיתיי) שני מחקרים שבדקו את הנושא. אנסה כאן לפרט מספר תובנות שרכשתי עם השנים בעיסוקי בתחום רפואת המשפחה וממחקרי בנושא .
מזה שנים אני מלמד מתמחים שכל תרופה או טיפול שאנחנו רושמים מזיקים בראש וראשונה, מעצם העובדה שהם חומרים זרים או פולשניים, שתופעות הלוואי שלהם חלקן ידועות וחלקן מתגלות כעבור זמן רב פחות או יותר (לעתים רק כעבור שנים), וחובתנו כרופאים להוכיח שהתועלת שלהם רבה יותר מהנזקים האפשריים.
האם אנחנו יכולים תמיד להוכיח זאת? לא בטוח.
מנגד, רבות מהטכניקות שהרפואה החליפית משתמשת בהן לפחות אינן מזיקות, אם אינן מועילות. וגם אם יש להן השפעת אינבו (פלצבו), אנחנו לא צריכים לשלול אותן על הסף. כפי שאנחנו יודעים ממחקרים המתבצעים במסגרת הרפואה המקובלת: השפעת אינבו איננה שולית ועשויה להגיע עד 30%.
מכאן שהמטופלים שלי, לרוב מטופלות, המדווחות לי על טיפולים ביוגה, שיאצו וכו' - לעתים קרובות כשהן מבקשות ממני הפניה כדי לזכות בכיסוי כספי של הביטוח המושלם - מקבלות את ברכתי המלאה. אם זו הדרך שלהן לשפר את הרגשתן, היא לא בהכרח פחות טובה מפיזיותרפיה "רשמית" או כל טיפול פורמאלי שאני עשוי להציע להן.
באשר לתרופות טבעיות וצמחיות, כאן הבעיה סבוכה בהרבה: לתרופות האלה יש פעילות גומלין אפשרית עם תרופות שגרתיות שאנחנו הרופאים רושמים למטופלים שלנו. קיים חשש לא מבוטל שאנחנו מחמיצים לא אחת את האבחנה לגבי בעיות שונות שאנחנו נתקלים בהן רק מכיוון שאיננו מבררים אם המטופל (כאמור: לרוב – מטופלת) היושב מולנו ומדווח על תסמינים וסימנים כאלו ואחרים, משתמש גם (או רק) בתרופות טבעיות וצמחיות, ואיננו מדווח עליהן. או משום שהוא לא חושב שזה רלוונטי או משום שלא נעים לו מפנינו.
רוב הרופאים אינם מכירים את התרופות האלה, שלא לדבר על תופעות הלוואי האפשריות שלהן ועל פעילות הגומלין שלהן עם תרופות מרשם.
לפני שנים שמעתי הרצאה מרופאה-עמיתה העוסקת גם ברפואה צמחית ומתמחה בנושא. היא הסבירה שהריכוזים של החומרים הפעילים שונים מאוד ואקראיים לחלוטין אפילו בין עלה לעלה באותו הצמח. לדבריה, יש רק מעט מאד מפעלים בעולם המייצרים תמציות צמחיות בריכוזים ידועים ואחידים.
האם כל המרפאים - אלו שאינם רופאים כמוה ואינם מתמצאים היטב בנושא - ערים בכלל לכך? אני מסופק.
האם כל הרוקחים בבתי המרקחת שמוכרים את המוצרים הללו, ערים לאפשרות שהמוצרים לא מכילים ריכוזים ידועים ואחידים של החומרים הפעילים? גם על כך מסופקני.
יתרה מכך, יש לרוקחים עניין ברור למכור את החומרים הללו, על כל המשתמע מכך.
לי ברור כי כוחה של התקשורת גדול משלי. סביר להניח שחלק מהמטופלים שומעים את דברי וממשיכים לצרוך את התוספים הללו
באשר לתוספי המזון – גם על כך אני נשאל לעתים קרובות ומסביר למטופלי שאין הוכחה בספרות שהם מועילים. למעשה יש הוכחות ברורות שהם עלולים להזיק אם צורכים אותם ללא התוויה ברורה, כמו לגבי חסר ספציפי במרכיב זה או אחר.
האם אני מצליח תמיד להניא את המטופלים משימוש בתוספים הללו? ספק רב.
לי ברור כי כוחה של התקשורת גדול משלי. סביר להניח שחלק מהמטופלים שומעים את דברי וממשיכים לצרוך את התוספים הללו. כפי שנכתב כבר בתלמוד: אסיא דמגן, במגן שוויא. במלים אחרות: רפואה בפרוטה שווה פרוטה.
לי המטופלים שמציגים את השאלות בהקשר הזה לא משלמים אגורה, כשהם מגיעים אלי כרופא המשפחה. זה מה שהעצה שלי שווה. לנטורופת, הם משלמים טבין ותקילין. לכן ברור שהעצה שלו שווה הרבה יותר משלי.
חלק לא מבוטל מהציבור מאמין ש"כל מה שטבעי, זה טוב". אני נתקל, מן הסתם כמו כל אחד מאתנו, במטופלים המביעים את האמונה הזאת בגלוי. אני גם מוצא עצמי נאלץ להסביר להם שגם החומרים הרעילים ביותר שקיימים הם אכן "טבעיים".
ולסיכום: חלק לא מבוטל מהמטופלים שלנו משתמשים ברפואה החליפית ובתרופות טבעיות וצמחיות, מסיבות כאלו ואחרות. זו כיום עובדה מוגמרת. לנו, הרופאים, לא נותר אלא לקבל את המציאות כמו שהיא. אבל חובתנו לשאול באופן יזום את המטופלים שלנו לגבי השימוש במוצרי הרפואה הזאת בכלל ועל שימוש בתרופות טבעיות וצמחיות בפרט.
תוכנות המחשב הקיימות מאפשרות לנו במקרה הצורך, לאתר בקלות פעילות גומלין בינן לבין תרופות המרשם שאנחנו מנפקים, כדי להימנע מתופעות לוואי לא רצויות שעלולות לנבוע מפעילות גומלין שכזאת.