במהדורה המקוונת של Translational Psychiatry דווח בשבוע שעבר (9 ביולי) על מחקר שבוצע במכון MIND באוניברסיטת קליפורניה בדייויס, על ידי ד"ר ג'ודי ואן-וואטר וצוותה, ובו הועלתה ההשערה כי נוגדנים אמהיים (Maternal Antibodies) שמתערבבים עם חלבונים במוח העובר במהלך ההיריון עשויים, כנראה, לעורר הופעת כ-25% מהמקרים הכלולים בספקטרום האוטיזם.
עוד בעניין דומה
החוקרים סימנו באופן ספציפי שבעה אנטיגנים (היוצרים את הנוגדנים שנמצאו.) ביטוי גבוה שלהם ממלא תפקיד חיוני בהתפתחות תאי העצב במוח של העובר. האנטיגנים הם:
(lactate dehydrogenase A and B (LDH
, (cypin, stress-induced phosphoprotein 1 (STIP1
, collapsin response mediator proteins 1 and 2
CRMP1, CRMP2,
Y-box-binding protein.
החוקרים אף טבעו מונח חדש "MAR Autism" למצב זה, המתכוון לאוטיזם הנובע מנוגדנים עצמיים אמהיים.
המחקר בדק 246 אמהות לילדים הנמצאים על הרצף האוטיסטי, לעומת 149 אמהות לילדים שאינם סובלים מהתסמונת. הוא מצא כי פעילות האנטיגנים אצל האמהות לילדים הסובלים מאוטיזם היתה גבוהה הרבה יותר, בהשוואה לאמהות האחרות. ביטוי כלשהו של האנטיגנים נרשם אצל 23% מהאמהות לילדים עם ( ASD (Autism Spectrum Disorder ורק אצל 1% מהאמהות לילדים שאינם מאובחנים על הרצף האוטיסטי.
"כל אחד מהאנטיגנים... ידוע כבעל תפקיד קריטי בהתפחות המוח. הפרעה או התערבות ברמה או בתפקוד של כמה מהם יכול לפעול באופן סינרגי כדי לשנות את התוואי של התפתחות המוח", כתבו החוקרים.
"ממצאים אלו חשובים בצורה יוצאת דופן", קבע ד"ר לאונרד אבדוטו (Abbeduto) מאוניברסיטת קליפורניה, "משום שהם מבססים את הסיבה לחלק משמעותי ממקרי האוטיזם, ובכך פותחים ערוצי מחקר חדשים לגילויים של טיפולים אפשריים.
ההערכה, בעקבות המחקר, היא כי בקרוב תפותח בדיקת אבחון לנושא זה. "בדיקה כזו היא בהישג יד" ציין אבדוטו.
לקריאת המאמר:
http://www.nature.com/tp/journal/v3/n7/full/tp201350a.html