aspart

אינטנסיפיקציה של טיפול באינסולין בזאלי באמצעות אינסולין מהיר נובורפיד (insulin aspart)

אינטנסיפיקציה באמצעות תוספת בשלבים של אינסולין מהיר פעולה נובורפיד מאפשרת איזון גליקמי, עם סיכון נמוך יותר להיפוגליקמיה ושביעות רצון גבוהה יותר

במחקר בו הושווה משטר טיפולי שבו הועלה בהדרגה מספר הזרקות האינסולין המהיר נובורפיד (aspart) בהתאם לרמת HbA1C (טיפול מדורג) אל מול משטר basal-bolus בחולי סוכרת מסוג 2 נמצא, כי הטיפול המדורג יעיל במידה דומה ובטוח יותר (שיעור היפוגליקמיה נמוך יותר).

מחקר FullSTEP, שהוצג לאחרונה במושב המדעי של האיגוד האמריקאי לסוכרת (ADA), בחן את יעילותו ובטיחותו של משטר טיפולי בו הועלה בהדרגה מספר הזרקות האינסולין המהיר aspart כתוספת לאינסולין בזאלי בהתאם לרמת HbA1c, בהשוואה למשטר basal bolus המקובל בחולי סוכרת מסוג 2.

המחקר נמשך 32 שבועות, וכלל 590 משתתפים חולי סוכרת מסוג 2, שלא הגיעו לאיזון מספק בטיפול באינסולין בזאלי בשילוב עם טיפול פומי. גילם הממוצע של המשתתפים היה 59.8 שנים, משך המחלה הממוצע היה 12.6 שנים, ורמת HbA1C ההתחלתית הממוצעת היתה 7.9%.

לאחר תקופה ראשונית בה הועברו כלל המשתתפים לטיפול באינסולין ארוך טווח לבמיר ( insulin detemir) אחת ליום, לפני השינה, הוקצו אקראית (ביחס 1:1) 401 משתתפים בעלי רמת HbA1c שבין 7.0-9.0% ורמת גלוקוז בצום נמוכה מ-160mg/dL לטיפול במשטר basal bolus או לטיפול מדורג.

למשתתפים בקבוצת basal bolus נוספו הזרקות אינסולין מהיר פעולה (insulin aspart) לפני כל ארוחה.

בקבוצת הטיפול המדורג הוספה הזרקה אחת בלבד של אינסולין מהיר פעולה (aspart ) לפני הארוחה הגדולה ביותר ביום. רמת HbA1c נבדקה לאחר 11 שבועות ולאחר 22 שבועות. בהתאם לתוצאת הבדיקה, משתתפים שנמצאו בעלי רמת HbA1c נמוכה מ-7.0% המשיכו בטיפול שקבלו טרם הבדיקה, בעוד שבמשתתפים שנמצאו בעלי רמת HbA1c גבוהה מ-7.0% הוספה הזרקה נוספת של אינסולין מהיר פעולה, לפני הארוחה הבאה בגודלה.

לאחר 32 שבועות טופלו 20% מהמשתתפים בקבוצת הטיפול המדורג בהזרקה של אינסולין מהיר פעולה אחת ליום, 32% נזקקו לשתי זריקות יומיות של אינסולין מהיר פעולה, ו-47% נזקקו לשלוש.

לא נמצא הבדל מובהק בין קבוצת basal bolus לבין קבוצת הטיפול המדורג בשיפור ברמת HbA1C בתום 32 שבועות (ירידה של 0.98% בקבוצת הטיפול המדורג ושל 1.12% בקבוצת basal bolus – הפרש של 0.14%, [95%CI-0.02;0.30]).כמו כן לא נמצאו הבדלים מובהקים ברמת הגלוקוז בפלסמה בצום או במשקל הגוף בין שתי הקבוצות.

בקבוצת הטיפול המדורג נראו במובהק פחות ארועי היפוגליקמיה (Rate Ratio 0.58 [95%CI 0.45;0.75] P<0.001). כמו כן, נמצאה בקרב המשתתפים בקבוצה זו רמה גבוהה יותר של שביעות רצון מהטיפול, ושיעור מופחת של הפסקת ההשתתפות במחקר טרם סיומו (14% לעומת 26% בקבוצת basal bolus).

החוקרים מסכמים כי אינטנסיפיקציה באמצעות תוספת בשלבים (Step-wise) של אינסולין מהיר פעולה נובורפיד (aspart) מאפשרת איזון גליקמי דומה לזה של משטר טיפול basal-bolus ,עם סיכון נמוך משמעותית לארועי היפוגליקמיה, שביעות רצון גבוהה יותר של המטופלים ולשיעור ניכר של המשתתפים – טיפול בפחות הזרקות.

מקור:
American Diabetes Association 73rd annual scientific sessions, Chicago,Illinois,USA, 21-25 June 2013

* להתוויה מלאה ואופן השימוש המאושרים בישראל, נא לעיין בעלון לרופא המפורסם באתר משרד הבריאות

נושאים קשורים:  aspart,  אינסולין מהיר נובורפיד,  basal-bolus,  מחקרים
תגובות