דעות

תיק רפואי מקוון - צעד גדול לרפואה בישראל

שיתוף המידע הרפואי באמצעות מערכת חדשה על גבי האינטרנט פותח עידן חדש במערכת היחסים בין הגופים השונים בתוך מערכת הבריאות וחשוב מכך - בין המערכת הרפואית למטופלים

המיומנות והידע של צוותי הרפואה והסיעוד ברפואה הציבורית בישראל נתפסים כמובן מאליו, הן על ידי הציבור והן על ידי התקשורת. היעילות התפעולית של מערכת הבריאות דורגה על ידי ה-OECD במקום הראשון מבין כל מדינות הארגון. עם זאת, מערכת הבריאות מככבת בכותרות כמעט מדי יום עקב בעיות קשות הנובעות, במדה רבה, ממדיניות מתמשכת של הממשלה המנסה ליישם על מערכת הבריאות את השיטה שתוארה בסיפורו של מנדלה מוכר ספרים, על העגלון שהקטין בהדרגה את מנות המזון של סוסתו, וכאשר כמעט התרגלה שלא לאכול - צנחה פתאום ומתה.

"המערכת עושה צעד נוסף: כל מאגרי המידע בקופות החולים ובבתי החולים עומדים להתחבר לרשת אחת"

המערכת שורדת, למרות הסד התקציבי, בין היתר הודות לתחכום תפעולי וארגוני, שלמחשוב יש בו חלק מרכזי. ישראל היא המדינה הראשונה, ובינתיים היחידה בעולם, שבה התיק הרפואי בכל המוסדות מנוהל במחשב ואין עוד רישום ידני. ישראל היא גם המדינה היחידה בה כל הרופאים במרפאות הציבוריות מחוברים למחשב מרכזי, כך שלכל קופת חולים ולכל בית חולים יש נתונים זמינים על כל חולה. מאגר הנתונים מאפשר בקרה על מתן תרופות ועל הפניות לבדיקות ולניתוחים ומקל מאוד על לימוד הנתונים לצורכי מסקנות רפואיות וכלכליות.

תהליך מחשוב התיק הרפואי נתקל תחילה בהתנגדות הרופאים, שחששו מפיקוח יתר והתערבות בעבודתם. נדרשה תבונה רבה באיזון בין בקרה לביקורת.

כעת המערכת עושה צעד גדול נוסף. כל מאגרי המידע בקופות החולים ובבתי החולים עומדים להתחבר לרשת אחת. לא יהיה מאגר מידע מרכזי, אלא קשר אינטרנטי בין המאגרים השונים. חולה הפונה לחדר מיון, למרפאה בבית חולים או לרופא-יועץ בקופת חולים לא יצטרך לזכור את התרופות שהוא מקבל ולא לשאת עמו תיק רפואי של אשפוזיו בעבר. הקלדת תעודת הזהות שלו למחשב של הרופא תעלה על המסך את תולדותיו הרפואיות, תרופות, בדיקות מעבדה ודימות, אשפוזים, ניתוחים וייעוצים. כל המידע יהיה זמין, פרט למספר נושאים שהוגדרו כחסויים, ביניהם בדיקת HIV, הפסקות היריון יזומות, טיפול פסיכיאטרי, בדיקות גנטיות, פונדקאות ואימוץ.

"צפייה בסיכומים ובמסקנות רפואיים, ובמידע הגולמי, תאפשר לרופא להתעמק בבעיית המטופל שלו, לבקר מסקנות של אחרים ואולי לתרום למניעת טעויות"

לרופאים המורשים להשתמש במאגר המידע תהיה סיסמת כניסה. לאחר הקלדת תעודת הזהות של המטופל הרופא יקליד שאילתות והמידע יעלה על מסך המחשב. תרשים א.ק.ג. בלתי תקין יושווה לתרשים קודם המצוי במערכת המידע. אם יש שוני בין התרשימים הוא יבלוט ויסייע בהחלטות טיפוליות. אם אין שוני, יימנעו פעולות מיותרות ואפילו אשפוז מיותר. כך גם לגבי בדיקות מעבדה, צילומי רנטגן, בדיקות CT ואחרות. ככל שהמערכת תשתכלל אפשר יהיה להשוות סרטי צנתור או בדיקות דינאמיות אחרות ולא רק את הפענוח המודפס. בעידן הכירורגיה הלאפורסקופית, סרטי הצילום בעת הניתוח יועלו לרשת ויהיו זמינים לצפייה לרופא אליו החולה יפנה לייעוץ. תוצאות של בדיקות פתולוגיות ואף צילומי המשטחים עצמם יוכלו להיות זמינים לבקרה נוספת.

שיתוף המידע הרפואי פותח עידן חדש במערכת היחסים בין הגופים השונים בתוך מערכת הבריאות וחשוב מכך - בין המערכת הרפואית למטופלים. מערכת המידע מתוכננת כך שלא ניתן לבצע שינויים במידע לאחר שנרשם ועלה לרשת. זמינות הנתונים לכל רופא שהחולה פונה אליו היא גורם מרכזי בשקיפות ההחלטות הטיפוליות, שאינן נותרות בגיליון מודפס בארכיון, ואף לא במאגר מידע מבודד במחשב, אלא פתוחות לצפייה לכל מי שמעורב בטיפול בחולה.

יש תקווה סבירה, כי שיתוף המידע ישפר את יכולת האבחון של כל רופא, באשר הוא, כיוון שהממצאים והמחשבות של הרופאים האחרים, שהתלבטו בבעיות החולה, יהיו בהישג ידו. צפייה בסיכומים ובמסקנות רפואיים, ובו זמנית במידע הגולמי, תאפשר לרופא להתעמק בבעיית המטופל שלו, לבקר מסקנות של אחרים ואולי לתרום למניעת טעויות. החשש המובן מ"האח הגדול" מתאזן מול התועלת הגלומה במיזם.

נושאים קשורים:  דעות,  תיק רפואי ממוחשב,  רפואה דיגיטלית,  הרפואה בישראל
תגובות
רופא מהמרכז
30.01.2014, 22:33

כמי שעובד עם חברות הממחשבות רשומה רפואית אבקש לא להזדהות , אך אנסה לשכנע מתוך הגיון פשוט הנלווה לצעקה כנה: ל א ל א ל א
אל תתנו לנו להלאים את כל הידע הרפואי הפרטי (לרבות דיונים ולבטים של מטפלים על פי חזונו של הכותב הנכבד ) ולמרוח אותו כולו על פני נגררת בלתי נגמרת של אותה "רשומה ממוחשבת"

כמה מכשלות בלתי פתורות עדיין :
- השארותו של הידע הזה פרטי ולא נתון לחיטוטיהם של גורמים שלא הפרט ולא רופאיו מודעים לפעולותיהם.
- תקפות הידע ובקרת האיכות על "הרשומה"
- הרשאות גישה האמנם לכל רופאה / אחות / קלינאית תקשורת / מנהלת מרפאה / ובסופו של יום גם ילד ובן זוג שלהם (ממש כמו שהילד יכול לקחת את כרטיס האשראי של אמא שעובדת הלילה בחדר מיון , כך ייגש הוא לסיסמא למאגר רפואי לבדוק אם לחברו בכיתה יש רק כינים או גם זיבה)

האוטופיה הזו , של רשומה רפואית אחידה "אקומנית" (ecumenical) לא יכול להיות מקודם רק מתוך אינטרסים מסחריים , בלי דיון אתי מעמיק , חוקתי , ומתוך מעורבות של נציגי ציבור. ועוד לתת לחלמאי פלוני ממשרד הבריאות לפקח על הכל - היש ולו אדם הגיוני אחד שהיה מפקיר את כל הידע הרפואי שלו גופו בצורה כזו סימן שאלה ארוך

גילי
24.07.2014, 14:21

אשמח לעשות סקר בענין מה נשים חושבים על כך -היכן נראה לכם כדאי בצע את הסקר?
האם יש לכם שאלות מומלצות בתחום?
האם נראה לכם שנערך כזה סקר בעבר?

Michael Katzenstein MD
31.01.2014, 12:07

נראה לי חיובי בתנאי שצינעת הפרט תישמר.

רופאה ממרכז הארץ
31.01.2014, 20:46

מסכימה עם כל מילה של התגובה הקודמת. נגישות לתוכן התיק הרפואי היא פשוטה מאד - כולל לאנשים שלא קשורים לטיפול הרפואי. הגנת המידע הופכת לנושא דמיוני יותר ויותר, ואנשי המכשוב טועים אם חושבים אחרת. כמו כן, תוך 10 דקות שהקופה קבעה למפגש רופא-מטופל קשה מאד למצוא זמן למילוי התשבץ שבתיק וגם למצוא זמן להתייחס למטופל כלבן אדם ולא כחולה דמיוני.