זמינות אנרגיה נמוכה, עם או ללא הפרעות אכילה, מהווה יחד עם מיעוט או אל-וסת היפותלמי-תפקודי ופגיעה בבריאות העצם את שלשת הספורטאיות (female athlete triad). בעוד שכלים לאיתור הפרעות אכילה פותחו ואף תוקפו, אין בנמצא כלי סקירה מתוקף לאיתור זמינות אנרגטית נמוכה ושלשת הספורטאיות עם או ללא הפרעות אכילה.
עוד בעניין דומה
מחקר חדש, שהתפרסם לאחרונה באתר כתב העת British Journal of Sport Medicine, בחן את דיוקו של שאלון לאיתור מצבים אלו.
במחקר ענו 84 ספורטאיות בגיל 18-39, המתאמנות 5 פעמים בשבוע ויותר, על שאלון Low Energy Availability in Females Questionnaire (LEAF-Q), המתייחס לפציעות ולתפקוד מערכת העיכול והמין.
אמינותו ועקביותו הפנימית של השאלון נאמדו בתת-מדגם קטן יותר של 37 רקדניות וספורטאיות סיבולת. יכולת ההבדלה והדיוק האבחנתי הוערכו על סמך השוואת דיווח עצמי כנגד מדידות זמינות אנרגיה, תפקוד ווסתי ובריאות עצם עדכניות של 45 ספורטאיות סיבולת העוסקות בריצות ארוכות, טריאתלון וכו'.
בניתוח התוצאות, השיג השאלון רגישות של 78% וסגוליות של 90% בזיהוי נכון של זמינות האנרגיה ו/או תפקוד מערכת הרביה ו/או בריאות העצם הנוכחיות.
לאור קוצרו, קלות השימוש והדיוק שהשיג, קובעים החוקרים כי השאלון יכול לשמש ככלי משלים לאלו הקיימים לאיתור מוקדם של ספורטאיות הנמצאות בסיכון לסבול משלשת הספורטאיות.