אירועי מוות פתאומי (sudden death) של אנשים צעירים במהלך פעילות ספורטיבית (לרוב פומבית) מכים גלים באוכלוסייה הכללית ומעלים בכל פעם מחדש את שאלת בדיקת הסקירה של אנשים צעירים טרם התחלת פעילות גופנית מאומצת. לאור הדיון הציבורי והמדעי הער בנושא, פירסמו באחרונה אגודת הלב האמריקאית (American Heart Association) והקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה (American College of Cardiology) הצהרה מדעית משותפת בנושא זה בכתב העת Circulation.
עוד בעניין דומה
לאחר הצגת הראיות והמחקרים השונים בנושא קובעים המחברים, כי בדיקת אק"ג 12-חיבורים אינה מומלצת כבדיקת סקירה חובה בכלל האוכלוסייה בגילאי 12-25 שנים לאיתור הפרעות לבביות מולדות ואחרות, הן עבור אתלטים והן עבור חובבים (המלצה מקבוצה I, רמת ראיות C).
אק"ג יכול לשמש כבדיקת סקר בקבוצות קטנות יחסית של נבדקים צעירים בריאים בגיל 12-25, לא בהכרח אתלטים, בהינתן מעורבות הדוקה של רופא ובקרת איכות מספקת – וזאת בשילוב עם אנמנזה ובדיקה גופנית לאיתור רמזים לנוכחות הפרעות שכאלו, אותן אין להגביל לפלח אוכלוסיה מסוים.
המחברים מדגישים, כי בתוכניות סקירה שכאלו יש להפנים את המגבלות של בדיקת אק"ג ככלי לסקירת אוכלוסייה, לרבות תוצאות שגויות לשני הכיוונים והעלויות המצטברות של בדיקות הסקירה.
בתשאול ובבדיקה גופנית לאיתור הפרעות אלו ממליצים המחברים להיעזר בשאלונים מובנים באופן כללי ובפרט ברשימת 14 המרכיבים שניסחה ה-AHA עבור בדיקת סקר לבבית מקדימה לאתלטים תחרותיים (The 14-Element AHA Recommendations for Preparticipation Cardiovascular Screening of Competitive Athletes) הכוללת תשאול לגבי כאבי חזה, התעלפויות, קוצר נשימה, מגבלות קודמות, מחלות לב ומוות פתאומי במשפחה ובדיקת דפקי עורק הירך, לחץ דם, האזנה ללב וחיפוש אחר סימני תסמונת מרפן.
בכל מקרה, מדגישים המחברים, ההחלטה על תוכניות סקירה צריכה להתבסס על ראיות מדעיות מוצקות ולא כתגובה לאירועים קטסטרופליים ומצערים או עקב לחץ פוליטי. בעקבות מגבלות הראיות הקיימות, קוראים המחברים לעריכת מחקרים נוספים בנושא לאור תרומתם הצפויה לדיון והאפשרות לשינוי מהותי של ההמלצות שנקבעו.