בדיקות קרדיו-ווסוקלריות מקדימות טרם התחלת פעילות גופנית מומלצות אמנם על ידי האגודה האירופאית למניעת מחלות לב וכלי-דם ושיקום (European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitationי ,EACPR) עבור גברים בגיל העמידה, אך נתונים על הרווח המתקבל מהמלצות אלו, עלותן והשלכותיהן על עומס העבודה עדיין חסרים. מחקר חדש, שהתפרסם באחרונה באתר כתב העת British Journal of Sports Medicine, ביקש לבחון את מימוש ההמלצות בפועל.
עוד בעניין דומה
בתקופה של 13 חודשים גויסו למחקר 785 אתלטים בני 35-65 (73% גברים, גיל ממוצע 46.8 ± 7.3 שנים) העוסקים בפעילות גופנית מאומצת שנבחנו לפי הנחיות ה-EACPR, עם בירור נרחב יותר באלו שאותרו בהם ממצאים חריגים או שנחשבו כנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכדלי דם. עלויות הבדיקה חושבו על סמך מחירי מערכת הבריאות השוויצרית.
הרחבת הבירור נדרשה ב-14.3% מהנבדקים בשל ממצאים חריגים באק"ג (5.1%) או בבדיקה הגופנית (4.7%), סיכון גבוה למחלות לב וכלי-דם (4.1%) או בשל היסטוריה רפואית רלוונטית (1.6%). בעקבות בירור זה אוששה הפרעה לבבית חדשה ב-2.8% מהנבדקים, היפרכולסטרולמיה חמורה ב-1% מהנבדקים וסוכרת סוג 2 ב-0.1% מהנבדקים. ממצאי הבירור הביאו לפסילה מלאה מפעילות עצימה של 0.4% מהנבדקים, כולם על רקע חריגות אק"ג. עם זאת, לא בדיקת אק"ג במאמץ ולא אומדן הסיכון למחלות לב וכלי-דם הצליחו לאתר מחלת עורקים כליליים משמעותית בנבדק כל שהוא.
עלות הבדיקה עמדה על על $199 לנבדק ו-$5,052 לממצא חריג חדש.
לאור זאת, מסכמים החוקרים כי הערכה קרדיו-ווסוקלרית מקדימה של ספורטאים בגיל העמידה נראית מעשית ובמחיר סביר.