מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית (rheumatoid arthritis, RA) נמצאים בסיכון מוגבר לטרשת עורקים (atherosclerosis) ומחלות קרדיווסקולריות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. מחקר זה נערך על מנת להעריך את תפקיד הנטל הדלקתי בהיווצרות פלאקים בעורק התרדמה (carotid plaques) בקרב מטופלים עם RA.
עוד בעניין דומה
- דלקת מפרקים שגרונית: השפעת משך ופעילות המחלה על סיכון למחלות קרדיווסקולריות
- מחלת לב כלילית כרונית, פריצת דרך בהפחתת הסיכון לתמותה ולאירועים קרדיווסקולרים: עדכון לפי קווי ההנחיה הקרדיולוגים לשנת 2019 לטיפול במחלת לב כלילית
- שלב הפיברוזיס הוא המנבא הטוב ביותר לתמותה הקשורה במחלת כבד אלכוהולי, במעקב של 33 שנים
במחקר השתתפו 406 מטופלים עם RA ו-209 משתתפי ביקורת בריאים שהותאמו לפי גיל ומין. משתתפי המחקר עברו בדיקת אולטראסאונד (US) כדי למדוד את עובי שכבות האינטימה-מדיה (intima-media thickness, IMT) של עורק התרדמה ולבחון נוכחות פלאקים. השטח מתחת לעקומה (AUC) של קצב שקיעת הדם (ESR) חושב על מנת להעריך את הנטל הדלקתי.
התדירות של פלאקים בעורק התרדמה וה-IMT הממוצע היו גבוהים יותר באופן מובהק בקרב מטופלים עם RA, בהשוואה לביקורת. לאחר התאמה לפי גיל ומין, נוכחות פלאקים בעורק התרדמה במטופלים עם RA נקשרה עם הערכת הבריאות הכללית (ציון HAQ), מספר המפרקים הכואבים, מספר המפרקים הנפוחים, ציון פעילות המחלה ב-28 מפרקים (DAS-28י), ESR, רמות CRP, שימוש בלפלונומיד (Leflunomide - Arava), המינון העדכני של קורטיקוסטרואידים ומספר גורמי הסיכון הקיימים למחלות קרדיווסקולריות.
ניתוח רגרסיה רב-משתנים מצא, כי מספר המפרקים הכואבים, ESR ומספר גורמי הסיכון למחלות קרדיווסקולריות הם הגורמים הקשורים באופן מובהק להיווצרות פלאקים.
בקרב 194 המטופלים לגביהם היו זמינים נתוני AUC של ESR, נוכחות פלאק בעורק התרדמה נקשרה באופן בלתי תלוי עם AUC של ESR ומספר גורמי הסיכון למחלות קרדיווסקולריות, ושני גורמים אלו הפגינו אינטראקציה סינרגית.
החוקרים מסכמים, כי נטל דלקתי מצטבר תורם להתפתחות טרשת בעורק התרדמה על ידי אינטראקציות סינרגיות עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים בקרב מטופלים עם RA.
מקור:
Churl Hyun Im, Na Ri Kim, Jong Wan Kang, Ji Hun Kim, Jin Young Kang, Gi Bum Bae,Eon Jeong Nam, and Young Mo Kang
Inflammatory burden interacts with conventional cardiovascular risk factors for carotid plaque formation in rheumatoid arthritis
Rheumatology (2015) 54 (5): 808-815 doi:10.1093/rheumatology/keu376