DPP-4י(Dipeptidyl peptidase-4), הידוע גם כ-CD-26, הוא גליקופרוטאין חוצה ממברנה בעל תפקוד מעורר במערכת החיסון. מעכבי DPP-4 משמשים להורדת רמות הגלוקוז בדם בסוכרת סוג 2.
עוד בעניין דומה
מחקר זה בוצע על מנת להעריך את הסיכון הקשור לשימוש במעכבי DPP-4 בחולי סוכרת סוג 2, להיארעות של דלקת מפרקים שגרונית (rheumatoid arthritis - RA) ומחלות אוטואימוניות אחרות, כגון זאבת אדמנתית מערכתית (systemic lupus erythematosusי- SLE), ספחת (psoriasis), טרשת נפוצה (multiple sclerosis) ומחלות מעי דלקתיות (קרוהן, קוליטיס כיבי).
בוצע מחקר עקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים מתביעות ביטוח שהוגשו בארצות הברית בשנים 2005-2012, על ידי חולי סוכרת סוג 2 שהתחילו בנטילת טיפול משולב עם מעכבי DPP-4 ומטפורמין (Metformin – Glucophageי, Glucomin) או טיפול משולב ללא מעכבי DPP-4 (מטפורמין ותרופה ממשפחה אחרת).
מחלות אוטואימוניות זוהו על ידי קבלת שתי אבחנות ומעלה ומתן מרשם אחד לפחות לסטרואידים או לתרופה ספציפית למחלות אוטואימוניות.
מודלים לסיכונים יחסיים על שם קוקס שרובדו לפי ציוני זיקה (propensity score) השוו את הסיכון למחלות אוטואימוניות בקרב חולי סוכרת שהחלו טיפול במעכבי DPP-4 לעומת התחלת טיפול אחר, עם בקרה אחר משתנים מתערבים (confounders).
אותרו 73,928 חולי סוכרת סוג 2 שהחלו טיפול במעכבי DPP-4 ומטפורמין ו-163,062 חולי סוכרת שהחלו טיפול משולב אחר. נמצא, כי חולי הסוכרת שהחלו טיפול במעכבי DPP-4 היו בסיכון נמוך יותר, בהשוואה לאלו שלא נטלו מעכבי DPP-4, לפתח RA (יחס סיכון, HR 0.66), לפתח מחלה אוטואימונית (0.73) או RA או מחלה אוטואימונית כלשהיא (0.68).
בעוקבה גדולה זו של חולי סוכרת נחשף, כי התחלת טיפול תרופתי משולב הכולל מעכבי DPP-4 מפחיתה את הסיכון להיארעות מחלות אוטואימוניות, ביניהם RA, בהשוואה לטיפול תרופתי משולב שאינו כולל מעכבי DPP-4.
תוצאות המחקר מעידות על קיומו של מסלול תרופתי חדש, אשר עשוי לאפשר מניעה או טיפול במחלות אוטואימוניות.