חדשות

איגוד רופאי המשפחה פירסם המלצות לגבי בדיקות וטיפולים מיותרים שיש להימנע מהם

ההמלצות גובשו ביחד עם החברה למניעת אבחון יתר וטיפול יתר, שהושקה לאחרונה במסגרת הר"י; בין הבדיקות המיותרות: רמת ויטמין D או תפקוד בלוטת התריס למי שאינם מפגינים תסמינים כלשהם

כנס איגוד רופאי המשפחה (צילום: יח"צ)

איגוד רופאי המשפחה גיבש בשיתוף עם החברה למניעת אבחון יתר וטיפול יתר, שהושקה לאחרונה, המלצות להימנעות מבדיקות מסוימות שנחשבות למיותרות ואף עלולות להיות מסוכנות לבריאות במצבים מסוימים. הנושא הוצג אתמול (ד'), בכנס איגוד רופאי המשפחה שנערך בבאר-שבע.

ההמלצות המשותפות קובעות כי יש להימנע מהבדיקות הבאות: בדיקת רמת ויטמין D כבדיקת סקר באנשים בריאים; בדיקות סקר לתפקוד בלוטת התריס כשאין תלונות שמתאימות לכך; סקר מנהלים" כבדיקות תקופתיות מקיפות שגרתיות, שאינן מותאמות אישית למטופל בהתאם להמלצות המקובלות, ואינן מומלצות לאנשים בריאים ללא תלונות; בדיקות צפיפות עצם בנשים בריאות מתחת לגיל 60; בדיקת דימות של עמוד השדרה לכאבי גב תחתון חדים במהלך ששת השבועות הראשונים להופעת התלונות, אלא אם כן הסימנים מעידים על משהו אחר; בדיקות עצמיות לרמת הסוכר בדם לרוב חולי הסוכרת שאינם משתמשים באינסולין; טיפול באנטיביוטיקה במקרים של זיהומים בדרכי הנשימה העליונות וברוב מקרי הסינוסיטיס; מתן אנטיביוטיקה לילדים בני יותר משנתיים הסובלים מדלקת אוזניים (להעדיף במקום זאת מעקב רופא); לוותר על טיפול אנטיביוטי וביצוע תרבית במקרה של דלקת בדרכי השתן, אלא במקרים מיוחדים של נשים הרות או מושתלי כליה.

"לפעמים למטופל יש תחושה שאפשר לעשות את כל הבדיקות שבעולם ואז הכול יהיה בסדר, אבל כשעושים בדיקות לא מתאימות, יש לזה מחיר"

בנוסף, לפני ביצוע בדיקת סקר לסרטן הערמונית, מומלץ שרופא המשפחה ייתן למטופל הסבר מלא על משמעות התוצאות הצפויות והשלכותיהן.

בדיווח על כך ההמלצות החדשות ב"ישראל היום" נמסר, כי לדברי הרופאים "שימוש יתר בבדיקות אלו עלול להזיק, בין השאר כי הן מובילות לאבחון יתר. או במלים אחרות: לאבחון מצב שאמנם קיים אך לא היה גורם לתסמינים או לתמותה גם אם לא היה מאובחן".

ד"ר אנדרה מטלון ופרופ' שלמה וינקר (צילום: איגוד רופאי המשפחה)

מימין: ד"ר אנדרה מטלון ופרופ' שלמה וינקר (צילום: איגוד רופאי המשפחה)

מזכירת איגוד רופאי המשפחה, ד"ר מיכל שני, אמרה לעיתון: "אנחנו לא אומרים שלא לעשות בדיקות, אלא לבחור אותן נכון - בקונטקסט הנכון לחולה הנכון. לפעמים למטופל יש תחושה שאפשר לעשות את כל הבדיקות שבעולם ואז הכול יהיה בסדר, אבל כשעושים בדיקות לא מתאימות, יש לזה מחיר.

"למשל, בדיקה שהעלתה ממצא והבירורים מלווים בלחץ ובחרדה של המטופל, בבדיקות נוספות שמלכתחילה לא צריך לעשותן, ואחר כך מתברר ככלום. לא קידמנו פה שום בריאות".

בכנס הוצג מחקר שנעשה ב"קופת חולים לאומית" ובו נמצא כי שינוי מיקומה של אחת הבדיקות במסך המחשב, ממקום מרכזי למקום נמוך יותר בטבלה, הביא לירידה במספר ההפניות לבדיקות מיותרות בנושא הנ"ל, מ־36 אלף בחודש ל־1,000 בחודש.

בכנס הוענקו גם פרסי ההצטיינות לשנת 2016 של איגוד רופאי המשפחה לרופאים ולמומחים מצטיינים בארבע קטגוריות: מתמחה מצטיין, מומחה צעיר מצטיין, מומחה ותיק מצטיין ופרס מפעל חיים.

ד"ר קרן כהן-נחום, זכתה בפרס המתמחה המצטיינת, ד"ר יוליה טריסטר בפרס המומחה הצעיר המצטיין, ד"ר יאן מיסקין בפרס המומחה הותיק המצטיין וד"ר אנדרה מטלון בפרס מפעל חיים. ד"ר מטלון איננו פסיכיאטר אך בעל הכשרה בפסיכותרפיה, והקים את המרפאה של שירותי בריאות כללית בפתח תקווה, המתמחה בשילוב גוף ונפש. הוא היה בין הראשונים בישראל שהובילו את תפיסה זו. כן הקים את חוג הבלינט הישראלי ועמד בראשו שנים רבות. כיום הוא פעיל בארגון הבלינט הבינלאומי.

נושאים קשורים:  חדשות,  איגוד רופאי המשפחה,  החברה למניעת אבחון יתר וטיפול יתר,  בדיקות סקר,  "סקר מנהלים",  פרס מפעל חיים
תגובות
07.04.2016, 19:23

ברכות לזוכים ולחברה החדשה למניעת טיפול יתר.
רק בקטנה: "לוותר על טיפול אנטיביוטי וביצוע תרבית במקרה של דלקת בדרכי השתן" ? מניח שזו טעות בניסוח ?

07.04.2016, 20:08

ברכות לחברה החדשה
לדעתי אין למהר במתן אנטיביוטיקה אבל גם גם לא צריך לטעות בטיפול

אנונימי/ת
07.04.2016, 23:12

לא מסכימה עם רוב ההמלצות . רופא המשפחה יתן את ההכוונה ו"הקונטקסט"
זה בדיוק תפקידו !! הבדיקות חייבות להתבצע ואין לחסוך בהוצאות הקופות על חשבון הפציינטים . הבנתפ ???

אנונימי/ת
08.04.2016, 11:35

החברה למניעת אבחון !? אילו "השליחים" {{הקומיסרים}} של מנהלי קופות החולים !!
אני תוהה על עזות המצח להקים גוף כזה !! ועוד יותר על תמיכת החברה לרפואת המשפחה !! אבל אילו וגם אילו הם "אותה משפחה " המומחים לרפואת המשפחה !!המנסים להיות יפיפיומים בידי מנהלים בקופות החולים ((שגם הם מומחים לרפואת המשפחה !!)
מה זאת אומרת אבחון יתר?! >>זה בדיוק התפקיד של רופא משפחה !! זאת ועוד ,עליו עוד להתייעץ לפי ראות עיניו גם עם יועץ גנטיקה !!אז מה תגידו ליועץ גנטיקה--שמא תגלה את העתיד? אל תגלה עכשיו !!
אני מבין שאף אחד ממקימי החברה לא התייעץ עם >רופא שהוא גם משפטן ועוסק ברשלנות רפואית<> הרי ברור לרופא יש שיקול דעת !!אחרת אינו רופא הוא פקיד !!ולזה אגוד רופאי המשפחה נותן יד !אבל אחד בפה ואחד בלב!
אני ממתין בקוצר רוח שאחד ממקימי החברה ל"אבחון יתר" יספר לכולם כאשר יתבע בבית משפט !

אנונימי/ת
08.04.2016, 11:41

אם כל כך בטוחים בצדקתכם חברי החברה לאבחון יתר, >>>פנו לאגף לרפואה במשרד הבריאות להוציא הנחיות ברורות ומחייבות !! בכדי לתת גיבוי גם משפטי ומוסרי לפעולות המומלצות !!
ממתין לנוהל מסודר של אגף לרפואה של משרד הבריאות !!

08.04.2016, 09:57

לדעתי אין להגזים במתן אנטיביוטיקה בדלקת בדרכי השתן.. כי זה חוזר שוב ושוב.. וכבר אין אפקט לאנטיביוטיקה.

אנונימי/ת
08.04.2016, 13:32

לא ברור על סמך מה החליטו החלטות אילו?
אבל דוגמא קטנה:
>> לגבי ויטמין D-מאמר מJAMA(מכובד ,לא?!)
"חסר ויטמין D בהריון מעלה סיכון לטרשת נפוצה בצאצאים"
Munger KL, Åivo J, Hongell K, Soilu-Hänninen M, Surcel H, Ascherio A. Vitamin D Status During Pregnancy and Risk of Multiple Sclerosis in Offspring of Women in the Finnish Maternity Cohort. JAMA Neurol.Published online March 07, 2016. doi:10.1001/jamaneurol.2015.4800.

>>טיפול בויטמין D במהלך הריון עשוי למנוע אסתמה בילדים
Litonjua AA, Carey VJ, Laranjo N, et al. Effect of Prenatal Supplementation With Vitamin D on Asthma or Recurrent Wheezing in Offspring by Age 3 Years: The VDAART Randomized Clinical Trial. JAMA. 2016;315(4):362-370. doi:10.1001/jama.2015.18589.

מעניין ,לא?!
איפה EBM שכל כך דוגלים רופאי המשפחה בהחלטות שלהם שהובאו בהמלצותיהם??
הרי ידוע - כל אוכלוסיית הארץ סובלת מחוסר וימין D!!
ועוד יותר האוכלוסייה היהודית החרדית והמגזר הערבי !!
תקנו אותי ,אם הם>>השליחים<> לא נגועים בעניינים זרים לא רפואיים?!

אפשר לדעת אילו "תסמינים" יש לחוסר ויטמין D באוכלוסיה הצעירה הבוגרת?
האם ברור לכולם שאוסטאופורוזיס הינה מחלה שיכולה להרוג? ושתוחלת החיים הצפויה של מי שהיום בן 30 היא בערך 94 והוא יכול לחיות את זה כשבר כלי בשל העובדה שאף אחד לא טרח לתת לו ויטמין D?
ושכחת לחלוטין להכניס את כל המאמרים על כך שויטמין D מקטין את הסיכון לסרטן שד וסרטן מעי גס וככל הנראה גם לדמנציה.
אבל זה בסדר, לראשי קופות החולים אפשר לא לבדוק את זה - גם לראש איגוד רופאי המשפחה
אה, כן ואם הבעיה היא חרדה של המטופל - בואו לא נעשה בדיקות דם סמוי בצואה, אתם יודעים כמה חרדה זה גורם?!!

01.05.2016, 19:10

דוגמא מצויינת לשימוש לא מתאים בתוצאות מחקרים לקבלת החלטות: הראשון איננו מחקר מבוקר רנדומיזציה ולכן לא ניתן להסיק ממנו לא על סיבה ותוצאה וודאי לא על טיפול. השני הוא מחקר רנדומיזציה שלא מצא הבדל משמעותי-סטטיסטית בין טיפול ב-400 יח' ויטמין D לבין טיפול ב-4400 יח' ויטמין D.
ואם השלינו את עצמינו שטיפול במינון גבוה של ויטמין D איננו יכול להזיק, בא המחקר הבא, שפורסם באותו עיתון מכובד, וטפח על פנינו: "מינון גבוה של ויטמין D הביא לעליה משמעותית סטטיסטית בהארעות של נפילות.
Monthly High-Dose Vitamin D Treatment for the Prevention of Functional Decline: A Randomized Clinical Trial
Heike et al., JAMA Intern Med. 2016;176(2):. doi:10.1001/jamainternmed.2015.7148.
גילוי נאות: אינני שליח של אף אחד. (וגם: למיטב ידיעתי קופות החולים אינן מפסידות ממכירת ויטמין D כשלעצמה, אבל אולי הן מפסידות כאשר המטופל נופל כתופעת לואי) אשמח לגילוי נאות גם מהמגיב האנונימי...

אנונימי/ת
08.04.2016, 15:24

בדיקה "מיותרת" זה צילום חזה כשהתלונה היא על ציפורן חודרנית. כשיש הוראה לקחת תוסף כמו Vit.D או B12 - חוסרים נפוצים, צריך להזכיר לרופאים ולבקש מהם טובות כדי שיחזרו בהמשך על הבדיקה כדי לנטר את הרמה ולהחליט על המשך מינון.

בוקר טוב,

רב רופאי המשפחה (היום זה רופא אישי) עושים עבודה קדושה ועל כתפיהם מוטלת אחריות כבדת משקל. יחד עם זאת המטרה מהכתבה היא: להגיע לעמק השווה, במילים אחרות זה לא שחור או לבן. תהיו חכמים וגם צודקים.

בהחלט! ניתן לצמצם בהוצאות של בדיקות והדמיות, ניתן לבלום את היד הקלה על ההדק בשליחה למיון כללי. החולה הרעה של מערכת הבריאות זה האשפוזים, ובמיוחד הכרוניים. בכבוד רב. סאאידה

01.05.2016, 19:25

העניין המרכזי כאן הוא בריאות המטופל עצמו שנפגעת מעודף פעולות איבחון (רק לדוגמא - נזקי קרינה מצטברים מצילומי רנטגן, זיהום וסיבוכים אחרים של ביופסיה של ערמונית, סיבוכי צנתור-עורקי-לב - אצל מטופלים שלא היתה סיבה מוצדקת לבצע להם בדיקות אלו).