ידוע כי קפה מכיל מספר חומרים בעלי פעילות ביולוגית, אשר נמצאו כבעלי השפעה על הפיזיולוגיה של המעי. אף על פי שהצטברו מספר מחקרים שהראו כי קפה הוא גורם מגן מפני התפתחות סרטן המעי הגס והחלחולת (colorectal cancer), הראיות עדיין אינן חד-משמעיות.
עוד בעניין דומה
מחקר ישראלי שנערך בארץ ושפורסם בכתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, בדק אם יש קשר בין צריכת קפה לשיעורי ההיארעות של סרטן זה.
העבודה התבססה על נתונים שנאספו במחקר Molecular Epidemiology of Colorectal Cancerי(MECC), שכלל מטופלים מצפון ישראל, והיה פרי שיתוף פעולה של פרופ' גד רנרט מהטכניון, "שירותי בריאות כללית" וחוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה, ארה"ב.
מדובר במחקר מבוסס-אוכלוסיה מסוג מקרה-ביקורת, שכלל 5,145 מקרים ו-4,097 בקבוצת הביקורת. פרט לקשר בין צריכת קפה והיארעות מקרי סרטן, בוצע ריבוד לפי סוג הקפה, מיקום הגידול, וקבוצה אתנית (יהודים אשכנזים, יהודים ספרדים וערבים). איסוף המידע נעשה בעזרת ראיונות אישיים, ומידע מרשומות רפואיות.
צריכת קפה היתה קשורה בירידה של 26% בסיכון לפתח סרטן המעי הגס והחלחולת (יחס סיכוי [OR; שותי קפה בהשוואה ללא-שותים] 0.74; 95% רווח סמך 0.64-0.86; P < 0.001). קשר דומה נצפה גם בקרב צרכנים של קפה נטול-קפאין בלבד (0.82; 0.68-0.99; P = 0.04) וקפה שחור (0.82; 0.71-0.94; P = 0.004).
יתרה מכך, צריכת קפה גבוהה יותר היתה קשורה לירידה בסיכון לסרטן. בהשוואה לצריכה של פחות ממנת קפה אחת ליום, צריכה של בין 1 ל-2 מנות ליום (0.78; 0.68-0.90; P < 0.001), בין 2 ל-2.5 מנות ליום (0.59; 0.51-0.68; P < 0.00), ולמעלה מ-2.5 מנות ליום (0.46; 0.39-0.54; P < 0.001) היו קשורות לסיכון מופחת אף יותר לפתח סרטן, וקשר זה היה מובהק הן עבור סרטן המעי הגס והן עבור סרטן החלחולת.
מחקר זה מצטרף לגוף הולך וגדל של ראיות מהשנים האחרונות, המראות קשר הפוך בין צריכת קפה לבין סרטן המעי הגס והחלחולת, כמו גם לסרטנים אחרים של מערכת העיכול.