ביצים

תזמון הכרת מאכלים אלרגנים לפעוטות והסיכון למחלות אלרגיות או אוטואימוניות

סקירה מצאה, כי חשיפה מוקדמת של פעוטות לביצים או לבוטנים היתה קשורה לסיכון נמוך יותר להתפתחות אלרגיה לביצים או בוטנים

27.09.2016, 10:01
תינוק אוכל (צילום: אילוסטרציה)

תזמון שילוב מאכלים אלרגנים בדיאטת פעוטות משפיע על הסיכון לפתח מחלות אלרגיות או אוטואימוניות, אבל הראיות לכך טרם נבדקו באופן מקיף.

סקירה סיסטמתית ומטה-אנליזה חדשה בדקה אם התזמון של חשיפת מזונות אלרגנים לפעוטות משפיעה על הסיכון לפתח מחלות אלרגיות או אוטואימוניות.

התבצע חיפוש מקיף במסדי הנתונים MEDLINE, EMBASE, Web of science, CENTRAL ו-LILACS, אחר מאמרים שפורסמו בין ינואר 1946 לבין מארס 2016.
נכללו בסקירה מחקרים התערבותיים ותצפיתיים שהעריכו את תזמון חשיפת מזונות אלרגניים במהלך השנה הראשונה לחיים ודיווח על מחלות אלרגיות או אוטואימוניות או רגישות אלרגית (Allergic sensitization).

נתונים הוצאו והוכנסו למטה-אנליזה על ידי שימוש בשיטת שונות ההופכי הגנרית או שיטת Mantel-Haeszel עם מודל אפקט אקראי. נעשה שימוש ב-GRADE להעריך את הוודאות של הראיות.

התוצא הראשוני שנמדד היה צפצופים, אקזמה, ריניטיס אלרגית, אלרגיות למזון, ריגוש אלרגי, סוכרת סוג 1, מחלת צליאק, IBD, מחלות תירואיד אוטואימוניות ו-JRAי(Juvenile rheumatoid arthritis).

מתוך 16,289 מאמרים שנסקרו, נתונים הוצאו מ-204 מאמרים שדיווחו על 146 מחקרים. היו ראיות ברמת ודאות בינונית מ-5 מחקרים (1,915 משתתפים) שהראו כי חשיפה מוקדמת לביצים בגיל 4-6 חודשים היתה קשורה עם ירידה באלרגיות לביצים [Risk Ratioי(RRי) 0.56; 95%CI 0.36-0.87י; I²=36% ;י p=0.009).

הפחתת סיכון אבסולוטית עבור אוכלוסייה עם היארעות של 5.4% אלרגיה לביצים היתה 24 מקרים (95%CIי7-35) ל-1,000 איש. היו ראיות ברמת ודאות בינונית מ-2 מחקרים (1,550 משתתפים) שחשיפה מוקדמת לבוטנים ב-4 עד 11 חודשים היתה קשורה לירידה באלרגיות לבוטנים (RRי0.29; 95%CIי0.11-0.74; I²=66%י; p=0.009). הפחתת סיכון אבסולוטית עבור אוכלוסייה עם היארעות של 2.5% אלרגיה לבוטנים הייתה 18 מקרים (95%CIי6-22) ל-1,000 איש.

ודאות הראיות הורדה בדרגה בשל חוסר הדיוק של הערכת ההשפעה של האוכלוסיות ומחקרים התערבותיים. התזמון של החשיפה לביצים או לבוטנים לא היה קשור עם אלרגיות למוצרי מזון אחרים. היו ראיות ברמת ודאות נמוכה עד נמוכה מאוד שחשיפה מוקדמת לדגים הייתה קשורה עם ירידה ברגישות אלרגית וריניטיס. היו ראיות ברמת ודאות גבוהה שתזמון החשיפה של גלוטן לא היה קשור עם סיכון למחלת צליאק, ותזמון של חשיפה למזונות אלרגנים לא היה קשור עם תוצאים אחרים.

מסקנת החוקרים היתה, כי לפי סקירה סיסטמתית זו, חשיפה מוקדמת של פעוטות לביצים או לבוטנים היתה קשורה לסיכון נמוך יותר להתפתחות אלרגיה לביצים או בוטנים. יש להתחשב בממצאים אלו תחת המגבלות של המחקרים הראשוניים.

מקור:
Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A, et al. Timing of Allergenic Food Introduction to the Infant Diet and Risk of Allergic or Autoimmune Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2016;316(11):1181-1192. doi:10.1001/jama.2016.12623.

נושאים קשורים:  ביצים,  בוטנים,  אלרגיה,  מחקרים
תגובות