נייר עמדה חדש שנוסח ונחתם במשותף על ידי איגודי רופאי המשפחה והילדים בהסתדרות הרפואית ושהוגש למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, חוזר ומפרט מדוע אין מקום למקצוע של "אחות מומחית" בקהילה, כפי שמוצע על ידי המשרד.
עוד בעניין דומה
בנייר העמדה חוזרים שני האיגודים על עמדת הר"י המתנגדת נחרצות לעניין הזה, כפי שהוצגה עוד בחודש מרץ השנה, על ידי מי ששימש אז בתפקיד יו"ר הר"י, פרופ' ליאוניד אידלמן, בפגישה שקיים עם בר סימן טוב. הר"י הכריזה בנושא זה על סכסוך עבודה כללי.
שלושה ימים לאחר אותה פגישה, הודיע בר סימן טוב כי הוא חוזר בו מהמתווה ושינוסח נוסח חדש ש"ייקח בחשבון בצורה טובה יותר את עמדות הרופאים".
הבוקר (ה') מדווח "ישראל היום" על נייר העמדה המשותף החדש של שני האיגודים. "המתווה כפי שהוצע עלול לפגוע ברפואה הראשונית ואיננו עומד בקנה מידה עם המחויבות לטיפול הולם בהתאם לחוק זכויות החולה".
הרופאים מסבירים שוב כי תיפגע נגישות מטופלים לרופאי רפואה ראשונית וייפגע הקשר הרציף של רופא-מטופל. כמו כן ייפגעו אוכלוסיות חלשות בפריפריה שיאבדו את הנגישות לרופא כי לקופות החולים יהיה זול יותר ומשתלם מבחינה תקציבית להציע "אחיות מומחיות" במקום רופאים נוספים במרפאות הקהילה.
המסמך מתייחס לתפקיד רופא המשפחה ורופא הילדים כמי שמאבחן, מאחר שלעתים מאחורי תלונה לכאורה שגרתית (למשל, כאבי בטן) מסתתר מקרה שמחייב פינוי דחוף לבית חולים (דלקת תוספתן).
"העברת מלאכת המיון והאבחון עלולה לפגוע בבריאות הציבור", מזהירים שני האיגודים במכתבם למנכ"ל משרד הבריאות. "אחות מומחית תהיה תחליף כלכלי אטרקטיבי למדינה ולקופות, במקום רופא ואין זה לטובת המטופלים".
בדיווח נמסר כי הרופאים הציגו במסמך מחקרים שנעשו בארה"ב, שם מקצוע "אחות מומחית" קיים כבר כ-50 שנה אלא ש"תוצאי הבריאות ממשיכים להידרדר וההוצאה הלאומית על בריאות בארה"ב רק עולה.
"כדי להתמודד עם המחסור ברופאי משפחה", הודגש בנייר העמדה החדש, "יש לייעל את עבודת הרופא ולהפחית ממנו מטלות ביורוקרטיות, אבל להוסיף אנשי צוות שיעבדו לידו, בכפוף לו ותחת פיקוחו הישיר".