מדי שנה מתים בעולם 2.8 מיליון בני אדם כתוצאה מנזקי צריכת האלכוהול. אלכוהול בכל כמות מגביר משמעותית את הסיכון לתחלואה, כך מציין דו"ח שפורסם בסוף השבוע ב-The Lancet.
עוד בעניין דומה
בראש צוות המחקר עמד ד"ר מקס גריסוולד מאוניברסיטת וושינגטון בסיאטל. הצוות כלל יותר מ-500 חוקרים מ-40 מדינות. הצוות ביצע מטה-אנליזה של הנתונים מתוך 694 מחקרים קודמים כדי להעריך את שכיחות צריכת האלכוהול ב-195 מדינות בעולם וסקר גם 592 מחקרים כדי לבדוק את גורמי הסיכון והנזקים הבריאותיים הקשורים בצריכת האלכוהול במדינות השונות ב-2016-1990.
בין הממצאים העיקריים שעלו במחקר:
אלכוהול הוא גורם סיכון מוביל לתמותה ונזקי תחלואה בעולם: 12% מכלל מקרי המוות בגילאי 49-15 הם כתוצאה מצריכת אלכוהול. בקבוצת גיל זאת זהו גורם הסיכון המרכזי - 3.8% מכלל מקרי המוות בנשים ו-12.2% בגברים.
אין כמות בטוחה של אלכוהול. יתרונותיו הבריאותיים, אם קיימים בכלל, זניחים לעומת הסיכון הרפואי שבו.
בקרב בני 15 ומעלה צריכת משקה אלכוהולי אחד ביום מגבירה סיכון לאחת מ-23 מחלות ב-0.5% בהשוואה למי שאיננו שותה כלל אלכוהול. הקשר בין אלכוהול למחלות חזק במיוחד במחלות הסרטן, פציעות ומחלות זיהומיות, מחלות לב וכלי דם, סוכרת ואפילפסיה. כמו כן משפיע אלכוהול כסיבוך לדלקת ריאות, זיהומים אחרים במערכת הנשימה, פגיעות מכוונות (קטטות, נסיונות התאבדות); פציעות לא מכוונות ותאונות דרכים.
ככל ששותים יותר עולה הסיכון הבריאותי. סיבות המוות העיקריות כתוצאה מהאלכוהול בקבוצת גיל זו היו: שחפת (1.4% ממקרי המוות), תאונות דרכים (1.2%), פגיעה עצמית (1.1%). בקרב בני 50 ומעלה: מחלות סרטן היו סיבת התמותה העיקרית כתוצאה מצריכת האלכוהול: 27.1% ממקרי המוות בנשים ו-18.9% בגברים.
32.5% מאוכלוסיית העולם – כ-2.4 מיליארד בני אדם - צורכים משקאות אלכוהוליים. מהם 25% נשים (0.9 מיליארד) ו-39% גברים (1.5 מיליארד). נשים צורכות מדי יום 0.73 משקאות אלכוהוליים וגברים 1.7 משקאות בממוצע.
צריכת האלכוהול הגבוהה ביותר היא בדנמרק: 95.3% בנשים ו-97.1% בגברים. בפקיסטן, לעומת זאת, הצריכה המועטה ביותר בקרב גברים 0.8% מהאוכלוסיה ובבנגלדש 0.3% .
מספר כוסיות האלכוהול בממוצע ביממה הנצרכת ברומניה בידי גברים - 8.2 – הצריכה הגבוהה ביותר. בקרב נשים - באוקראינה 4.2 כוסיות אלכוהול. בישראל מדובר בממוצע של 0.64 בגברים, 0.84 בנשים ועל פי נתוני המחקר, שיעור צרכני האלכוהול בגברים בישראל בכל הגילאים הוא 43% בממוצע ושיעור הנשים הוא 36% בממוצע.
כמות של כ-10 גרם אלכוהול נקי ביום הוגדרה כמנה "סטנדרטית" אחת, אולם בבריטניה מנה היא 8 גרם אלכוהול, באוסטרליה 10 גרם, בארה"ב 14 גרם וביפן - 20 גרם. 10 גרם מקבילים לפחית בירה אחת של 375 מ"ל עם ריכוז אלכוהול של 3.5%, לכוס יין קטנה עם ריכוז אלכוהול של 13% או לכוסית וויסקי עם ריכוז אלכוהול של 40%.
במאמר מערכת הנלווה לדו"ח המחקר כתבה ד"ר רובין בורטון מ"קינגס קולג'" בלונדון: "אלכוהול הוא בעיה רפואית משמעותית וכלל עולמית. יש עדות מוצקה לכך שצריכתו מגבירה את הסיכון לפגיעה גופנית ומחלות סרטן. אין כמות בטוחה של צריכת אלכוהול. שרי הבריאות בעולם צריכים לפעול להגברת המיסוי על האלכוהול ולהקטנת החשיפה של ילדים ונוער למשקאות האלכוהוליים".
ד"ר אמנואלה גקידו מאוניברסיטת וושינגטון שהובילה את המחקר אמרה: "הסיכונים הבריאותיים המתלווים לאלכוהול הם עצומים. הממצאים תואמים מחקר עדכני אחר, קודם, שהציג מתאם ברור ומשכנע בין שתיית אלכוהול למוות בטרם עת, לסרטן ולמחלות לב וכלי הדם. רק אפס צריכה של אלכוהול מקטינה למינימום את הסיכון הכללי לפגיעה בבריאות".
בהודעה לתקשורת שהפיץ לקראת פרסום דו"ח המחקר, כתב עורך The Lancet, ד"ר ריצ'רד הורטון: "עכשיו אנו מבינים שהאלכוהול הוא אחד מגורמי המוות העיקריים בעולם היום. צריכים לפעול כעת בדחיפות כדי למנוע מיליוני מקרי מוות".
בדיווח על ממצאי המחקר שהופיע ב"הארץ", אמר פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, בריאות הציבור וטוקסיקולוגיה באוניברסיטת בר אילן ובקופת חולים מאוחדת, לשעבר מבכירי משרד הבריאות: "ממצאי המחקר הם בגדר רעידת אדמה בתחום בריאות הציבור. לפרסום הזה, ככל הנראה, משקל עצום. בסיס המידע של צוות המחקר הוא הרחב ביותר אי פעם לצורך סקירת צריכת האלכוהול ונזקיו".