ישנה עליה בהיארעות של מחלות כבד באנגליה ושיפור ביכולת הזיהוי והניהול של מקרים אלו במסגרת הרפואה הראשונית היא נקודת מפתח. כיום קיים מעט מאוד ידע בנוגע להבנה של רופאי משפחה ולמידת הביטחון שלהם בנוגע לאבחון מחלות כבד.
עוד בעניין דומה
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את החוויות של רופאי המשפחה בכל הנוגע למחלות כבד תוך התמקדות באבחון מוקדם של המחלות ויכולת לפרש תוצאות של בדיקות תפקודי כבד (LFTs - liver function tests). החוקרים ביצעו מחקר איכותני תוך שימוש בראיונות מובנים למחצה בקרב מדגם תכליתי של רופאי משפחה מחמישה מרכזים שונים לרפואה ראשונית. החוקרים קיימו ראיונות טלפוניים ופנים מול פנים עם רופאי משפחה. המידע נותח באופן תמטי תוך שימוש בגישה של השוואה מתמדת (constant comparative approach).
25 רופאי משפחה השתתפו בראיונות והחוקרים זיהו ארבעה נושאים שעלו מתוך המידע: התנהגות של בקשת בדיקות, ביטחון ואתגרים הקשורים לאבחון המחלה, גישה לבדיקות מומחה והדרכה והוראה בנושא. החוקרים מצאו כי התשובות של המשתתפים בנוגע לאופן בו הם מזמינים ומפענחים LFTs היו מאוד מגוונות. אחת הסיבות הנפוצות שבגינן הרופאים הזמינו בדיקות דם הייתה דאגה שמא הם מפספסים את האבחנה. כמו כן, הרופאים היו מודאגים בעיקר ממטופלים עם תוצאות מעט לא תקינות ב-LFTs וממטופלים המצויים בסיכון למחלת כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD - non-alcoholic fatty liver disease).
רופאי המשפחה שהשתתפו במחקר ראו את עצמם כרופאים כלליים ולא היו מעוניינים להיכנס לנעליים של רופא מומחה. חלק מהרופאים ציינו שהקווים המנחים נתנו להם ביטחון, אך אחרים הרגישו שמחלות כבד הן נושא מורכב מדי לניהול באמצעות הוראות פשוטות. מרבית המשתתפים במחקר הרגישו כי אין להם גישה למידע רלוונטי המתמקד במחלות כבד.
החוקרים הסיקו כי מחלות כבד לא נתפסות כבעלות עדיפות במסגרת הרפואה הראשונית. במידה ומצפים מרופאי משפחה שייקחו תפקיד משמעותי יותר בזיהוי וניהול של מחלות כבד, קיים צורך במתן תמיכה שתקדם את המודעות, הידע והביטחון שלהם.
מקור:
Standing, H.C. et al. (2018) British Journal of General Practice 68,676.