חדשות

נייר עמדה של מומחי מחלות כבד: הטיפול בחולי הפטיטיס C במצב קל ייעשה אצל רופאי משפחה

איגוד רופאי המשפחה מתנגד להצעה כיוון שלא נועצו ולא תיאמו עם נציגיו. על פי המוצע חולה יעבור רק 2 בדיקות דם במקום 5 כשיאובחן במצב קל ושאר הטיפול התרופתי יינתן על ידי רופא המשפחה

תקשורת בין רופאה למטופל (צילום: אילוסטרציה)
תקשורת בין רופאה למטופל (צילום: אילוסטרציה)

נייר עמדה חדש שהוכן בידי מומחים למחלות כבד במטרה להנגיש את הטיפול התרופתי לחולי הפטיטיס C ממליץ שאת הטיפול הראשוני בהם יבצעו רופאי המשפחה. איגוד רופאי המשפחה הביע התנגדות למהלך מאחר שבהכנת נייר העמדה לא נועצו בו, כך מדווחת הבוקר (ג') מיטל יסעור בית-אור ב"ישראל היום".

בדיווח נמסר כי לפי הערכות כ-2% מהאוכלוסייה בישראל הם נשאים של הנגיף הפטיטיס C - כלומר כ-140-120 אלף וכ-70-60 אלף מהם מתאימים לטיפול. בפועל רק כ-12 אלף קיבלו את הטיפול. הטיפול האנטי-ויראלי החדש למחלה מצוי בסל התרופות מ-2015 והקופות מתוקצבות בכ-250 מיליון שקל לנושא הזה. אלא שעדיין לא הופעלה גם תוכנית סקר שאמורה לאתר נשאים או חולים ולשלוח אותם לטיפול.

על פי נייר העמדה, לא יהיה צורך בביצוע בדיקת אולטרסאונד של הכבד ובבדיקת גנוטיפ לאבחון סוג הנגיף לפני תחילת הטיפול. די בכך שרופא משפחה יקבל תוצאות שתי בדיקות דם עוקבות במקום 5 כיום, ורק חולים בדרגת מחלה קשה יצטרכו להיות מטופלים אצל מומחה למחלות כבד. כל היתר - אצל רופאי המשפחה.

יו"ר החברה הישראלית לחקר הכבד בהר"י, פרופ' אלי צוקרמן, מנהל יחידת הכבד של הכללית בחיפה ובית החולים כרמל צוטט בדיווח: "בהפניית החולה לטיפול קיימים חסמים, ביניהם סטיגמה ובושה מעצם החשיפה לנגיף, קושי לוגיסטי להגיע למרפאת הכבד, קושי כלכלי בתשלום עבור הטיפול ועוד. כדי להתגבר על חסמים אלה מוצע להעביר את הטיפול בחולים במחלה הקלה לרופאי המשפחה תוך גיבוי הטיפול וייעוץ עם המומחים".

נושאים קשורים:  חדשות,  הפטיטיס C,  איגוד רופאי המשפחה,  מחלות כבד,  פרופ' אלי צוקרמן
תגובות

אף אחד מכותבי נייר העמדה אינו רופא כבד בקהילה.
1. אין סטיגמה בקבלת טיפול במרפאת גסטרו/כבד בקהילה
2. אין קושי לוגיסטי בהגעה למרפאה כזו בקהילה
3. עניין הקושי הכלכלי אינו קשור כלל לעניין מקום הטיפול