מחקרים

תסמונת אנטרוקוליטיס המושרה על ידי חלבון (FPIES)

מחקר זה מצא שיש קשר בין FPIES לבין תחלואות מערכת עיכול נוספות, בעיקר לאלו הסובלים מטריגר לתופעות ממספר גבוה של מוצרי מזון או למזונות מסוימים

תסמונת אנטרוקוליטיס המושרה על ידי חלבון (FPIES) היא סוג של אלרגיה למזון במערכת העיכול שאינה נגרמת מ-IgE. אין מספיק נתונים לגבי המחלה באשר להיסטורית התחלואה במערכת העיכול, במיוחד לתחלואה נלווית, היסטוריה משפחתית, רתיעה ממזון ועלייה ירודה במשקל הגוף.

במחקר זה חקרו את התוצאים של מערכת העיכול וגורמי הסיכון הקשורים ב-FPIES. במחקר זה, ניתחו את התכונות הקליניות והתוצאים של מערכת העיכול של חולים עם FPIES באופן רטרוספקטיבי בארבעה בתי חולים בבוסטון.

203 מטופלים עם FPIES זוהו, כולל 180 רק עם FPIES חריפה, 8 עם FPIES כרונית, ו-15 עם שניהם. שיבולת שועל (34.5%), אורז (29.6%) וחלב פרה (19.2%) היו גורמי המזון הנפוצים ביותר. שיעורי השכיחות של היסטוריה אישית של דלקת בפי הטבעת והרקטום (proctocolitis), אלרגית (23.2%) והיסטוריה משפחתית עם מחלות מעי דלקתיות (9.4%) ומחלות צליאק (7.3%) היו גבוהות יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. בהשוואה לחולים עם FPIES עם טריגר מזון אחד או שניים, הסיכון לפתח רתיעה ממזון גדל במקרים המופעלים על ידי 3 מזונות או יותר (יחס סיכויים מותאם 3.07; רווח בר-סמך 95%, 1.38-6.83, רמת מובהקות 0.006). הסיכון לעלייה נמוכה במשקל הגוף עלה ב-FPIES המושרה על ידי חלב פרה (יחס הסיכויים המותאם 3.41; רווח בר-סמך 95%, 1.21-9.63; רמת מובהקות 0.02) ובננה (יחס סיכויים מותאם 7.63; רווח בר סמך 95%, 2.10-27.80, רמת מובהקות 0.002).

תחלואה במערכת העיכול והיסטוריה משפחתית היו שכיחות בחולים עם FPIES. חולים עם FPIES עם 3 טריגרים או יותר היו בסיכון לרתיעה ממזון. חולים עם FPIES המושרה מחלב פרה ובננה היו בסיכון לעלייה נמוכה במשקל הגוף.

מקור:

Su K.W. Et al. (2020) The Journal of Allergy and Immunology 145(5): 1430-1437

נושאים קשורים:  מחקרים,  דלקת במערכת העיכול,  דלקת בפי הטבעת והרקטום,  רתיעה ממזון,  עלייה ירודה במשקל
תגובות