סקר שערך מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל, בראשות פרופ' מייקל הרטל ובשיתוף אגף התזונה במשרד הבריאות, חשף נתונים מדאיגים על הרגלי התזונה באוכלוסיה הכללית אבל במיוחד את הרגלי התזונה הלא בריאים של הציבור הערבי והחרדי. את הסקר ביצעו הדר סמואל ורינה מעוז ברויאר.
עוד בעניין דומה
מתוך ממצאי הסקר שפורסם הבוקר (ה') עולה כי בקרב הציבור הערבי והחרדי, צריכת מזון לא בריא - המסומן בתווית אדומה על גבי האריזה - גבוהה ובפער משמעותי לעומת הציבור הכללי בישראל. לדוגמה, 80% מהנשאלים מהציבור הערבי והחרדי ציינו כי הם רוכשים משקאות מתוקים, לעומת 50% בלבד בציבור הכללי.
עוד עולה מהסקר: 72% מהציבור הערבי ו-70% מהציבור החרדי צורכים מעדנים מתוקים בהשוואה ל-50% באוכלוסיה הכללית. 61% מהציבור הערבי רוכשים בשר מעובד, מול 50% בציבור הכללי והחרדי. 40% מהציבור החרדי רוכשים דגני בוקר מתוקים לעומת 30% בציבור הכללי.
גם לגבי צריכת חטיפים גילה הסקר הבדלים משמעותיים: בציבור הערבי, 86% רוכשים חטיפים מתוקים ובציבור החרדי 89% בהשוואה ל-74% באוכלוסיה הכללית. הציבור החרדי צורך הרבה חטיפים מלוחים - 90% לעומת 70% בציבור הכללי.
סקר נוסף שנערך על ידי מכון ברוקדייל מעיד שבתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה קיימת תופעה של אכילה מוגברת ככלל ושל חטיפים בפרט. כמו כן, זוהו התנהגויות נוספות שאינן תואמות אורח חיים בריא והן נמצאות במגמת עליה בעקבות המשבר. התנהגויות אלו כוללות עישון ועלייה במשך הצפייה במסכים - טלוויזיות, מחשבים וטלפונים חכמים. סקר זה בוצע על ידי ד"ר מיכל לרון, חוקרת בכירה וראש צוות הבריאות במכון והחוקרים רחל גולדווג ופרופ' מייקל הרטל.
מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות, פרופ' רונית אנדוולט, אמרה: "דווקא בעת הזו, תזונה בריאה חשובה מאוד לחיזוק החוסן הגופני. המחקרים מלמדים שהשמנה, סוכרת וחסרים תזונתיים גורמים לסיבוכי קורונה ופוגעים ביכולת הגוף להתמודד עם המחלה. על כן, נכון להקפיד יותר מתמיד על תזונה בריאה ולהימנע ממזון אולטרה-מעובד".
החוקרת הדר סמואל הוסיפה: "לצד הממצאים המדאיגים בנוגע לקניית מזונות לא בריאים, עולה מממצאי הסקר גם סיבה לתקווה לעומת הציבור הכללי: שיעור גבוה יותר מקרב משתתפי הסקר מהציבור הערבי והציבור החרדי דיווחו על הכוונה לשנות בהרגלי הקנייה שלהם בעקבות הסימון החדש על אריזות המזון ולקנות פחות מוצרים המסומנים באדום ויותר מאלה המסומנים בירוק".