סקירה

איכות חיים לצד הטיפול וההתמודדות עם סרטן ריאה

ד"ר כאמל חאמיד, מרכז תחום גידולי ראש-צוואר ותחום גידולי ריאה ובית חזה במרכז רפואי העמק, עם התובנות שלו על ההתמודדות עם סרטן ריאה. פרויקט מיוחד לרגל 5 שנות טיפול באימונותרפיה בקו ראשון לחולי סרטן ריאה גרורתיים

סרטן ריאות נחשב לגידול הסרטני הקטלני ביותר, הגורם ל-20% תמותה מסרטן בשנה. בישראל, מאובחנים כל שנה כ-3,000 חולים חדשים, מתוכם 70% מאובחנים בשלב מתקדם (III, IV).

המשמעות של ההתמודדות עם סרטן ריאה הינה להתמודד עם התסמינים הקשורים לגוש הריאתי, הגרורות והתמודדות עם הטיפולים השונים. בהיבט של איכות חיים והישרדות, שיפור בתוצאות הטיפול קשור לסטטוס התפקודי הראשוני והמשך התמודדות תפקודית למול מהלך המחלה והטיפולים.

בשנים האחרונות חלה מהפכה בגישה הטיפולית, במדד ההישרדות ובשיפור באיכות החיים, לאור כניסת הטיפול האימוני בקו טיפול ראשון לחולי סרטן ריאה גרורתיים לפני 5 שנים. אופציות טיפוליות ממלאות את סל הכלים בטיפול המיטבי בניהול המחלה, לצד ניהול מושכל של תופעות לוואי ותסמיני המחלה.

  1. תסמינים הקשורים לגוש הריאתי הראשוני: בהתאם למיקום שלו, עלול לגרום לקשיי נשימה, דלקת ריאות, הימופטיזיס (שיעול דמי) וכן תסמינים שפוגעים קשות באיכות החיים. טיפולים מקומיים וסיסטמים יכולים לעזור ולשפר את התסמינים ואת איכות החיים, כגון טיפול קרינתי לגוש, טיפולים פולשניים כמו ברונכוסקופיה והחדרת תומכן לאיזור המוצר ע"י התהליך הגידולי.
  2. תסמינים הקשורים לגרורות: סרטן הריאות במצב מתקדם נוטה לשלוח גרורות, במיוחד לעצמות ולמח. גרורות לעצמות גורמות לכאב מקומי, שברים פתולוגים והפרעה באלקטרוליטים. גרורות מוחיות יכולות לגרום לפגיעה נוירולוגית (פרכוסים, חולשת צד, סחרחורות ופגיעה בשיווי משקל). עיקר הטיפול הוא טיפול מקומי בהקרנות, וטיפולים תמיכתיים וסימפטומטים כמו ביפוספונטים, וסטירוידים, בנוסף לטיפול הסיסטמי. בעקבות הנגשת טיפול אימוני בקו טיפול ראשון לחולי סרטן ריאה גרורתיים וצבירת הידע והפרקטיקה, הוכח יתרון הישרדותי לטיפול האימונתרפי וכן השפעה משמעותית על צמצום הגרורות באיברים שונים כגון מוח וכבד.
  3. תסמינים הקשורים לטיפול כימותרפי: תופעות לוואי שפוגעות באיכות חיים ומגבילות את רצף הטיפולים, כמו חולשה כללית ועייפות, בחילה והקאה וירידה בספירת הדם. חשוב להכיר את תופעות הלוואי הפוטנציאליות, ולתת טיפול תומך שיוריד את הסיכויים לתופעות לוואי, כולל התאמת מינונים, ולשלב טיפולים אלטרנטיבים שיכולים לעזור בהתמודדות מול תופעות הלוואי.
  4. טיפולים ממוקדי מטרה או אימונותרפיה: לטיפולים במשפחה זו קיימות תופעות לוואי ידועות ושונות מהטיפול הכימותרפי. ניסיון עם הטיפולים האלה, והבנת מנגנון הפעולה שלהם יכולים לשפר בצורה משמעותית את הסבילות לטיפולים וההתמודדות מול תופעות הלוואי. חשוב לציין שתופעות לוואי שלא מאובחנות בזמן או מטופלת כראוי, יכולות לסכן את חיי המטופל. כיום, נאסף מידע רב בניהול תופעות הלוואי תחת טיפול ביולוגי אשר מצטרפים להישרדות ארוכת טווח והצלחות טיפוליות.
  5. תסמונת פרא-ניופלסטית: תסמונות המקשות את ההתמודדות מול המחלה. התסמונת לרוב סיסטמית, שיכולה לפגוע בכל מערכות הגוף. השכיחות ביותר: הפרעה אלקטרוליטית (היפר/היפוקלצמיה, היפו/היפרנתרמיה) ומצבים יותר נדירים כמו פגיעה נוירולוגית, שלעתים הן בלתי הפיכות.

לטובת טיפול מיטבי בתסמיני המחלה ותופעות הלוואי ובכדי להוביל לשיפור תוצאות הטיפול ואיכות החיים יש לקיים שיח רב צוותי ולנהל בשותפות את מהלך המחלה ומצב החולה. בנוסף, קבלת משוב מהמטופל וקיום מוניטורינג הדוק ושוטף עם המטופל יוביל לתוצאות טיפול משמעותיות.

הכתבה בחסות בלתי תלויה של חברת MSD

IL-KEY-00439
נושאים קשורים:  סקירה,  סרטן ריאה,  תופעות לוואי,  אימונותרפיה