מטרת המחקר הייתה לקבוע האם עזרה בקבלת החלטות אצל מטופלים עם זיהומים חריפים בדרכי הנשימה (ARI) והכשרת רופאי משפחה בנושא מפחיתות כתיבת מרשמים לאנטיביוטיקה ומשפרת את הידע של רופאי המשפחה בנושא עלות-תועלת של אנטיביוטיקה.
עוד בעניין דומה
המחקר כלל 27 מרפאות רופאי משפחה אוסטרליים (13 התערבויות, 14 קבוצת ביקורת) אשר היו בהן 122 רופאי משפחה. בקבוצת ההתערבות רופאי המשפחה קיבלו תמיכה קצרה בקבלת החלטות עבור 3 ARIs (דלקת חריפה באוזן תיכונה, כאב גרון חריף, ברונכיטיס חריפה) וכן הכשרה מבוססת קטעי וידאו. התוצא העיקרי במחקר היה שיעור מתן אנטיביוטיקה של קבוצות אנטיביוטיקה שגרתיות ל-ARIs. התוצאים המשניים היו הידע של רופאי המשפחה בנושא עלות-תועלת אנטיביוטיקה, השפעות מרשם, תגובת הרופא להכשרה, שימושיות המידע מההתערבות, דיווח עצמי לגבי שימוש במשאבים, וכן שיעור מרשם אנטיביוטיקה מכל הסוגים.
תוצאות המחקר הראו כי שיעור הרישום במצב הבסיסי של אנטיביוטיקה המתאימה ל-ARI היה 3.5% (קבוצת ההתערבות) ו-3.2% (קבוצת הביקורת) בקבוצה שעברה ייעוצים. לאחר 12 חודשים, השיעור הממוצע פחת (ל-2.9% בקבוצת ההתערבות, 2.6% בביקורת): הפחתה יחסית של 18% מהמצב הבסיסי אך דומה בשתי הקבוצות. כמו כן, עלייה משמעותית יותר בידע נמצאה בקבוצת ההתערבות בהשוואה לביקורת, עלייה משמעותית (ממוצע 3.6, רווח בר-סמך של 95% 2.4-4.7, P <.001) במספר התשובות הנכונות במסגרת 22 שאלות הידע. לבסוף, החוקרים לא מצאו הבדלים בין הקבוצות מבחינת התוצאים המשניים האחרים. החוקרים סיכמו כי ההתערבות התקבלה יפה, נתפסה כשימושית, ודווח כי נעשה בה שימוש על ידי שכשני שליש מהרופאים בקבוצת ההתערבות.
החוקרים סיכמו כי התערבות קצרה בנושא תהליך קבלת החלטות עבור רופאי משפחה לא הפחיתה את שיעור המרשמים לאנטיביוטיקה באופן משמעותי, אך הידע של רופאי המשפחה בנושא עלות-תועלת השתפר משמעותית.
מקור:
Tammy C. Hoffmann et. Al (2022) Annals of Family Medicine DOI: https://doi.org/10.1370/afm.2755