מחקר שנערך בבית החולים אסותא-אשדוד, בשיתוף עם בית החולים בילינסון, בדק ומצא מה שומר עלינו מפני התפתחות של מחלות לב. המחקר, שנערך בהובלתם של ד"ר עינת שקד ופרופ' אלי לב מהמערך הקרדיולוגי בבית החולים והתפרסם בכתב העת Coronary Artery Disease, ביקש לבדוק מי הם אותם אנשים שלמרות היותם סובלים מגורמי סיכון מרובים למחלות לב - סוכרת, עישון, השמנה, עודף כולסטרול ועוד - לא יפתחו מחלות לב לעומת אנשים אחרים בעלי פרופיל דומה של מחלות רקע שכן יפתחו.
עוד בעניין דומה
החוקרים איתרו כ-25 מטופלים בעלי גורמי סיכון קריווסקולריים מרובים אשר עברו בדיקת CT של עורקי הלב ונמצאו כבעלי עורקים תקינים לחלוטין, והשוו ביניהם לבין מטופלים עם פרופיל דומה הסובלים ממחלת לב מוכחת. בוצעה סדרה של בדיקות על מנת לגלות ולמצוא הבדלים בין הקבוצות.
הממצאים העלו תופעה מעניינת: בחולים בעלי סיכון קרדיווסקולרי יש תפקוד טוב יותר של תאי גזע אנדותליאליים – תאים בעלי חשיבות לחידוש ותיקון דופן כלי הדם בתגובה לנזקים, וזאת בהשוואה לחולים עם מחלת לב קיימת, אצלם תפקוד התאים הללו פגוע. בנוסף מצאו החוקרים כי לתאים הללו יש טלומרים ארוכים יותר, המהווים מדד לתוחלת חיים ארוכה יותר של התא.
ד"ר שקד, עורכת המחקר, מסרה: "מצאנו מנגנונים ביולוגיים פוטנציאליים המסוגלים להגן מפני התפתחות מחלות לב. מדובר במחקר ראשון מסוגו ובעל חשיבות רבה להבנת ההבדלים השונים בין אלה הסובלים ממחלות לב ולבין אלה שלא, למרות שלכאורה היינו מצפים שהחולי יפגע אף בהם. אני מאמינה כי המחקר יתרום להבנה מעמיקה יותר של תהליך טרשת העורקים, מה שיאפשר לנו בעתיד לתת טיפול טוב יותר למחלה ואף למנוע אותה".