פרופ׳ אורנה בלונדהיים, לשעבר מנהלת בית החולים העמק בעפולה, מקימת קבוצת Me2Med, הציגה השבוע בכנס בכירים שעסק בהטרדות מיניות במערכת הבריאות נתונים לפיהם כל סטז׳רית שנייה דיווחה כי עברה הטרדה מינית. 40% מהמתמחים ומהמתמחות דיווחו שהוטרדו מינית. נשים דיווחו יותר על פגיעה מינית ואולם גם 13% מהגברים דיווחו כי הוטרדו.
עוד בעניין דומה
פרופ' בלונדהיים קראה למנהלי בתי החולים לעודד הגשת תלונות כדי למגר את התופעה: "זה אחד הדברים העיקריים והם נוגעים לרכישת אמונם של הנפגעים והנפגעות שירגישו כי קיימת הגנה עליהם. כל תהליך בדיקה של מקרה חייב להיעשות תוך הגנה על המתלונן-מתלוננת והענשת המטרידים".
את הכנס קיים השבוע משרד הבריאות בבית החולים שמיר-אסף הרופא בהשתתפות מנהלי בתי חולים וראשי מערכת הבריאות. בכנס הוצגו עיקרי הנוהל למניעת הטרדות מיניות.
פרופ׳ נחמן אש, מנכ״ל משרד הבריאות, אמר: ״לכנס חשיבות רבה בעצם השיח בהתמודדות שלנו עם הסוגיה. סביבת העבודה שלנו לא מספיק בטוחה בהקשר הזה וזה פוגע בייעוד המרכזי שלנו - הטיפול הרפואי. היעד צריך להיות אפס הטרדות מיניות - לא לצמצם במספרן או להפחית. אפס הטרדות מיניות! נדרש לחבר את כולם למשימה הזו.
"צריכים לעשות קפיצת מדרגה בכל הנוגע למה שכבר נעשה ובמיוחד עדכון הנוהל שעוסק בתלונה על הטרדות מיניות בטיפול רפואי. אנחנו בתהליך מורכב של הוצאת נוהל למניעת הטרדות מיניות בין הצוותים הרפואיים, ומקדמים תכניות התערבות מותאמות לארגוני הבריאות שתכלול איסוף מידע כדי לשמש תשתית שממנו נוכל לגזור החלטות ולטפל. חשובה העלאת המודעות לנושא, בעזרת התקשורת וארגונים חברתיים".
שני שרביט, סמנכ"לית בכירה במשרד הבריאות לנושאי הון אנושי ומינהל, סיפרה: ״כשהתנדבתי במוקדים לסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית התחילה לחלחל אצלי ההבנה שמדובר במשהו עמוק שנוכח בכל מקום, ללא הבחנה בין מעמד, מקצוע או השכלה. לאור המאפיינים הייחודיים שמתקיימים במערכת הבריאות, נדרשת הבניית שיטות ומנגנונים מסייעים ומונעים".
שרביט ציינה שעל פי נתוני סקר מ-2021 המבוסס על דיווח עצמי שערך משרד הבריאות, במסגרת סקר השחיקה המערכתי, 9% מכלל העובדים במערכת הבריאות נחשפו להטרדה מינית כלפיהם במקום העבודה - 10% מהרופאים והרופאות, 12% מהצוות הסיעודי, 8% ממקצועות הבריאות האחרים ו-6% ממינהל המשק. 10.5% על פי דיווחם הוטרדו יותר מפעם אחת בשנה".