חדשות

ירידה דרמטית בשיעור המעשנים בבריטניה: מ-30% ל-13.5% מעשנים

התכנית הבריטית למיגור העישון נחלה הצלחה בשנים האחרונות, והיד עוד נטויה: יעד של 5% מעשנים עד תום העשור הנוכחי | בין הצעדים המומלצים: קידום השימוש בסיגריות אלקטרוניות כגישה להפחתת נזקים

"החלופה של סיגריה אלקטרונית אינה נטולת סיכונים, אבל האלטרנטיבה של שימוש בטבק בוער גרועה בהרבה". (צילום: אילוסטרציה)

בריטניה הצליחה להפחית את שיעור המעשנים בשלושת העשורים האחרונים, מ-30% ל-13.5%, כאשר היעד הלאומי הוא 5% עד שנת 2030. מחקר שפורסם על ידי משרד הבריאות הבריטי, עליו דווח באתר medpage, מספק המלצות להשגתו: הגדלת ההשקעה, העלאת גיל המכירה, קידום חלופות עישון של מוצרי אידוי כגישה להפחתת נזקים, ועידוד גמילה מעישון בכל אינטראקציה עם שירותי בריאות.

מדיניות ממשלת בריטניה להתמודדות עם תופעת העישון הצליחה להפחית בצורה דרמטית את מספר המעשנים בשנים האחרונות. שיעורי העישון בממלכה המאוחדת צנחו מ-30% בממוצע בשנת 1990 ל-14.2 בממוצע ב-2019 וכרגע עומדים על כ-13.5%. היעד הלאומי שהציבה הממשלה סביב תכנית "בריטניה ללא עישון 2030" הוא להפחית את שיעורי העישון במדינה ל-5% עד סוף העשור הנוכחי.

Champix
Pfizer
RX
Partially covered by the Health basket
Champix

Health basket inclusion: Champix will be given to the treatment of smoking cessation parallel to supportive means. TABS: 55 x 0.5 mg, 56 x 1 mg; starter pack: 11 x 0.5 mg + 14, 28 x 1 mg. Days 1 – 3: 0.5 mg ×1/d. Days 4– 7: 0.5 mg ×2/d. Day 8 – end of tmt.: 1 mg ×2/d. Pts. should be treated with Varenicline for 12 wks. For pts. who have successf. stopped smok. at the end of 12 wks., an addit. course of 12 wks. tmt. with Varenicline is recomm. to further incr. the likelihood of long-term abstinence. Pts. with ren. impair. No dosage adjust. is necessary for pts. with mild- moder. renal impair. For pts. with sev. renal impair. (estimated CrCl <30 mL/min), the recomm. start. dose of Varenicline is 0.5 mg ×1/d. The dose may then be titrated as needed to a max. dose of 0.5 mg×2/d. For  pts. with end-stage renal dis. underg. hemodialysis, a max. dose of 0.5 mg mg×/d may be admin. if toler. Aid to smoking cessat. for adults over 18 yrs. C/I: Not to pts. under 18 yrs., hypersens.

דו"ח עצמאי שהוזמן על ידי משרד הבריאות של בריטניה מציג את המתווה בדרך להשגת היעד השאפתני. הדו"ח של ד"ר ג'וואד חאן (Javed Khan, MD), שפורסם באתר משרד הבריאות הבריטי, העריך את השפעת מדיניות בריאות הציבור הקיימת כיום בבריטניה ומצא כי אם המדינה לא תנקוט במספר פעולות על מנת לקדם את המטרה, היא תחמיץ את היעד בכשבע שנים והאוכלוסיות החלשות בחברה לא יעמדו ביעד גם עד שנת 2044.

"כדי שיהיה לנו סיכוי להגיע ליעד 2030 ללא עישון", טוען ד"ר חאן, "אנחנו צריכים להאיץ את קצב הירידה של אנשים שמעשנים ב-40%. לדבריו, "עישון הורג והורס חיים. אבל זה לא חייב להיות ככה".

הדו"ח, שהוא בעל רלוונטיות גם לארה"ב, מציע שורת המלצות מבוססות ראיות - ארבע מהן "קריטיות" - כדי להאיץ את ההתקדמות, והן משמשות גם כנקודות הדרכה ומודל למה שארה"ב יכולה לעשות בצורה יעילה יותר כדי לשים קץ למגיפת העישון. בשתי המדינות, למרות ההתקדמות ההיסטורית, עישון נותר הגורם המוביל למוות, בעיקר בקרב האוכלוסיות החלשות.

על פי הדו"ח, ארבעת הצעדים הקריטיים שבהם יש לנקוט הם: השקעה כספית מקיפה לטיפול בגמילה מעישון. הדו"ח מציע הטלת היטלים נוספים על חברות הסיגריות כדי לכסות את העלויות. צעד חשוב נוסף הוא להעלות את גיל מכירת סיגריות מ-18 בשנה אחת ומדי שנה, עד שאף אחד לא יוכל לקנות סיגריות כדין.

בנוסף מוצע לקדם שימוש באידוי בתחליפי עישון/ סיגריות אלקטרוניות כגישה להפחתת נזקים, זאת ביוזמה ממשלתית לקידום השימוש בחלופות כדי לעזור לאנשים להפסיק לעשן טבק: "אנחנו יודעים", כתבו מחברי הדו"ח, "שהחלופה אינה נטולת סיכונים לחלוטין, אבל האלטרנטיבה של שימוש בטבק בוער או עישון גרועה בהרבה".

בנוסף, קורא ד"ר חאן לממשלה להאיץ את תכניתה לרופאים, לרשום סיגריות אלקטרוניות כמוצר תרופתי לסיוע בהפחתת עישון, במיוחד בקהילות מוחלשות, יחד עם המשך מכירתן כמוצרי צריכה שאינם תרופתיים. מהלך זה, הוא טוען, יכול להועיל בגישור והסברה לגבי הגישות לצמצום נזקים ולייצר נגישות לאלה שלא יכולים להרשות לעצמם לקנות סיגריות אלקטרוניות במחירים קמעונאיים.

עוד מומלץ כי במסגרת עידוד גמילה מעישון יש להציע למעשנים ייעוץ ותמיכה להפסקת עישון בכל אינטראקציה שיש להם עם שירותי בריאות", כולל עם רופאים כלליים, בתי חולים, צוותי טיפול נפשי, מיילדות, רוקחים, רופאי שיניים ואופטומטריסטים".

בישראל, דו"ח העישון השנתי המתפרסם על ידי משרד הבריאות מראה כי שיעור המעשנים בישראל נותר ללא שינוי בשנים האחרונות ועומד על כ-20% מהאוכלוסיה.

נושאים קשורים:  מאבק בעישון,  בריטניה,  גמילה מעישון,  סיגריות אלקטרוניות,  חדשות