חדשות

האוצר תובע את מכבי ומאוחדת בביה"ד לעבודה: שכר הרופאים העצמאים ללא פיקוח

ברקע התביעה, סכום של 5.7 מיליארד שקל ששילמו הקופות לרופאים העצמאים ב-2021 | פערי השכר בין רופאים עצמאים לשכירים מגיעים ל-30% ומעלה | הרופאים העצמאים: "האוצר הוא בריון שכונתי ותוקפני"

שכר רופאים. אילוסטרציה

קובי בר נתן, הממונה על השכר באוצר, הגיש בתחילת השבוע (א') תביעה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב נגד שתי קופות החולים המעסיקות את מירב הרופאים העצמאים, מכבי ומאוחדת, המבטחות יחד כ-40% מכלל אזרחי ישראל. בתביעתו יוצאת הדופן, שמטרתה להשיג פיקוח של האוצר על שכר הרופאים העצמאים, הממונה על השכר דורש מהקופות להסדיר את ההתקשרויות עם הרופאים הללו ולהפסיק את סחרור השכר המשולם להם. את הפרשה חשף וניתח אדריאן פילוט ב"כלכליסט".

ברקע התביעה סכום עתק של 5.7 מיליארד שקל ששילמו קופות החולים לרופאים העצמאים שלהן בשנת 2021, סכום שמהווה כ-10% מסך כל סל הבריאות ושולם ללא כל פיקוח מצידו של הממונה על השכר באוצר.

כ-75%-85% מרופאי מכבי, מאוחדת ולאומית הם עצמאים או "גם וגם" - שכירים ועצמאים. במכבי ובמאוחדת יותר ממחצית מכלל הוצאות השכר בכל הארגון משולמות לרופאים העצמאים. כללית אינה כלולה בכתב התביעה משום אינה מעסיקה מספר משמעותי של רופאים עצמאים.

מדובר ברופאים ששכרם אינו מפוקח או מוגבל על ידי הממונה על השכר והם מועסקים במתכונת של פרילנסרים בקופות. כפועל יוצא הקופות מתגמלות אותם כראות עיניהן ולעתים עבור שירותים בהיקף שעות מצומצם מאוד. רופא משפחה שמטפל בכמה מטופלים ליום מרוויח יותר מרופא בבית חולים שעושה משמרות אין סוף ומטפל במצבים מורכבים ביותר.

על פי הדיווח, בכתב התביעה צוין כי "התפתחה תופעה של תשלום הטבות גבוהות וחריגות לרופאים מתוך תקציבן של הקופות, שמקורו כמובן בקופה הציבורית... מדובר בתופעה רחבה אשר הולכת ומתעצמת, הכוללת מקרים שבהם קופות החולים משלמות גמול של מאות שקלים בחודש, ולעתים עבור שירותים בהיקף שעות מצומצם מאוד. כך שנתח משמעותי מהתקציב הקופה המיועד לתשלום לרופאים עובר לכיסם של רופאים מעטים".

לקראת המו"מ על ההסכם הקיבוצי העומד בפתח, מוסיף בר נתן כי הוא חושש ש"סחרור זה עלול בסבירות גבוהה להוביל גם לדרישות הולכות וגוברות להעלאת שכר בלתי סבירה בכל משק הבריאות הציבורי, הן בקרב הרופאים המועסקים כשכירים בקופות החולים ועובדים 'כתף אל כתף' עם חלק מהרופאים העצמאים, והן בקרב רופאים בבתי החולים".

מנגד טוען ארגון הרופאים העצמאים כי האוצר הוא "בריון שכונתי ותוקפני". רופאים עצמאים לא מקבלים ימי חופשה ולא פנסיה ולכן לוקחים עוד כמה גרושים בצורה של שכר, הם טוענים. למעשה, הם חוסכים המון כסף לקופות כי הם מעמידים לעצמם קליניקה ועוד הוצאות.

אולם, בשנה שעברה בדקה הכלכלנית הראשית של האוצר שירה גרינברג את הטיעונים לעומק על בסיס דיווחים למס הכנסה. הממצאים חמורים. בשלוש קופות החולים שבהן נפוצה צורת העסקה של רופאים עצמאים נמצאו פערי שכר משמעותיים (בין 30%-32%) בין עצמאים לשכירים. במכבי עמד שכרם הממוצע של רופאי משפחה עצמאים על יותר מ-56 אלף שקל, לעומת פחות מ-43 אלף שקל בקרב שכירים.

נושאים קשורים:  הממונה על השכר,  משרד האוצר,  בית הדין לעבודה,  קופות חולים,  רופאים עצמאים,  חדשות,  שכר רופאים
תגובות
אנונימי/ת
25.01.2023, 23:01

טוב מאוד.
הקופות שלוחות רסן. חייבים להדק הפיקוח והבקרה. חייבים!!

אנונימי/ת
26.01.2023, 18:03

בכללית השכר לרופאי המשפחה גבוה הרבה יותר בנטו. ועלות המעביד גבוה הרבה יותר מקופות אחרות. אז על מה הטענה לא ברור.

אנונימי/ת
26.01.2023, 18:48

הזדמנות פז לבדוק את התפוקות. כמה באמת מוקדש לביקורים פרונטליים וכמה מהם באמת ביקורים קליניים שמעבר למתן חופשת מחלה או הפניה טכנית לייעוץ או בדיקות. יתכן שאפשר למנף את המציאות המלחיצה לכלל רביזיה בשרות הרפואה הראשונית הציבורי, צריך לזכור שלרופאים הכלליים הללו אין באמת אופציה לרפואה פרטית

אנונימי/ת
27.01.2023, 20:24

איזה שטויות, כל הרופאים מתעסקים באותם מיקרים, פעם זה אישור מחלה ופעם זה החייאה של חולה מזדמן תוך שעות העבודה במרפאה. אי אפשר להשוות שכר שכירים ועצמאים הגם ההשקעות שונות, מטפלים בעשרות אנשים תוך משמרת בלי להתייחס לשעות הרשומות בלו״ז, משלמים מסים יותר מחצי ההכנסות ולא נהנים מחופשה מתוגמלת, גם מעסיקים מחליפים בזמן החופשה, גם לא זכאים לחופשת מחלה, לאבטלה ועוד גם וגם וגם. יש הבדל בין ״שכר״ ו״הכנסה״, השרים המפוקפקים לא מבינים אפילו את ההבדל הזה! איזה הסכלה יש להם?! מזלזלים בעבודת אין סוף של רופאים ראשוניים שלמדו המון שנים בשביל לאבחן לבד במרפאה את מיקרה ומיקרה ללא השגת כל השירותים שיש בבתי חולים. כל התהליך הבריוני הזה המסית נגד רופאים יביא להעדר כלל את המטפלים באוכלוסיה.
גם מאוד מעניין מה השכר של התובעים? מישהוא מוכן לברר ולפרסם?

אנונימי/ת
27.01.2023, 20:27

התכוונתי ל״פקידים מפוקפקים״ ולא ״שרים״

אנונימי/ת
31.01.2023, 07:18

מסכים עם כל מילה!
מה גם, שבדר"כ שעות העבודה של הרופאים העצמאיים הינו מעבר לשעות הפעילות של השכירים, כך שמדובר ב"שעות נוספות".

אנונימי/ת
27.01.2023, 09:13

פשוט הזוי החטטנות הזו בשכר הרופאים.
בתור מי שעובד גם כשכיר וגם כעצמאי... רק כשנתעורר כרופאים להילחם באמת על תנאי השכר שלנו בלי להתנצל האוצר יפסיקו עם הנגיסה המתמדת בתנאים שלנו.

אנונימי/ת
27.01.2023, 09:22

מאחל לנערי האוצר הפגומים במוחם את אותו מוסר עבודה ותפוקות כשאני מנתח כעצמאי בשכר יחסית נמוך לעומת הפרטי. אפס תובנה, אפס הבנה, הם פשוט אפס...
נסו אותנו!

אנונימי/ת
27.01.2023, 13:24

המספרים לא הגיונים
לעלות של עצמאי יש להפחית כ30 אחוז מס הכנסה, םנסיה שמפריש לעצמו, קהש, בריאות ועוד כאשר השכר של השכיר היא לאחר הפרשות העובד והמעביד. העצמאי בנטו לאחר הפרשותיו מקבל יותר נמוך!!

אנונימי/ת
27.01.2023, 16:07

הלוואי שבאוצר היו משקיעים יותר משאבים בהגדלת מספר הרופאים בישראל, מספר התקנים בבתי החולים ומספר המתמחים בהתמחויות השונות ואולי אז באמת היה היגיון (וזמן ומשאבים מיותרים) מאחורי הרדיפה המטופשת הזאת.

01.02.2023, 09:04

לעומת שכר האחיות הנמוך ביותר . ללא תגמול הולם על וותק, דרגה, השכלה אקדמית ומומחיות ,אחריות ועבודה נוספת.

אנונימי/ת
01.02.2023, 19:54

כל הכבוד צעד מבורך הגיע הזמן למגר תופעת הסכמים אישיים..כל רופא עם אותם תנאים מקבל שכר שונה