קובי בר נתן, הממונה על השכר באוצר, הגיש בתחילת השבוע (א') תביעה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב נגד שתי קופות החולים המעסיקות את מירב הרופאים העצמאים, מכבי ומאוחדת, המבטחות יחד כ-40% מכלל אזרחי ישראל. בתביעתו יוצאת הדופן, שמטרתה להשיג פיקוח של האוצר על שכר הרופאים העצמאים, הממונה על השכר דורש מהקופות להסדיר את ההתקשרויות עם הרופאים הללו ולהפסיק את סחרור השכר המשולם להם. את הפרשה חשף וניתח אדריאן פילוט ב"כלכליסט".
עוד בעניין דומה
ברקע התביעה סכום עתק של 5.7 מיליארד שקל ששילמו קופות החולים לרופאים העצמאים שלהן בשנת 2021, סכום שמהווה כ-10% מסך כל סל הבריאות ושולם ללא כל פיקוח מצידו של הממונה על השכר באוצר.
כ-75%-85% מרופאי מכבי, מאוחדת ולאומית הם עצמאים או "גם וגם" - שכירים ועצמאים. במכבי ובמאוחדת יותר ממחצית מכלל הוצאות השכר בכל הארגון משולמות לרופאים העצמאים. כללית אינה כלולה בכתב התביעה משום אינה מעסיקה מספר משמעותי של רופאים עצמאים.
מדובר ברופאים ששכרם אינו מפוקח או מוגבל על ידי הממונה על השכר והם מועסקים במתכונת של פרילנסרים בקופות. כפועל יוצא הקופות מתגמלות אותם כראות עיניהן ולעתים עבור שירותים בהיקף שעות מצומצם מאוד. רופא משפחה שמטפל בכמה מטופלים ליום מרוויח יותר מרופא בבית חולים שעושה משמרות אין סוף ומטפל במצבים מורכבים ביותר.
על פי הדיווח, בכתב התביעה צוין כי "התפתחה תופעה של תשלום הטבות גבוהות וחריגות לרופאים מתוך תקציבן של הקופות, שמקורו כמובן בקופה הציבורית... מדובר בתופעה רחבה אשר הולכת ומתעצמת, הכוללת מקרים שבהם קופות החולים משלמות גמול של מאות שקלים בחודש, ולעתים עבור שירותים בהיקף שעות מצומצם מאוד. כך שנתח משמעותי מהתקציב הקופה המיועד לתשלום לרופאים עובר לכיסם של רופאים מעטים".
לקראת המו"מ על ההסכם הקיבוצי העומד בפתח, מוסיף בר נתן כי הוא חושש ש"סחרור זה עלול בסבירות גבוהה להוביל גם לדרישות הולכות וגוברות להעלאת שכר בלתי סבירה בכל משק הבריאות הציבורי, הן בקרב הרופאים המועסקים כשכירים בקופות החולים ועובדים 'כתף אל כתף' עם חלק מהרופאים העצמאים, והן בקרב רופאים בבתי החולים".
מנגד טוען ארגון הרופאים העצמאים כי האוצר הוא "בריון שכונתי ותוקפני". רופאים עצמאים לא מקבלים ימי חופשה ולא פנסיה ולכן לוקחים עוד כמה גרושים בצורה של שכר, הם טוענים. למעשה, הם חוסכים המון כסף לקופות כי הם מעמידים לעצמם קליניקה ועוד הוצאות.
אולם, בשנה שעברה בדקה הכלכלנית הראשית של האוצר שירה גרינברג את הטיעונים לעומק על בסיס דיווחים למס הכנסה. הממצאים חמורים. בשלוש קופות החולים שבהן נפוצה צורת העסקה של רופאים עצמאים נמצאו פערי שכר משמעותיים (בין 30%-32%) בין עצמאים לשכירים. במכבי עמד שכרם הממוצע של רופאי משפחה עצמאים על יותר מ-56 אלף שקל, לעומת פחות מ-43 אלף שקל בקרב שכירים.