מחקרים

צריכת אומגה 3 ממאכלי ים נקשרה עם סיכון מופחת ל-CKD

במטופלים שצרכו רמות גבוהות של חומצות שומן מסוג אומגה 3 שמקורן במאכלי ים נמצא שיעור נמוך יותר של מחלת כליות כרונית. צריכת אומגה 3 ממקור צמחי לא הראתה קשר דומה

27.02.2023, 13:44
אכילת דגים (אילוסטרציה)
אכילת דגים (אילוסטרציה)

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'The BMJ', מטרת החוקרים הייתה להעריך את הקשרים הפרוספקטיביים בין היארעות של מחלת כליות כרונית (CKD) לבין רמות הסמנים הביולוגיים של חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3 (n-3 PUFA), הכוללות חומצה אלפא-לינולנית ממקור צמחי וחומצות שמקורן במאכלי ים – חומצה איקוסאפנטאנואית, חומצה דוקוספנטאנואית וחומצה דוקוסאהקסאנואית.

לצורך כך, החוקרים ערכו אנליזה מאוגמת על קונסורציום של 19 מחקרים מ-12 מדינות שונות שאותרו עד לחודש מאי 2020. הנתונים נאספו ממחקרים פרוספקטיביים אשר במסגרתם נערכה מדידה של הסמן הביולוגי n-3 PUFA וכללו הערכה של היארעות מקרי ה-CKD בהתבסס על קצב הסינון הגלומרולרי המשוער. כל עוקבה משתתפת ביצעה אנליזה דה נובו עם חשיפות, תוצאים, משתני לוואי ומודלים מוגדרים ועקביים מראש. התוצאות אוגמו על פני העוקבות תוך שימוש במטא-אנליזה משוקללת של שונות הפוכה.

התוצא הראשוני של היארעות CKD הוגדר כהופעה חדשה של סינון גלומרולרי מוערך בשיעור של <60 מיליליטר/דקה/1.73 מטר רבוע. באנליזת רגישות, היארעות של CKD הוגדרה כהופעה חדשה של סינון גלומרולרי מוערך בשיעור של <60 מיליליטר/דקה/1.73 מטר רבוע, ו- <75% מהערך בעת תחילת המחקר.

אנליזת התוצא הראשוני כללה 25,570 משתתפים, כאשר 4,944 (19.3%) מתוכם פיתחו CKD במהלך תקופת המעקב (חציון משוקלל 11.3 שנים). במודלים מתוקננים מרובי-משתנים נמצא כי ערכים גבוהים יותר של PUFAs n-3 ממאכלי ים נקשרו עם סיכון נמוך יותר להיארעות של CKD (סיכון יחסי לטווח בין-חמישוני [interquintile range] 0.92, רווח בר-סמך של 95% 0.86 עד 0.98; P=0.009, I2=9.9%). מאנליזות קטגוריות (categorical analyses) עולה כי במשתתפים הממוקמים בחמישון העליון מבחינת ערך ה-n-3 PUFA הכולל שמקורו במאכלי ים היה סיכון נמוך יותר ב-13% להיארעות של CKD בהשוואה למשתתפים הנמצאים בחמישון התחתון (0.87, 0.80 עד 0.96; P=0.005, I2=0.0%). ערכי החומצה האלפא-לינולנית ממקור צמחי לא נקשרו עם היארעות של CKD (1.00, 0.94 עד 1.06; P=0.94, I =5.8%), ותוצאות דומות התקבלו באנליזת הרגישות. הקשר נראה עקבי בין תתי-קבוצות לפי גיל (≥60 לעומת <60 שנים), לפי קצב הסינון הגלומרולרי המשוער (60-89 v ≥90 מיליליטר/דקה/1.73 מטר רבוע), וכן במשתתפים עם יתר לחץ דם, סוכרת ומחלת לב כלילית בעת תחילת המחקר.

לסיכום, ערכים גבוהים יותר של n-3 PUFA שמקורן במאכלי ים נקשרו עם סיכון נמוך יותר להיארעות של CKD, כאשר לא נמצא קשר דומה עם n-3 PUFAs ממקור צמחי. ממצאי החוקרים תומכים בתפקידן החיובי של n-3 PUFAs שמקורן במאכלי ים בכל הנוגע למניעה של CKD.

מקור:

Ong K L, Marklund M, Huang L, Rye K, Hui N, Pan X et al. Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohorts BMJ 2023; 380 :e072909 doi:10.1136/bmj-2022-072909

נושאים קשורים:  מחקרים,  אומגה 3,  חומצות שומן,  מחלת כליה כרונית,  תזונה,  סמנים ביולוגיים
תגובות