חדשות

מחקר ב"קפלן": צריכה מוגברת של תה ירוק עלולה לגרום נזק לכבד

עורך המחקר, פרופ' סטיבן מלניק, מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית: "הצטברו מעל 100 מקרים מתועדים של דלקת בכבד כתוצאה מצריכת תה ירוק"

תה ירוק. צילום: אילוסטרציה

מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי קפלן ברחובות ופורסם בירחון GastroHep הראה כי צריכה מוגברת של תה ירוק עלולה לגרום לנזק לכבד, מדלקת בכבד ועד לאי ספיקה. המחקר נערך על ידי פרופ' סטיבן מלניק, מומחה גסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.

לפי ההערכות, השוק הגלובלי של מוצרי תה ירוק צפוי לגלגל 23.66 מיליארד דולר עד שנת 2027, כאשר אחד השימושים המרכזיים שלו הוא לצורכי ירידה במשקל. נכון להיום, תה ירוק, המופק מצמח התה (קמליה סינית), הוא המשקה השני הכי נצרך בעולם. השימוש בעשבי מרפא, ובכלל זה תה צמחים ותה ירוק, מקושר על ידי חברות פרסום וצריכה לאורח חיים בריא. בין היתר נטען כי לתה ירוק יש השפעה על מניעת סרטן, השפעה אנטי דלקתית, השפעה על מניעת הפרעות בלב ובחילוף החומרים ועוד.

עורך המחקר, פרופ' סטיבן מלניק, מומחה גסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית ב"קפלן". צילום: גלעד שעבני שופן

לצד זאת, לאורך השנים הצטברו עדויות גם על הנזקים הפוטנציאליים מצריכה מוגברת של מוצרים אלה. במחקר החדש שנערך ב"קפלן" החוקרים השתמשו בשימוש במאגר הנתונים הביבליוגרפי לרפואה של PubMed ובדקו את הפגיעה הפוטנציאלית בכבד שנגרמה משתיית תה. הם סקרו גם את התוצאות מניסויים בתאים ובבעלי חיים עם מנגנוני פעולה מוצעים. נכללו רק מחקרים שתיארו דיווחי מקרה או מחקרים עם כמויות תה ידועות או שילובי צמחים.

המחקר מצא למעלה מ-100 מקרים מתועדים של דלקת בכבד כתוצאה מצריכת תה ירוק, כאשר הדלקת נגרמת כתוצאה ישירה של הרעלנים הבוטניים הקיימים בצמח התה, והיא ככל הנראה תוצאה של תגובה מטבולית לרעלנים. כמו כן, במקרים מסוימים הצריכה המוגברת הובילה לאי ספיקת כבד, בעיקר אצל נשים.

במחקר מצוין כי לא ברור בדיוק אילו מרכיבים של התה גורמים לנזק כבדי, כאשר יש מספר רב של תרכובות ממדינות שונות, אולם ברור שאצל אנשים מסוימים תה ירוק עם תרופות ועשבים אחרים עלול להוביל למחלת כבד קשה.

פרופ' מלניק, עורך מחקר: "חשוב לציין שדלקת בכבד ואי ספיקת כבד כתוצאה מצריכת תה ירוק היא נדירה. בנוסף, היא גם קשה מאוד לאבחון, כי קשה לאבחן קשר ישיר בין הצריכה לבין הפגיעה בכבד. יחד עם זאת, הצטברו עדויות ממקרים שונים ברחבי העולם על אנשים שחלו בדלקת בכבד לאחר צריכה מוגברת של תה ירוק.

"רק לאחרונה נתקלנו במקרה של מטופל בן 23 אשר נהג לשתות 2-3 כוסות תה ירוק בכל יום, ותוך חודש הידרדר למצב שבו נדרש לעבור השתלת כבד. זוהי רק דוגמה אחת לכך שאנשים שצורכים את המוצרים הללו צריכים להיות ערים לאפשרות של סיבוכים ולפנות אל הרופא במקרים של הופעת סימפטומים. מומלץ להפסיק לשתות תה ירוק אם מופיעים סימנים להרעלה. ההחלמה יכולה להימשך עד חודשיים. בנוסף, חשוב שהרופאים יהיו מודעים לפוטנציאל רעילות כבד הקשורה לצריכת תה ירוק, במיוחד לאור המספר הגדל והולך של צרכנים של מוצר זה".

נושאים קשורים:  תה ירוק,  מחלות כבד,  מחקר,  בית החולים קפלן,  פרופ' סטיבן מלניק,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
13.03.2023, 20:59

מה זה צריכה מוגברת? תנו מספר.
פעם ביום, כל יום, זה מוגבר?..

אנונימי/ת
13.03.2023, 22:35

לא מבינה איך מדובר כאן במחקר??? מה כמות המשתתפים במחקר? איזה סוג של תה ירוק? מה הרכיבים שזוהו כגורמי נזק לכבד?
יש מחקרים שמראים שצריכת תה ירוק מסייעת לתסמונת מטבולית, סוכרת או תופעות קרדיווסקולריות, לעומת זאת יש מחקרים שמראים שתה ירוק יכול להשפיע על ספיגת ברזל.

אנונימי/ת
14.03.2023, 10:53

תה שחור משפיע על ספיגת ברזל

אנונימי/ת
14.03.2023, 10:53

זה מחקר מעלי אקספרס
היפנים צורכים תה ירוק יותר ממים וממשיכים לשתות תה
כנראה בחרת בחולים עם עוד סיבות לפתח דלקת כבד או שהם משקרים ושותים וודקה במקום תה

אנונימי/ת
14.03.2023, 12:20

האם צריכה של כוס אחת ביום היא בסדר, או רצוי להפסיק לחלוטין לשתות תה ירוק בכל יום?

ציתות " ברור שאצל אנשים מסוימים תה ירוק עם תרופות ועשבים אחרים "
אז... תה כתה רטץאה יפן וסין זה דבר אחד
תכשירים נטורופטיים וחליטות שאין בקרה והשגחה על מה מכילים זה דבר אחר
ושילוב עם תרופות זה דבר שלישי.
וראוי לדייק