דעות

רופאים ללא התמחות: תוצאות הידרדרותה של רפואת המשפחה

ליותר מ-60% מהרופאים שנקראים רופאי משפחה בישראל אין הכשרה מתאימה, והתוצאה ברורה: עודף אשפוזים ושימוש לא מושכל ברפואה יועצת | רק התערבות מלמעלה או חקיקה תוכל להחזיר עטרה ליושנה ולהציב במרכז את המומחיות ברפואת משפחה

"רוב הסיכויים שארגז הכלים של אותם רופאים שחשבנו אותם לרופאי משפחה אינו מספיק כדי לטפל במניפה רחבה של בעיות בריאותיות". אילוסטרציה

אם הייתי שר הבריאות ליום אחד, מה הייתי עושה? הייתי מחזיר עטרה ליושנה ומציב במרכז את המומחיות ברפואת המשפחה.

עיסוק ב"אילו רק" איננו עיסוק מומלץ במיוחד, הוא מניף אותנו אל כנפי הדמיון בזמן שהיינו יכולים לעשות משהו אחר, בהווה הממשי. ובכל זאת יש שר בריאות חדש, ומי יודע? אולי אני לא כותב אך ורק אל עצמי ואל קוראיי הנכבדים, אולי ניסוח של חזון הוא מה שיכול לעורר את כולנו – כן, אפילו צמרת משרד הבריאות. הרי במוקדם או במאוחר תנחת ההבנה שבלי רפואת משפחה איכותית, אין אפשרות למערכת בריאות ראויה, והרי עדיף מוקדם.

רפואת המשפחה היא הבסיס האיכותי והשירותי של מערכת הבריאות בכללותה. שיעור הפניות למיון ושיעור האשפוזים, כמו הרבה מדדי שימוש ואיכות במערכת הבריאות, תלויים בצורה משמעותית ברמתה ובפריסתה של רפואת משפחה טובה ואיכותית. הבעיה העיקרית שלנו בארץ שרפואת המשפחה מורכבת בעיקר מרופאים לא מומחים (ולא באשמתם). כן, קראתם נכון: רפואת המשפחה היא המקצוע היחיד במערכת הבריאות במדינת ישראל, הניתן ברובו על ידי רופאים ורופאות שלא התמחו במקצוע הזה.

רופאי משפחה בפועל, שהם ללא הכשרה מתאימה, שולחים מטופלים פי 2.5 יותר לרופאים מומחים מאשר עמיתים שהם רופאי משפחה בפועל ובהכשרתם

סר דניס פריירה גריי, יו"ר ה-RCGP, איגוד רופאי המשפחה הבריטי, אמר בזמנו שאין לך משימה קלה יותר מהענקת רפואת משפחה גרועה, וקשה יותר ממתן רפואת משפחה טובה (משחק המילים של פרופ' גריי אבד בתרגום מאנגלית, עימכם הסליחה).

אם יותר מ60% מהרופאים שנקראים רופאי משפחה הם ללא מומחיות ברפואת משפחה, נוכל לומר לכל הפחות ובשיא העדינות, שמערכת הבריאות שולחת אותם לתת טיפול ללא הכשרה מתאימה. לא נטעה אם גם נאמר שעודף אשפוזים ושימוש לא מושכל במערכת הרפואה היועצת הוא עוד מחיר כבד.

מי שחושב שהמצב ישתפר בהמשך, ללא התערבות מלמעלה או חקיקה, טועה. מספר המתמחים החדשים המתקבלים כל שנה כל כך זעום, 10% בלבד. לא מעט יחידות ברפואת משפחה מתפנות כל שנה בגלל פרישה של רופאים לגימלאות או בגלל גידול האוכלוסיה, ומקומות אלה נתפסים על ידי... ניחשתם נכון – רופאים ללא התמחות. במצב זה, אך טבעי הוא שהפנייה לרפואה יועצת היא ישירה ללא תיווך רופא/ת המשפחה, כי רוב הסיכויים שארגז הכלים של אותם רופאים שחשבנו אותם לרופאי משפחה אינו מספיק כדי לטפל במניפה רחבה של בעיות בריאותיות.

התמחות ברפואת משפחה אושרה בכנסת בשנת 1966 וקיבלה תנופה גדולה בתחילת שנות ה-80 בהובלתו של פרופ חיים דורון ז״ל, מנכ״ל קופת חולים כללית דאז. בדומה למדינות מתוקנות באירופה, דורון העמיד את נושא המומחיות ברפואת משפחה בראש סדרי העדיפויות של ה"כללית" ובכל המחוזות. עברו מעט שנים עד שקופת חולים מכבי הלכה בעקבות ה"כללית" ובהמשך הצטרפו הקופות הקטנות יותר.

תחשבו כמה מהעומסים הנוכחיים ברפואה היועצת – מחוללת פערים גדולה בין מרכז ופריפריה ובין יהודים וערבים – הם בגלל הידרדרות הפרופסיה של רפואת המשפחה; כמה ימי אשפוז היו נחסכים למטופלים ולקופות

בבריטניה, כמחצית מההתמחויות הן ברפואת משפחה. כך גם בהולנד. רופאי משפחה בפועל, שהם ללא הכשרה מתאימה, שולחים מטופלים פי 2.5 יותר לרופאים מומחים, מאשר עמיתים שהם רופאי משפחה בפועל ובהכשרתם. לפי ה-Royal College הבריטי, רופא משפחה מומחה מטפל בצורה איכותית ב-90%-96% מהמקרים אצלו במרפאה ומפנה פחות מ-10% למומחים אחרים. יש פחות פניות סרק לרפואה שניונית ושלישונית כאשר רופא משפחה הוא צומת חובה ויש לו את ההכשרה הנכונה.

תחשבו כמה מהעומסים הנוכחיים ברפואה היועצת – מחוללת פערים גדולה בין מרכז ופריפריה ובין יהודים וערבים – הם בגלל הידרדרות הפרופסיה של רפואת המשפחה; כמה ימי אשפוז יכולים היו להיחסך למטופלים ולקופות.

הגישה המאפיינת את רפואת המשפחה היא גישה כוללנית ביופסיכוסוציאלית תרבותית, המטפלת גם באדם בשלמותו ולא רק במחלות או בחלקים ספציפיים בגופו, רואה ברפואה מונעת וקידום בריאות בסיס לשימור בריאות האוכלוסיה וצמצום חולי ואמורה להוות אבן הפינה לחיזוק מערכת הבריאות.

ואם הייתי שר הבריאות ליום אחד ויכול הייתי לחתום על חוק אחד, הייתי חותם על תקנון/ חוק שהומלץ כבר מספר פעמים על ידי המועצה הלאומית לבריאות הקהילה: לא ייכנס לעבודה כרופא משפחה חדש אף רופא שאינו מומחה ברפואת המשפחה! זה המינימום שזכאי לו האזרח הפונה לרופא המשפחה שלו לקבלת ייעוץ וטיפול.

אם שר הבריאות יקבע מועד סף, שאחריו לא ניתן יהיה לקלוט רופאים ללא התמחות, זה יזיז באופן טבעי את סדר העדיפויות של כל המערכת. גם לרופאים הנוכחיים ייווצר תמריץ לצאת להכשרות, וברור שמספר המתמחים יגדל

לתקנה כזו יש גם השלכות חיוביות מעבר לעניין התורים לרפואה יועצת והאשפוזים המיותרים. ניקח כדוגמה את הרפואה החמולתית בחברה הערבית שבה רופא מובטל, שאינו מומחה, יכול לקבל עבודה (כעצמאי או שכיר) בקלות אם יצליח לשכנע את קופת החולים לתת לו עבודה כרופא משפחה במידה שהוא יעביר אליה את כל המשפחה או החמולה, או חלק ממנה. קשה לקופה לסרב כי אותו רופא מנהל מו"מ עם ארבעתן, וכמו בתורת המשחקים ("ציד האייל"), בלי חוק בהיר שמונע לקבל רופא ללא התמחות, תמיד תימצא הקופה שתקלוט אותו רופא עתיר לקוחות שבויים, יהיו אשר יהיו כישוריו.

אם שר הבריאות יקבע מועד סף, שאחריו לא ניתן יהיה לקלוט רופאים ללא התמחות, זה יזיז באופן טבעי את סדר העדיפויות של כל המערכת. גם לרופאים הנוכחיים ייווצר תמריץ לצאת להכשרות, וברור שמספר המתמחים יגדל. אל תשעו לטענות שאין תשתיות להכשרה מאסיבית של רופאי משפחה. זה עניין של החלטה ותיעדוף.  כיום יש לנו בעיקר מומחים למחלות, כמעט אין לנו מומחים לבני אדם. החזרת העטרה ליושנה תמלא שוב את שורות מערכת הבריאות במומחים לבני אדם.

לו רק היה לי יום אחד כשר בריאות, זה מה שהייתי עושה. אין החלטה שיכולה להשפיע על בריאות של אנשים רבים כל כך, שמבקשים לקבל שירותי רפואה איכותיים בקהילה, קרוב לביתם.

הכותב הוא מומחה ברפואת משפחה; יו''ר החברה לקידום בריאות האוכלוסיה הערבית בהסתדרות הרפואית; יו''ר שותף – הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל

נושאים קשורים:  רפואת משפחה,  התמחות,  דעות,  פרופ' בשארה בשאראת,  חדשות,  רופאי משפחה
תגובות
אנונימי/ת
04.06.2023, 19:41

מסכים עם העיקר - רפואת המשפחה זקוקה לחיזוק משמעותי, אבל האם ההתמחות הקיימת במשפחה אכן עונה על הצרכים והדרישות? איזה יתרון יש לה על פנימאי בעידן שבו עיקר העבודה היא עם חולים מבוגרים עם שפע מחלות פנימיות? איזה מן רקע רוכשים בסבב ילדים של חצי שנה ואיזה נסיון מקבלים כאשר רוב רפואת הילדים בקהילה ניתנת ע''י פדיאטרים? גניקולוגיה בכלל מחוץ לתחום. אז למה לא פנימאים?

תודה שעל העיקרון אתה מסכים , התמחות ברפואת משפחה זה לא רק הסבבים , מתקיים יום לימודים שבועי מרוכז בכל 4 שנות ההתמחות שם לומדים את ליבת המקצוע , רפואת משפחה זה לא רק לדעת קצת יותר רפואת עור וקצת יותר פנימיים או פסיכיאטריה אלא החיבור בין כולם בגישה הוליסטית ולא גישה רידוקטיבית המחלקת את האדם לחלקים , מסכים אתך שצריך לבדוק שוב תכנית ההתמחות ואולי יש מקום לתיקונים , שורש הבעיה שמי שקובע את הטון והתדמית של מה זה רפואת משפחה זה ה 60% שלא עברו שום התמחות , ובוודאי רופא מומחה בפנימית עדיף על מי שאינו מומחה , אפשר ללמוד מהרבה מדינות ב OECD שרפואת המשפחה אצלהם אומנות ,המוערכת על ידי הרופאים והמטופלים כאחד

אנונימי/ת
05.06.2023, 22:09

ההתמחות ברפואת משפחה הכי קרובה למודל האידאלי: סבבים מגוונים, חניכה אישית ויום אקדמיה כל שבוע!!! ההתמחות הכי טובה בארץ, והכותב הינו פנימאי עם מומחיות שנייה בתת "נחשק"

אנונימי/ת
05.06.2023, 22:09

ההתמחות ברפואת משפחה הכי קרובה למודל האידאלי: סבבים מגוונים, חניכה אישית ויום אקדמיה כל שבוע!!! ההתמחות הכי טובה בארץ, והכותב הינו פנימאי עם מומחיות שנייה בתת "נחשק"

אנונימי/ת
07.06.2023, 01:34

אז מדוע לא לצרף את הרופאים הכלליים לתוכניות ההתמחות, אם ממילא כבר עוסקים במלאכה? אפילו משתלם יותר לקופה, לפחות בשלב א'. חלק מהליכי המיון של משפחה הפכו למוגזמים על סף מגוחכים, ולהתרשמותי משיחות עם מתמחים - עם מעט מאוד קשר ליכולות קליניות ויותר נסיון לקלוע לתכונות אופי שקופות מחפשות אצל הרופאים לכאורה. אמנם יצטרכו להגדיל משמעותית מספר מדריכים או לצוות כמה מתמחים למומחה, אבל עם הזמן גם הבעיה הזו תצטמצם או תפתר.
או לכל הפחות, לצרפם ללימודי ההמשך.

אנונימי/ת
05.06.2023, 14:14

רפואת הקהילה התדרדרה בעקבות התחרות על הלקוחות . הקופות מאפשרות למטופלים גישה אין סופית קלה לרופאי המשפחה, כך שיותר מ 50 אחוז מהפניות הן בקשות אל תור. והעיקר שיש מישהו שיושב וממלא את הבקשות האלה , כבר נעשתה חצי עבודה . מספיק היה להושיב אחות. זה כבר מזמן לא רפואה אלא עבודה פקידותית. אין טיפול בבן אדם ולא במחלה אלא טיפול בבקשות אל תור, בקליטה של אין סוף מכתבים ותשובות שנשלחות מכל קצות המערכת הרפואית והפרא רפואית לתוך התיק הרפואי.

אכן , אך הקשר דו כווני , התחרות בכל מחיר מדרדרת , וחוסר מומחיות ועבודת צוות (כולל אחות בכל יחידה לרפואת משפחה ) מדרדרת את המקצוע ועושה ממנו תחנת מעבר למקצועות אחרים ואם כבר תחנת מעבר שיהי טלפוני או וירטואלי !

05.06.2023, 19:50

על רפואת המשפחה בדומה לרפואה פנימית די אבד הכלח כי הרפואה המודרנית מקצועית ודורשת העמקת ידע וניסיון בתחום ספציפי .

05.06.2023, 20:42

לא מסכים
נתח לא קטן מהמטופלים הינם בעלי סימפטולוגיה בלבד ובעזרת חוש קליני שנרכש בהכשרה טובה ניתן למנוע בירורים מיותרים. וזה אחד מתפקידיו המובהקים של רופא המשפחה

05.06.2023, 20:42

לא מסכים
נתח לא קטן מהמטופלים הינם בעלי סימפטולוגיה בלבד ובעזרת חוש קליני שנרכש בהכשרה טובה ניתן למנוע בירורים מיותרים. וזה אחד מתפקידיו המובהקים של רופא המשפחה

05.06.2023, 20:05

יש רגל קריטית נוספת שחייבים להוסיף כדי שזה ילך: מדידה ושיקוף של ההשפעה הממשית של כל קופה, מחוז ומינהלת על בריאות המטופלים שלהן:
מדידה של השינוי לאורך זמן בתחושת-הבריאות, בשיעור הפניות לרפואה-דחופה ובשיעור תמותה (מכל-סיבה) ויצירת תחרות בריאה ולמידה.
אחרת, מנהלים וגם רופאים מומחים ימשיכו להיות עיוורים בחשיכה.

אנונימי/ת
06.06.2023, 00:37

פרופ' נכבד, לדעתי אתה מפספס במקרה זה את הנקודה הכי חשובה: כל עוד מודל ההעסקה של רופאי המשפחה, מומחים ושאינם מומחים, מתגמל אותם לפי כמות ולא לפי איכות, אין שום היתכנות לשיפור רמת הרפואה בקהילה. לאזן תת פעילות של בלוטת התריס לוקח כמה דקות, אולי אפילו כמה מפגשים, להפנות לאנדוקרינולוג לוקח דקה, זו מהות הסיפור. כל עוד זו השיטה גם המומחים הטובים ביותר לא יעשו רפואה טובה, זה פשוט לא משתלם.

אתה צודק , לפי ה Royal College עד 96% מהביקורים יטופלו ישירות וללא הפניה מיותרת על ידי רופאי המשפחה , אצלנו 30% מהמטופלים מדלגים מראש על רופא המשפחה , כי יש פניה חופשית לרפואה יועצת ב 5 מקצועות ובחלק מהקופות זה כבר 6-7 מקצועות , חלק יבוא לרופא משפחה רק לקבל הפניה כי כבר החליט שהוא צריך ראומטולוג או יועץ אחר וחלק הזעיר מביניהם יופנו ללא צורך על ידי רופאיהם !
.General Practice is the easiest job in the world to do badly , but the most difficult todo well
Professor Sir Denis Pereira Gray

אנונימי/ת
06.06.2023, 07:12

שבתי חולים בנצרת בוחרים מתמחים נוצרים רק .זה מה שקורא

אנונימי/ת
06.06.2023, 11:34

הכיוון אליו צועדות במרץ קופות הח6לים הוא הכיוון ההפוך לגמרי: מעבר להנהלה ללא אורנטציה רפואית, מעבר לאופן העסקה עצמאי בלבד, התרכזות בשיווק ובגיוס לקוחות בשיטות שונות ומשונות (כפי שתיארת את קצה הקרחון).

בפועל, ולמרות תוכניות ההתמחות הנהדרות במשפחה, אין שום מניע מעשי לרופא לבצע התמחות במשפחה.

ועל כן דרושה רפורמה , התחלה חדשה , קודם שתגדיר מי הוא רופאה משפחה , רק מי שסיים התמחות , תקנון שיאסור העסקת לא מומחים כעצמאים או שכירים , הקופות לא ייעשו את זה לבד , אצל חלקם הראייה הינה רק לטווח הקצר , כמה נוספו לקוחות כל רבעון . ראייה רחבה ולטווח ארוך זה חובה של משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית

אנונימי/ת
08.06.2023, 19:21

הבעיה זה שאתה מסיים התמחות, חושב שהגעת למשהו. ואז אתה מוצא עצמך פקיד של כל רופאי הבית חולים, פרטיים, כל אזרח ממציא אישור שהרופא משפחה צריך למלא. אם רוצים רפואת משפחה איכותית צריך להפסיק לזרוק עליהם את כל הבירוקרטיה שהשתלטה על סדר היום

זה חלק מתכנית ההתמחות שתכלול מנהיגות רפואית , אני עוסק ברפואת משפחה ובניהול מערכות בריאות הרבה שנים , לרופא משפחה יש 3 ברירות איך לנהל את את הפרקטיקה שלו : או שהנהלה מנהלת לו את הפרקטיקה , כמה חולים וכל כמה דקות וכו…, או שהמטופלים ינהלו לו את הפרקטיקה ,תן לי ,תרשום לי , תפנה אותי, או הוא מנהל את הפרקטיקה שלו , ויש מספיק מנוטרים ברפואת משפחהח שיעזרו לו .
הנני להודיע כאן שכל מומחה חדש ברפואת משפחה בתחילת דרכו שזקוק ל מנטור ולא מוצא שיפנה אלי אעשה את זה באהבה וברצון .

09.06.2023, 22:08

פרופ' בשארה ידידי היקר, אני מסכים עם השאיפה ל-100% מומחים ברפואת משפחה, זה בהחלט יעזור למצב הרפואה הציבורית שבתהליך ארוך של קריסה. בתור מומחה בכירורגיה כללית שעובד כרופא משפחה, אני בהחלט מסכים איתך שיש כלים שחסרים לי ואני מתאמץ מדי שבוע להשלים אותם ללא כל פיקוח (ואולי חבל).
עם זאת, כידוע לך היטב, וביתר שאת בגליל ובנגב, המציאות טופחת על פנינו, וחסרים רופאים במקצוע. הייתי שמח אם היה מסלול הכשרה מקוצר לבעלי מומחיות בתחום אחר - שמעוניינים לעשות הסבה. זה לדעתי יתרום למטופלים, למערכת, ולרופאים המעוניינים כמוני. אסיים בקוריוז קטן: בזמנו, כשהיתה לי התלבטות אם לפנות להתמחות שניה, פניתי בבקשה רשמית למועצה המדעית בבקשה לקצר לי את ההתמחות ברפואת משפחה משתי סיבות: היתה לי תעודת מומחה בהתמחות אחרת, לא נישתית באופיה - תחשוב טראומה, מערכת העיכול, סרטנים שונים, טיפול נמרץ כירורגי על כל בעיותיו הפנימיות - ובנוסף במהלך ההסבה שלי עבדתי במרפאת רפרואת משפחה, תחת הנחיה צמודה של מומחה ברפואת משפחה ומדריך מתמחים ותיק ברפואת משפחה, במשך שנה שלמה. המועצה המדעית הסכימה בטובה להכיר בחודשיים של כירורגיה כללית כאלקטיב. לדעתי גם זה הפסד של המערכת.
כמו-כן, היה נכון בעיני לעשות במאמר שלך הפרדה בין רופאים שאינם מומחים כלל, לרופאים מומחים בתחומים נושקים לרפואת משפחה - ילדים, פנימית, מלר"ד.

דר אדם , מהיכרות אני יודע שאתה אדם ובן אדם ולא רק השם, מסכים אתך עם כל ההערות , וזה מצריך התארגנות שתעלה את הנושא על סדר היום , ולפעול מול המועצה המדעית, קופות החולים ומשרד הבריאות , ומחלקות לרפואת משפחה ומי לא , למען העצמת המקצוע והחזרת העטרה ליושנה !