חוקרים ניתחו נתונים של יותר מ-99 מיליון מחוסנים ואיששו ממצאים קודמים: החיסונים נגד COVID-19 קשורים לעלייה קטנה בתופעות חריגות ונדירות. החיסונים בטוחים והסיכון מהמחלה עצמה גדול בהרבה. על המחקר מדווח נעם לויתן, באתר מכון דוידסון של מכון ויצמן למדע.
עוד בעניין דומה
במחקר הגדול ביותר על בטיחות החיסונים לקורונה שהתפרסם לאחרונה ונעשה במימון המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), ניתחו חוקרים של רשת נתוני החיסונים העולמית (GVDN) דיווחים על תופעות חריגות אצל יותר מ-99 מיליון מחוסנים נגד קורונה משמונה מדינות. החיסונים שנבדקו היו חיסוני ה-mRNA של החברות פייזר וביונטק ושל חברת מודרנה, והחיסון בטכנולוגיה של וקטור נגיפי של חברת אסטרה-זניקה ואוניברסיטת אוקספורד.
"גודל האוכלוסיה במחקר הזה מעלה את הסיכוי לזהות סימנים אפשריים לבעיות בטיחות נדירות של חיסונים", מסרה הודעה לעיתונות קריסטינה פקסובה (Faksová), שהובילה את המחקר. "לא סביר שבאתר אחד או באזור אחד תהיה אוכלוסיה גדולה דיה לזהות סימנים נדירים מאוד".
החוקרים התמקדו ב-13 תופעות חריגות הקשורות למערכת הלב והדם ולמערכת העצבים שידועות כקשורות למחלה או לחיסונים אחרים ובחנו את שיעור הופעתן בששת השבועות לאחר מתן החיסון. כל מקרה שבו נראה שהשיעור של תופעה חריגה היה גבוה פי 1.5 או יותר במחוסנים, בהשוואה לשיעור הצפוי, נחשב לחשוד כסיכון אמיתי.
למשל, אחת התופעות שהתגלתה היא עלייה בשיעור של דלקות בשריר הלב (מיוקרדיטיס) ובקרום הלב (פריקרדיטיס) אצל אנשים שחוסנו בחיסוני mRNA. כבר בתחילת 2021 דיווחו בישראל על עלייה קלה בשכיחות של דלקות אלו אצל גברים צעירים שחוסנו. מדובר בתופעת לוואי מוכרת ונדירה מאוד של חיסוני mRNA נגד קורונה, שעלולה להיגרם אצל גברים צעירים בעיקר לאחר קבלת המנה השנייה של החיסון של "מודרנה". אולם, הסיכון של אנשים לא מחוסנים ללקות בדלקות בלב בעקבות מחלת הקורונה גדול בהרבה מאשר הסיכון לאחר חיסון, והדלקות גם חמורות בהרבה.
אצל אנשים שהתחסנו בחיסון וקטור נגיפי התגלתה במחקר עלייה אפשרית בשיעור של תסמונת גיליאן-ברה (Guillain–Barré) וכן בשיעור של הופעת קרישי דם במוח (פקקת הסינוסים הוורידיים במוח, CVST). שתי התופעות האלו מוכרות כבר, נדירות מאוד וגם הן מתרחשות בשיעור גבוה יותר אחרי הידבקות בנגיף קורונה.
תופעה נוספת שהתגלה היא עלייה בשיעור המקרים של דלקת מפושטת חריפה של המוח וחוט השדרה (ADEM) לאחר המנה הראשונה של החיסון של "מודרנה". העלייה קטנה מאוד - חמישה מקרים נוספים מעבר לצפוי.
מאחר שרמת הוודאות לגבי הקשר בין החיסון לדלקת של המוח וחוט השדרה היתה נמוכה מאוד, ומחקרים גדולים קודמים לא הצליחו להראות קשר כזה, חוקרי רשת נתוני החיסונים העולמית ביצעו מחקר המשך והם לא מצאו עלייה במקרי הדלקת בעקבות מנת מהחיסון של "מודרנה", וככל הנראה הממצא הקודם היה מקרי.
עם זאת, החוקרים כן זיהו קשר בין החיסון של "אסטרה-זניקה" לעלייה בסיכון לדלקת זו וכן לדלקת רוחבית של חוט השדרה (TM). עם זאת, החוקרים מציינים במחקר המקורי שהסיכון לסבול מסיבוכים נוירולוגיים לאחר הידבקות בקורונה גדול פי 617 מאשר לאחר חיסון.