מחקרים

מהו הקשר בין צריכת מזון מעובד במיוחד לבין תמותה?

נמצא כי צריכה גבוהה יותר של מזונות מעובדים במיוחד קשורה לסיכון מעט מוגבר לתמותה מכל-סיבה, המונעת בעיקר מסיבות שאינן סרטן ומחלות לב וכלי דם

19.06.2024, 17:17
מדף בסופרמרקט, מזון מעובד (צילום: אילוסטרציה)

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת the BMJ, ביקשו חוקרים לבחון את הקשר בין צריכת מזון מעובד במיוחד לבין כל הגורמים לתמותה מכל סיבה ולתמותה מסיבה ספציפית.

מחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה זה כלל אחיות מוסמכות מ-11 מדינות בארצות הברית שהשתתפו במחקר הבריאות של האחיות (1984-2018) וגברים שעובדים במקצועות בריאות מכל 50 המדינות בארצות הברית שהשתתפו במחקר המעקב של אנשי מקצועות הבריאות (1986-2018). המחקר כלל 74,563 נשים ו-39,501 גברים ללא היסטוריה של סרטן, מחלות לב וכלי דם או סוכרת בתחילת המחקר. תוך שימוש במודלים רבי משתנים של סיכון יחסי על שם קוקס, החוקרים העריכו יחסי סיכונים ורווחי סמך של 95% כדי להעריך את הקשר בין צריכת מזון מעובד במיוחד, שנמדד באמצעות שאלון חצי כמותי של תדירות מזון שנערך כל ארבע שנים, לבין תמותה מכל הסיבות ותמותה מסיבות ספציפיות כמו סרטן, מחלות לב וכלי דם וסיבות אחרות (כולל סיבות נשימתיות ונוירודגנרטיביות).

תוצאות המחקר הדגימו כי 30,188 מקרי מוות של נשים ו-18,005 מקרי מוות של גברים תועדו במהלך חציון של 34 ו-31 שנות מעקב, בהתאמה. בהשוואה לאלו ברבע הנמוך ביותר של צריכת מזון מעובד במיוחד, למשתתפים ברבע הגבוה ביותר הייתה תמותה מכל הסיבות גבוהה ב-4% (יחס סיכונים 1.04, רווח בר-סמך 95%: 1.01-1.07) ותמותה גבוהה ב-9% מסיבות אחרות מלבד סרטן או מחלות לב וכלי דם (1.09, 1.05-1.13). שיעור התמותה מכל הסיבות בקרב משתתפים ברבעים הנמוך והגבוה ביותר היה 1,472 ו-1,536 לכל 100,000 שנות אדם, בהתאמה. כמו כן, לא נמצאו קשרים לתמותה מסרטן או ממחלות לב וכלי דם. בנוסף, מוצרים מוכנים לאכילה מבוססי בשר, עופות או פירות ים (לדוגמה, בשר מעובד) הראו באופן עקבי קשרים חזקים עם תוצאי תמותה (יחסי הסיכונים נעו בין 1.06 ל-1.43). משקאות ממותקים בסוכר וממותקים באופן מלאכותי (1.09, 1.07-1.12), קינוחים על בסיס חלב (1.07, 1.04-1.10), ומזון ארוחת בוקר מעובד במיוחד (1.04, 1.02-1.07) היו קשורים אף הם לתמותה גבוהה יותר מכל הסיבות. לא נצפו קשרים עקביים בין מזונות מעובדים במיוחד לבין תמותה בכל רבע של איכות התזונה שהוערכה על ידי ציון מדד אכילה בריאה אלטרנטיבית 2010 (Alternative Healthy Eating Index-2010). עם זאת, איכות תזונה טובה יותר הראתה קשר הפוך לתמותה בכל רבע של צריכת מזונות מעובדים במיוחד.

החוקרים מסכמים כי צריכה גבוהה יותר של מזונות מעובדים במיוחד קשורה לתמותה גבוהה יותר מכל הסיבות, שהושפעה בעיקר מסיבות אחרות מלבד סרטן ומחלות לב וכלי דם. הקשרים השתנו בין תת-קבוצות של מזונות מעובדים במיוחד, כאשר מוצרים מוכנים לאכילה מבוססי בשר, עופות ופירות ים הראו קשר חזק במיוחד עם תמותה.

מקור:

Newcomb LFSchenk JMZheng Y, et al. Long-Term Outcomes in Patients Using Protocol-Directed Active Surveillance for Prostate Cancer. JAMA. Published online May 30, 2024. doi:10.1001/jama.2024.6695

נושאים קשורים:  מחקרים,  מזון מעובד,  אפידמיולוגיה,  הרגלי תזונה,  מחלות לב וכלי דם
תגובות

נא לתקן את הרפרנס. הוא מפנה למחקר על סרטן הפרוסטטה

🙏🌺