משרד הבריאות פרסם אתמול (ד') טיוטת תקנות ביטוח בריאות ממלכתי בנוגע לתנאים לאישור התקשרות בין קופת חולים לרופאים עצמאיים. התיקון, שפתוח להערות הציבור, מבקש לעצור את התופעה הרווחת בשנים האחרונות, שבה בשל התחרות על כוח אדם איכותי ובעיקר ביישובים קטנים, קופות החולים מגייסות בבלעדיות רופאים עצמאיים באמצעות הטבות כלכליות.
עוד בעניין דומה
בדברי ההסבר לתקנות מצוין כי "קופות החולים מתחרות ביניהן על איכות וזמינות השירותים למבוטחיהן ותחום מרכזי בשיפור השירותים וזמינותם הוא כוח האדם הרפואי. בשנים האחרונות מתגברת תופעה של תשלומים הולכים וגדלים לכוח האדם, כשבמקרים מסוימים השירותים למבוטחים אינם משתפרים אלא רק עלותם גדלה וממומנת מכספי הסל על חשבון שירותים חיוניים אחרים".
כאמור, הדבר בולט ביישובים קטנים, בהם קיים מספר מצומצם מאוד של נותני שירותים, לעתים רק אחד, ו"הקופות מתחרות על נותני שירותים אלה תוך הבטחה למתן שכר גבוה הרבה מעבר לסביר ולמקובל תמורת מעבר הרופא לקופה, כשהמטרה היא העברתם לקופה של כל תושבי היישוב הרגילים לקבל שירותים ממנו".
במשרד הבריאות מציינים כי לעתים אף נעשה הדבר על ידי מתן הבטחת הכנסה מינימלית לרופא, "שמהותה למעשה היא התחייבות לתשלום גבוה שלא תמורת שירותים בפועל (הבטחת הכנסה), אלא תמורת מתן שירותים בלעדי לקופה. זאת, בניגוד להנחיית המשרד האוסרת על בלעדיות, ובאופן שאינו משפר ואף מרע את זמינות השירות למבוטחים ובפועל מתגמל רופא עבור אי מתן שירות בתקופה של מחסור בכוח אדם רפואי".
סעיף 30 לחוק קובע כי "שר הבריאות רשאי לקבוע שהתקשרויות מסוימות בין קופת חולים לבין נותן שירותים או לבין קופת חולים אחרת יהיו טעונות אישורו". בהתאם לסמכות זו, נוספו לתקנות תנאים לאישור התקשרויות עם נותני שירותים שהם רופאים עצמאיים, וכן התקשרויות כאמור שבתנאים מסוימים לא יאושרו על ידי המשרד.
כיום, התקשרויות של קופות חולים עם רופאים עצמאיים אינן דורשות אישור מראש ובכתב של משרד הבריאות. התיקון מציע כי האישור יידרש במצב של מעבר של רופא עצמאי מקופה לקופה ביישובים של עד 10,000 מבוטחים או ביישובים סמוכים להם. כלומר, יידרש אישור בכתב ממשרד הבריאות להסכם עם רופא עצמאי שהפסיק לספק שירותי רפואה ראשונית (רפואה כללית, רפואת משפחה, רפואת ילדים, רפואת נשים) לקופת חולים אחרת במהלך 12 החודשים שקדמו להתקשרות, ביישוב שבו פחות מ-10,000 תושבים או שנמצא בקרבה של עד חמישה ק"מ מהישוב שבו הוא מבקש לעבוד.
עוד קובעות התקנות איסור על התקשרות עם רופא עצמאי שמשמעותה בלעדיות במתן השירותים לקופה, גם עם ההסכם כולל הבטחת תגמול שאינו תלוי במספר המבוטחים, או כשהרופא מעניק שירותי רפואה ראשונית או רפואת נשים לקופה וכן לקופה אחרת באותו ישוב או ביישוב אחר שמרחקו מאותו ישוב אינו עולה על חמישה ק"מ.
התיקון מתייחס גם לנקודה של העברת התמורה ל"קרוב" של הרופא העצמאי, כיוון ש"חלק מההתקשרויות שמוצע להסדירן באמצעות תקנות אלו כוללות תמורה לקרובו של הרופא חלף תמורה ישירה לרופא עצמו, אך מעשית מהוות תמורה לאותו רופא באמצעות קרובו".