חדשות

פערים בצריכת ירקות ומזון מהיר בין קבוצות אוכלוסיה בישראל

סקר הלמ"ס בנושא תזונה והרגלי אכילה בקרב בני 20 ומעלה בישראל: משקי בית עם ילדים צורכים יותר משקאות ממותקים וחטיפים | רק 30% אוכלים לפחות שלוש מנות ירקות ביום | כמחצית בודקים סימון תזונתי

רק 30% מהישראלים אוכלים לפחות שלוש מנות ירקות ביום ורק 36% אוכלים לפחות שתי מנות פרי ביום. צילום: נתי שוחט/ פלא 90

כמעט מחצית מהציבור בישראל בודק את הרכיבים או הסימון התזונתי על אריזות מוצרי מזון. כך עולה מממצאי הסקר החברתי לשנת 2023 בנושא תזונה והרגלי אכילה בקרב בני 20 ומעלה בישראל שפרסמה אתמול (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

הסקר החברתי נערך מדי שנה מאז 2002, ובשנת 2023 התמקד בבריאות ואורח חיים. במסגרת הסקר רואיינו 6,474 איש בני 20 ומעלה, המייצגים כ-6.2 מיליון איש בגילים אלה.

על פי הממצאים, 47% מהישראלים בודקים רכיבים או סימון תזונתי על אריזות מוצרי מזון. סימון אדום על אריזת מוצר מזון משפיע על 44% שלא לקנות את המוצר. סימון ירוק על אריזת מוצר מזון משפיע על 41% לקנות את המוצר. 19% מושפעים מפרסומות ושיווק מוצרים במדיות השונות ברכישת מזון.

בהתייחסות לתזונה בריאה עולה מן הממצאים כי רק 30% אוכלים לפחות שלוש מנות ירקות ביום ורק 36% אוכלים לפחות שתי מנות פרי ביום. אכילת מאכלים המכילים דגנים מלאים פעמיים ביום נמצאה רק אצל 23% מהנסקרים. 62% אוכלים קטניות ו-31% אוכלים דגים, לפחות פעמיים בשבוע. 83% משתמשים בשמן זית כשמן עיקרי בתוספת למזון ו-56% משתמשים בו כשמן עיקרי בבישול ובטיגון.

בשר אדום ובשר מעובד מהווה חלק מתזונתם של 31%  מהנסקרים, לפחות שלוש פעמים בשבוע.

מקור: הלמ"ס

בהתייחסות לחטיפים ושתייה ממותקת עולה כי יותר ממחצית, 54%, אוכלים חטיף מתוק ו-30% אוכלים חטיף מלוח, לפחות פעמיים בשבוע. 21% שותים לפחות שלוש כוסות משקה ממותק ביום. 8.4% שותים לפחות שלוש כוסות משקה דיאט ביום. הסקר מצא כי חלה ירידה בצריכת משקאות ממותקים מאז שנת 2017.

הסקר מצא הבדלים בהרגלי אכילה בין קבוצות אוכלוסיה שונות, כולל מגדר, גיל והכנסה.

במשקי בית עם ילדים עד גיל 17 נמצאו הבדלים בהרגלי אכילה לעומת משקי בית ללא ילדים. משקי בית עם ילדים עד גיל 17 מושפעים יותר מפרסומות (23% לעומת 17%), צורכים יותר משקאות ממותקים וחטיפים, אך פחות פירות.

נשים נוטות לאכול יותר ירקות ופירות מגברים. יהודים אוכלים יותר דגים מערבים (35.7% לעומת 9.8%), אך ערבים צורכים יותר קטניות (71.7% לעומת 60.1%). בני 65 ומעלה אוכלים יותר פירות מצעירים יותר (48.2% לעומת 33.3%).

בנושא בשר, גברים צורכים יותר בשר אדום או מעובד מנשים (37.3% לעומת 24.1%) וערבים צורכים כמעט פי שניים מיהודים (50.7% לעומת 25.9%). צריכת משקאות ממותקים גבוהה יותר בקרב גברים, צעירים וערבים.

הכנסה משפיעה גם היא על הרגלי האכילה. אנשים ממשקי בית עם הכנסה גבוהה יותר נוטים לאכול יותר ירקות, פירות ודגים, ופחות בשר אדום וחטיפים מלוחים.

בתחום השימוש בשמן זית, ערבים משתמשים בו יותר מיהודים, הן בסלט (96.8% לעומת 79.3%) והן בבישול (85.7% לעומת 48.7%).

בנושא השפעת הסימון התזונתי נמצא כי נשים, יהודים, צעירים ובעלי השכלה גבוהה נוטים יותר לבדוק את הסימון התזונתי ולהיות מושפעים ממנו. 44% מדווחים שסימון אדום משפיע עליהם שלא לקנות מוצר ו-41% מושפעים מסימון ירוק לקנות מוצר.

הסקר השווה גם בין מעשנים ולא מעשנים, וכן בין אלה שעוסקים בפעילות גופנית לאלה שלא. לא מעשנים ואנשים שעוסקים בפעילות גופנית נוטים להרגלי אכילה בריאים יותר, כולל צריכה גבוהה יותר של ירקות ופירות, ונמוכה יותר של בשר אדום ומשקאות ממותקים.

בהשוואה לסקר משנת 2017, נרשמה ירידה בצריכת ירקות, פירות ודגנים מלאים ועלייה בצריכת בשר. עם זאת, חלה ירידה בצריכת משקאות ממותקים ועלייה בשימוש בשמן זית.

נושאים קשורים:  תזונה,  סקר,  למ"ס,  חדשות
תגובות