כמעט מחצית מהעוסקים ברפואת משפחה אינם מתמחים ברפואת משפחה, חלקם מתמחים בהתמחות אחרת וחלקם ללא התמחות כלל. כך עולה מדו"ח ראשון מסוגו שפורסם במינהל התכנון במשרד הבריאות. על הדו"ח דיווחה בסוף השבוע (ה') מיטל יסעור בית-אור בישראל היום. על פי חוק, רופאים אלה יכולים לכנות עצמם רופאי משפחה אך לא "מומחים ברפואת משפחה".
עוד בעניין דומה
עורכי המחקר, ד"ר חני שרודר ואלכסיי בלינסקי, מהאגף לתכנון מדיניות במשרד הבריאות, מציינים כי "מבחינת הזמינות של שעות עבודה פרונטליות של רופאי המשפחה, יש זמינות גבוהה בכלל אזורי הארץ. קיימים פערים יחסיים בין האזורים השונים, אך בחלק מהמקרים פערים אלה זניחים ובחלק אחר ניתנים להסבר על ידי דפוסי שימוש שונים, כמו שימוש בשירותים דיגיטליים, שלא נבדק במחקר.
הפיזור הגיאוגרפי הוא כדלקמן: בכרמיאל יש הכי פחות רופאי משפחה מומחים - 27 מתוך 138 רופאי משפחה; בשפרעם -43 מומחים מתוך 210 רופאי משפחה; בהרי יהודה - 183 מומחים מתוך 846 רופאי משפחה; באזור יחיעם - 24 מומחים מתוך 101 רופאי משפחה ובאזור אשדוד - 37 מומחים מתוך 149 רופאי משפחה.
בדו"ח נבדקו גם זמני ההמתנה לקבלת תור אצל רופאי המשפחה ומהממצאים עולה כי זמינות הרופאים הנמוכה ביותר היא באזורים ראשון לציון, חולון, קריית מלאכי ותל אביב.
בבדיקה חושבה זמינות רופאי המשפחה על ידי חלוקת המדינה ל-52 אזורים סטטיסטיים וחלוקה של האוכלוסיה הבוגרת (מעל גיל 25) בכל אזור לפי מספר שעות העבודה של כלל הרופאים באותו אזור. ככל שיחס השעות לגודל האוכלוסיה נמוך יותר זמינות רופאי המשפחה באותו אזור נמוכה יותר. באזור ראשון לציון יש 322,705 תושבים מעל גיל 25 וסך שעות העבודה של רופאי המשפחה הוא 3,745. יחס השעות לאוכלוסיה עומד על 0.012 שעות רופא לנפש לשבוע. במערב השרון היחס 0.013 ויחס דומה נמדד גם בחולון, באזור קרית מלאכי ובתל אביב.
בדיקת הכשרתם של הרופאים העלתה כי באזור הצפון ישנו יחס גבוה יותר של רופאים שלמדו באוניברסיטאות בחו"ל שרמתן נמוכה, מוסדות שישראל תפסיק להכיר בלימודים בהן החל משנת 2026. ריבוי רופאים שלמדו בחו"ל, במדינות שנפסלו, עשוי להעיד על רמת הכשרה נמוכה יותר. באזורים עכו, שפרעם, גליל תחתון מזרחי, הר אלכסנדר ועמק החולה רק כמחצית מהרופאים למדו בישראל או במדינות מוכרות בחו"ל.
בלינסקי אמר כי "אנחנו רוצים להוביל מהלך יחד עם איגוד רופאי המשפחה, תכנית לאומית לרפואת משפחה, שתשים זרקור על ההתמחות ברפואת משפחה ותהפוך את התחום ליוקרתי להתמחות וכן תבטיח בהמשך הכשרה מתמדת כדי להפוך את המקצוע הזה ל'מקצוע מתעדכן', דבר שיוריד את הצורך לפנות לרפואה יועצת".