טיפות מי מלח מקצרות את משך ההצטננות בילדים צעירים ביומיים. כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס האיגוד האירופאי לנשימה (ERS) שנערך בשבוע שעבר בוינה, אוסטריה.
עוד בעניין דומה
המחקר, שנקרא ELVIS-Kids, מצא כי ילדים שהשתמשו בטיפות מי מלח סבלו מתסמיני הצטננות למשך שישה ימים בממוצע, לעומת שמונה ימים בקבוצת הביקורת.
המחקר כלל 407 ילדים עד גיל שש, מתוכם 301 פיתחו הצטננות במהלך המחקר. 150 ילדים טופלו בטיפות מי מלח היפרטוני בריכוז של כ-2.6% (מרוכז יותר ממי מלח רגילים), בעוד 151 ילדים קיבלו טיפול רגיל. ההורים הונחו להשתמש בשלוש טיפות לכל נחיר, לפחות ארבע פעמים ביום, עד להחלמה.
פרופ' סטיב קנינגהם מאוניברסיטת אדינבורו, שהציג את המחקר, ציין כי הילדים שקיבלו טיפות מי מלח גם נזקקו לפחות תרופות במהלך מחלתם. הוא הסביר כי הכלוריד במלח מסייע לתאים בדרכי הנשימה העליונות לייצר יותר חומצה היפוכלורית, שעוזרת לדכא את שכפול הנגיף.
ממצא חשוב נוסף הוא שפחות בני משפחה נדבקו כאשר הילדים טופלו בטיפות מי מלח. רק 46% מהמשפחות דיווחו על הדבקה של בני משפחה אחרים, לעומת 61% בקבוצת הטיפול הרגיל. 82% מההורים דיווחו שהטיפות עזרו לילד להחלים מהר יותר ו-81% אמרו שישתמשו בטיפות בעתיד. פרופ' קנינגהם הדגיש כי ההורים יכולים להכין ולתת את הטיפות בבטחה לילדיהם, מה שמעניק להם שליטה מסוימת על הטיפול בהצטננות.
החוקרים מקווים לחקור בעתיד את השפעת טיפות מי המלח על צפצופים במהלך הצטננות, לאחר שתוצאות ראשוניות הראו ירידה משמעותית באירועי צפצופים בקרב ילדים שקיבלו את הטיפות (19% לעומת 5%).
פרופ' אלכסנדר מולר, ראש המחלקה האירופאית לרפואת ילדים, ציין כי זהו מחקר ראשון מסוגו הבוחן את השפעת טיפות מי מלח על הצטננות בילדים. הוא הדגיש את הפוטנציאל של שיטה זולה ופשוטה זו להפחית את העומס הבריאותי והכלכלי של מחלה נפוצה זו.