האיגוד האמריקאי לשבץ מוחי (ASA) פרסם הנחיות מעודכנות למניעה ראשונית של שבץ מוחי, במטרה לספק לרופאים כלים מבוססי מחקר לצמצום הסיכון לשבץ מוחי באוכלוסיה הכללית.
עוד בעניין דומה
ההנחיות המעודכנות למניעה ראשונית של שבץ מוחי לשנת 2024, שפורסמו בשבוע שעבר בכתב העת Stroke, מחליפות את הגירסה הקודמת משנת 2014 ומהוות כלי לתכנון אסטרטגיות מניעה עבור מטופלים ללא היסטוריה של שבץ מוחי.
במסמך מציגות האגודה האמריקאית ללב והאגודה האמריקאית לשבץ מוחי המלצות מקיפות ועדכניות, מבוססות על ראיות מדעיות, לאסטרטגיות מניעת שבץ מוחי לאורך החיים. על פי המסמך, הקפדה על הנחיות המניעה יכולה למנוע 80% מאירועי השבץ המוחי.
על פי ההנחיות, אורח חיים בריא הוא האמצעי המרכזי למניעת מחלות לב וכלי דם, אי ספיקת לב ופרפור פרוזדורים. גורמי הסיכון המרכזיים לשבץ מוחי כוללים יתר לחץ דם, תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית, עישון והשמנת יתר בטנית. על פי מחקרים, טיפול בגורמי סיכון אלה יכול להפחית משמעותית את הסיכון לשבץ מוחי.
בשנת 2020 עמד מספר מקרי השבץ המוחי בישראל על כ-18,400. מדו"ח מבקר המדינה בנושא, שפורסם לפני כשלושה חודשים, עולה כי המספר צפוי לגדול פי 1.7 בעשור הנוכחי, לכ-30,000 מקרים בשנת 2030, בעיקר בשל הגידול הצפוי בקבוצת הגיל 65.
המסמך של האיגוד האמריקאי מתמקד כאמור במניעה וממליץ על גישה רב תחומית לשינוי התנהגויות בריאות, הכוללת תכניות המבוססות על מודלים תיאורטיים של שינוי התנהגות, טכניקות מוכחות ותמיכה רב מקצועית. ההמלצות כוללות אימוץ תזונה ים תיכונית ודלת מלח, ביצוע פעילות גופנית סדירה בפיקוח ובאופן בטוח והפסקת עישון.
טיפול תרופתי למניעת שבץ מוחי
בנוסף, ההנחיות מתייחסות לחשיבות הטיפול התרופתי במניעת שבץ מוחי. מאז העדכון האחרון נוספו תרופות חדשות לטיפול בסוכרת, בהשמנה ובהורדת כולסטרול, וההנחיות כוללות גם אותן. מחברי ההנחיות קראו לשימוש ב-GLP-1s במטופלים עם סוכרת וסיכון קרדיווסקולרי גבוה או מחלת לב וכלי דם מבוססת.
ההנחיות ממליצות להשתמש בלפחות שתי תרופות להורדת לחץ דם למניעה ראשונית של שבץ מוחי ברוב המטופלים הזקוקים לתרופות להורדת לחץ דם עקב יתר לחץ דם. בנוסף, מומלץ על טיפול בסטטינים להורדת רמות השומנים בדם ועל טיפול בתרופות נוגדות טסיות. שילוב של טיפולים תרופתיים אלה יחד עם שינויים באורח החיים יכול להביא להפחתה מצטברת של עד 80% בסיכון לאירועים וסקולריים חוזרים.
המסמך מדגיש גם את חשיבותו של אבחון מוקדם וטיפול בגורמי סיכון נוספים כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם קיימות ופרפור פרוזדורים. הוא מציע המלצות ספציפיות לאוכלוסיות בסיכון גבוה, כולל אנשים עם היסטוריה משפחתית של שבץ מוחי או גורמי סיכון גנטיים.
ההנחיות החדשות מבוססות על סקירה מקיפה של הספרות המדעית שפורסמה מאז 2014. החוקרים סקרו מחקרים שפורסמו בנושא באנגלית ב-MEDLINE, PubMed, ספריית Cochrane ומאגרי מידע רלוונטיים נוספים בין מאי לנובמבר 2023. כמו כן, נבחנו מסמכים קודמים של האיגוד האמריקאי ללב בנושאים קשורים.
ההנחיות מדגישות כי שבץ מוחי איסכמי והמורגי (דימומי), למרות השלכותיהם החמורות, ניתנים למניעה. ההמלצות במסמך עולות בקנה אחד עם יוזמת Life's Essential 8 של האיגוד האמריקאי ללב לשיפור בריאות הלב והמוח ובין השאר אימוץ דיאטה ים תיכונית וצריכת אגוזים ושמן זית. בהתייחסות לפעילות גופנית, ההמלצה החדשה היא לסקור התנהגות יושבנית ולייעץ למטופלים להימנע מחוסר פעילות ולעסוק בפעילות גופנית סדירה בעצימות בינונית עד גבוהה.
המלצות ספציפיות על פי מגדר
חידוש משמעותי בהנחיות 2024 הוא הכללת המלצות ספציפיות למגדר לסקירה ולמניעה של שבץ מוחי. לנשים, מומלץ לבדוק מצבים שעלולים להגביר את הסיכון לשבץ מוחי, כגון שימוש באמצעי מניעה פומיים, לחץ דם גבוה במהלך ההריון, סיבוכי הריון אחרים כמו לידה מוקדמת, אנדומטריוזיס, אי ספיקת שחלות מוקדמת (לפני גיל 40) וכניסה מוקדמת לגיל המעבר (לפני גיל 45) כולן קשורות לעלייה בסיכון לשבץ מוחי. מחברי ההנחיות אמרו כי סקירה לכל שלושת המצבים הללו היא "צעד סביר בהערכה וניהול של גורמי סיכון וסקולריים כדי להפחית את הסיכון לשבץ מוחי בנשים".
עוד נכתב כי טיפול בלחץ דם גבוה במהלך ההריון ובתוך שישה שבועות מהלידה מומלץ להפחתת הסיכון לדימום תוך מוחי אימהי.
ההנחיות מתייחסות גם לנשים טרנסג'נדריות ואנשים הנוטלים אסטרוגנים לאישור מגדר ומציינות כי הם עלולים להיות בסיכון מוגבר לשבץ מוחי וכי יש צורך בהערכה ושינוי של כל גורמי הסיכון הקיימים.
לגבי גברים, מוזכר כי יש להם סיכון מעט גבוה יותר לשבץ בהשוואה לנשים, וכי איזון רמת הכולסטרול אצל גברים באמצעות סטטינים הראה ירידה של 15% באירועי שבץ.