חדשות

רפואה שחורה בישראל: אחד מכל שישה מטופלים נותן שוחד לרופא

תשלום דיסקרטי לקבלת שירותי רפואה מועדפים, תשלום בעד טיפול פרטי בבית חולים ציבורי שלא במסגרת שר"פ והענקת מתנות לצוות הרפואי - תופעת מתן שוחד תמורת טיפול רפואי הולכת ומתעצמת בישראל

שוחד לרופא, תשלום בלתי פורמאלי. אילוסטרציה

לפחות אחד מכל שישה ישראלים מעיד כי נתן שוחד עבור טיפול רפואי. כך עולה ממחקר שיוצג בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, שיערך בשבוע הבא בתל אביב.

המחקר מראה כי גם בעידן הביטוחים המשלימים והרפואה הפרטית תופעת "רפואה שחורה", שוחד תמורת טיפול רפואי, עדיין קיימת ואף התעצמה בהשוואה לבדיקה דומה שנעשתה לפני כעשור. החוקרים סבורים כי "מדובר בדיווח חסר והתופעה אף מדאיגה יותר".

החוקרים, פרופ' ניסים (נסי) כהן מהמחלקה למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה ופרופ' דני פילק מהמחלקה לפוליטיקה וממשל מאוניברסיטת בן גוריון וגברת דנה נתן-קרופ מאוניברסיטת חיפה, מצביעים על כך שבמערכת הסובלת מתורים ארוכים וממצוקת כוח אדם, רבים ממשיכים לשחד אנשי צוות רפואי כדי להיטיב את מצבם גם במערכת הציבורית ולקבל עדיפות על פני מטופלים אחרים. בהתבסס על התפיסה הרווחת בעולם, החוקרים מדגישים כי ככל הנראה מדובר בנתוני חסר היות ולרוב אנשים לא רוצים להודות בביצוע פעולות מעין אלו.

רפואה שחורה היא תופעה עולמית המכונה בספרות: "תשלומים בלתי פורמאליים בעבור שירותי בריאות". מחקרים שנערכו לאורך השנים מצביעים על כך שהתופעה מתקיימת, בהיקפים שונים, גם בישראל. לפני קצת יותר מעשור נמצא במחקר שביצעו החוקרים הנ"ל כי קיימת נכונות בקרב הציבור לנקוט בערוצים בלתי פורמאליים, בעיקר בבתי החולים, ולעתים אף בלתי חוקיים על מנת להשיג טיפול רפואי טוב יותר.

המושג "רפואה שחורה" מתייחס למגוון של פעילויות שונות שבהן אנשים נוקטים על מנת לספק לעצמם או ליקיריהם שירותי בריאות עדיפים בצורה בלתי חוקית או כזו שעל סף החוקיות. בין היתר, תשלום ישיר לרופאים לקיצור תור לטיפול -בעיקר ניתוחים; תשלום לרופא כדי שהוא עצמו יטפל בחולה באופן אישי; מתן מתנות והטבות למטפל או תרומות למחלקות לפני ובמהלך טיפול.

המחקר הנוכחי מתבסס על סקר המהווה מדגם מייצג של 1,504 משתתפים בגילאי 30 ומעלה, שהעידו כי הם או אחד מבני המשפחה הקרובים אושפזו או עברו פרוצדורה פולשנית כלשהי במהלך חמש השנים האחרונות.

ממצאי המחקר מלמדים כי נכון לשנת 2024, לפחות אחד מכל שישה אנשים (17.48%) דיווח שהשתמש ברפואה שחורה בלפחות אחת הדרכים הבאות: תשלום דיסקרטי לקבלת שירותי רפואה מועדפים, תשלום בעד טיפול פרטי בבית חולים ציבורי (שלא במסגרת שירות רפואה פרטי) והענקת מתנות לצוות רפואי לפני או במהלך קבלת טיפול רפואי.

6.83% מהמשיבים ציינו שהם או אחד מבני משפחתם שילמו תשלום לא פורמאלי באופן דיסקרטי על מנת לקבל שירותי בריאות מועדפים ו-9.74% מהנשאלים דיווחו כי הם נתנו מתנות לצוות רפואי לפני או במהלך טיפול רפואי.

עוד עולה מהמחקר כי 35.93% מהנשאלים דיווחו שהם או אחד מבני משפחתם הפעילו קשרים אישיים (פרוטקציה) על מנת לקבל שירותי בריאות מועדפים; 31.5% מהנשאלים הסכימו או הסכימו מאוד עם ההיגד: "לדעתי, רוב האנשים בישראל ישלמו באופן דיסקרטי לרופא תשלום לא פורמאלי כדי לשפר את מצבם ואת מצב בני משפחתם"; 47.3% הסכימו או הסכימו מאוד עם ההיגד: "לדעתי, מי שיכולים לעשות כן, יפעילו קשרים אישיים (פרוטקציה) כדי לקבל שירותי בריאות מועדפים"; רבע מהנשאלים, 25.14%, דיווחו כי הם נתנו מתנות לצוות רפואי לאחר טיפול רפואי שהם או בן משפחתם קיבלו.

רפואה שחורה נחשבת לתופעה פסולה היות שפעילות זו היא חלק משחיתות, ולפיכך היא מכרסמת במערכת הבריאות הציבורית ובאמון הציבור בה, כמו גם פוגעת בתחושות הסולידריות בחברה הישראלית.

החוקרים סבורים שמלבד ההיבט הנורמטיבי, המצב הנתון עלול לפגוע בקבוצות וסקטורים מוחלשים שונים. התופעה פוגעת בשוויון בנגישות לשירותי בריאות, שהיא אחת המטרות המרכזיות של חוק ביטוח בריאות ממלכתי. מצב זה עלול ליצור תחושות של חוסר אמון והתמרמרות ולהגדיל את הקיטוב בחברה הישראלית. הוא אף עלול לחזק מוטיבציות אצל פרטים שעד כה לא שקלו להשתמש באופציה זו.

המחקר המלא שיוצג בכנס, מומן על ידי המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות. במסגרת הכנס יוצגו מאות מחקרים חדשים.

נושאים קשורים:  רפואה שחורה,  שוחד לרופאים,  חדשות,  מחקר,  פרופ' ניסים (נסי) כהן,  פרופ' דני פילק,  שירותי בריאות,  המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות
תגובות
13.11.2024, 19:05

מאד מאד מוזר. מפתיע.
מריח לא אותנטי

אנונימי/ת
16.11.2024, 07:15

לגמרי נראה לא אותנטי ומכפיש. שישאלו גם רופאים כמה פעמים הציעו להם שוחד אם רוצים לראות באמת את התמונה ולאזן אותה

אנונימי/ת
13.11.2024, 19:07

התעקשות משרד הבריאות לא לאפשר רפואה פרטית אחר הצהריים בבתי החולים הציבוריים, היא זאת שמעודדת רפואה שחורה. האפשרות לקבל טיפול רפואי מועדף (קיצור התור, או טיפול על ידי הרופא שנבחר) לא חייבת לפגוע בשירות הרפואי הציבורי. אפשר להגביל זאת לשעות מסוימות ביום.

אנונימי/ת
13.11.2024, 19:12

אני מציע שתסתכל מעט אל הרפורמה האחרונה של חברות הביטוח - הביטוחים משלימי השב"ן מאפשרים לחברות הביטוח לגבות כמעט אותו סכום ולתת כמעט כלום - תוך הפלת ההוצאה על קופת החולים...
והטובה ביותר בכך היא הגדולה והמאיימת שבהן...
מכלול ההתנהלות בישראל בשנים האחרונות מלמד כי הפוליטיקה נוגעת בכל מקום ומכרסמת את מעט הזכויות שעוד היו כאן...
לצערי דור הרופאים הבא כבר מתרחק מאיתנו וממשיך למחוזות הנכר...

אנונימי/ת
13.11.2024, 19:24

לדעתי משתמשים יותר בפרוטקציות במוסדות רפואיים כדי להשיג שירות יותר מהיר

אנונימי/ת
13.11.2024, 19:27

"מתן מתנות לצוות הרפואי"...
נו באמת... שאלון בני משפחה, מספיק שמשפחה שח מטופל הביאה עוגיות לצוות. הרפואי וזה נחשב רפואה שחורה. .
בקיצור רמת מחקר לפרסום בג'ורנל Q7

אנונימי/ת
13.11.2024, 19:36

בקבוק יין ב 20 ש״ח
זה השוחד שמדברים עליו
רופא מנתח
בדיחה של סקר

אנונימי/ת
13.11.2024, 19:50

הרפואה השחורה ביותר בישראל היא זו שבה שרים (או חכים,עובדי משרדי ממשלה) מקדמים את התורים והבדיקות של מקורביהם. וזה על חשבון חולים שבאמת צרכים את התורים הללו. כלומר אנשי ציבור פוגעים בחולים כדי לקדם ניתוחים ותורים למקורבים שלהם, שאינם דחופים רפואית. כמו כן להכניס לסל של שוחד, גם מתן מתנות לאחר הניתוח/טיפול זו טעות דמגוגית שמטרתה להטעות ולשחק עם הסטטיסטיקה לטובת אגנדה בלתי מדעית של ה"חוקרים". קבלתי מתנות רבות ממטוםלים בחיי, קופסאת שוקולד, אבוקדו מהעץ של המטופל, תרומה של עץ בקקל, בקבוק יין ועוד. מתנות אלו הן הוקרת תודה מוערכת ויפה וכל עוד מתקבלות במסגרת כללי האתיקה של מתנה צנועה, זה תקין ולא מהווה שוחד.

13.11.2024, 21:19

בשבוע שעבר העניקה לי סבתא 2 סוכריות מיה ללא סוכר ועוד במהלך הביקור במרפאה... בהחלט רפואה שחורה!

אנונימי/ת
13.11.2024, 21:37

כל עוד קופים ביביסטים נבערים יבחשו בחוק ההסדרים, מתוך מטרה לכאורה לעזור לרפואה הציבורית ע״י פגיעה ברפואה הפרטית, רק תתעצם הרעה החולה של הרפואה השחורה.

14.11.2024, 07:19

"קופים ביביסטים"? הפוסל במומו פוסל. תציג את דעותיך בלי עלבונות. "מְכַבְּדַי אֲכַבֵּד וּבֹזַי יֵקָלּוּ" אני מקווה שאתה מבין את האמרה הזו (מהתנ"ך).

אנונימי/ת
14.11.2024, 07:46

עלבונות תחת מחסה של אנונימיות זו פחדנות

אנונימי/ת
13.11.2024, 23:39

מאז ומתמיד היתה רפואה שחורה שנוהלה על ידי מנהלי בתי החולים שהלכו חבוקים עם עשירים שתרמו לבתי החולים וחברי כנסת ששלחו את הספרית של אשתו של הנהג שלהם לקבל רפואה מיטבית ללא תור, שלו לדבר על פוליטיקאים שלא יודעים מהי רפואה ציבורית (הרופא הכי טוב ללא המתנה בתור), וכיום חוק ההסדרים הפוגע בחולים וברופאים ומיטיב רק עם חברות הביטוח, יגדיל עוד יותר את הרפואה השחורה. ככה נראית מדינה בהתפרקות.

14.11.2024, 00:21

לפני 20-30 שנים הייתה רפואה שחורה, והיום אם היא קיימת היא בשוליים הזניחים. בתקופה הזו במקום לתגמל את הרופאים מורידים את המחיר לפרוצדורות דבר שיגרום לכך שהפעילות אחהצ תקטן.
80 אחוז מהאוכלו סיה יש לה ביטוחים משלימים ופרטיים, במקום להשתמש בביטוחים גם במסגרת הציבורית, בלי שהמטופל ישלם ולו שקל אחד, אוסרים על השימוש והכסף עובר לחברות הביטוח, זה צריך להשתנות ומהר.
מילת הגנא של פרוטקציה היא טפשית וצבועה. נכון שהיא קיימת אך היא לא על חשבונו של אף אחד, זו תוספת של זמן טיפול. זה טבע האדם , הייתי מפסיק זאת רק לפוליטיקאים שבשלטון. שיחכו. אך אליהם מתחנפים ונותנים קוצב לב שלא ניתנו לפלבאים לפני כן

אנונימי/ת
14.11.2024, 01:51

במדינה שבה מפנים עבור שר קומה שלמה, שיש אוכלוסיה שלמה שלא נושאת בנטל ושמשרות ציבור מחולקות למקורבים. מה הפלא שאנשים חושבים שיש ביכולתם לשלם בעד פרוטקציה. ( רק חושבים זה לא אומר שבאמת מפעילים ) לרוב מנסיוני זה להיפך - אשים פשוט מפעילים לחץ קשה מנשוא ולרופא אין ברירה מי שצועק ועושה בלגן יקבל יותר מי שיושב שבקט.

15.11.2024, 12:42

"25% מהמטופלים נתנו מתנה לצוות רפואי" איזה מתנה בדיוק ? זה רפואה שחורה ? .
יש משהו יפה ומיוחד במקצוע שלנו והוא קשר אמון הערכה ומסירות בין מטפל/ת ומטופל/ת . לעיתים המתנה היא תודה מהלב על הטיפול שניתן.
כתבה שכזאת לוקחת את היפה לצד המכוער . על סמך מה? מדוע ? לקבל עוד לייק . זה הכל .
כתבות מעין אלה לא ישפיעו על העבודה המסורה ללא תמורה של הצוות הרפואי בארץ.

אנונימי/ת
18.11.2024, 22:00

מסקרן לראות את השאלות והניסוחים המדויקים, אין סיכוי שזה קרוב לאמת, ואז השאלה מדוע מישהו רוצה לפרסם כותרת נוראית כזו?
ואם מדובר באמת, איך לכל הרוחות בכ-9 שנותי במערכת כרופא בבתי חולים לא נתקלתי בכך אפילו לא פעם אחת?

מה כן? מטופלים ומשפחות נוהגות להביא עוגיות / עציץ וכדומה למחלקה… האם זו הרפואה השחורה המפחידה שהתכוונתם?

במערכת בה גם ככה התגמול לא מדהים, העומס לא הגיוני בשום צורה, לפחות שנפסיק להכשיל את עצמנו עם מחקרי עולב משמיצים .

עצוב מאכזב

19.11.2024, 10:35

צריך לראות גם צד חיובי .
השוחד שקבלתי במהלך התמחות שלי בבית חולים רוקח מחולים שהשתחררו הוא מה שהחזיק קו הייצור של ספלנדיד של חברת עלית כ 5 שנים. תרמנו גם לבריאות החולים וגם לפרנסה לעובדי עלית

אנונימי/ת
25.11.2024, 22:51

חלב או מריר ?