דוח מסכם על פעילות קופות החולים לשנת 2023 שפורסם אמש (ג') מראה כי בשנת 2023 נרשם גידול של 2.1% במספר המבוטחים הכולל, שהגיע ל-9.44 מיליון נפש.
עוד בעניין דומה
הדו"ח שפורסם על ידי האגף לפיקוח על קופות חולים ושירותי בריאות נוספים במשרד הבריאות מראה עוד, כי בשנת 2023 חלה ירידה בגירעונות הקופות, זאת לאחר המהלך של הממשלה מדצמבר האחרון לתוספת של 4 מיליארד שקל לבסיס עלות סל הבריאות, מתוכם למעלה מ-2 מיליארד מהטמעת תמיכות קיימות להבראת הקופות.
אך למרות הירידה בגירעון המצרפי של קופות החולים מ-1.536 מיליארד שקל ב-2022 ל-965 מיליון שקל ב-2023, שירותי בריאות כללית עדיין נושאת בנטל המשמעותי ביותר עם גירעון של 802 מיליון שקל, שהוא שיפור לעומת הגירעון של כ-1,045 מיליוני שקל בשנת 2022.
בעוד שרוב הקופות הציגו שיפור בתוצאותיהן הכספיות - מאוחדת צמצמה את הגירעון מ-414 ל-69 מיליון שקל ולאומית מ-116 ל-2 מיליון שקל - מכבי עברה מעודף של 39 מיליון שקל בשנת 2022 לגירעון של 92 מיליון שקל ב-2023.
עוד עולה מהדו"ח כי הוצאות השכר של רופאים עצמאיים זינקו ב-10% והגיעו ל-6.8 מיליארד שקלים, לעומת גידול של 6% בלבד בהוצאות על כוח אדם שכיר.
על פי הדו"ח, במכבי שירותי בריאות, כמעט 60% מהוצאות השכר מופנות לרופאים עצמאיים - השיעור הגבוה ביותר מבין כל הקופות.
בנוסף, הדוח מציג נתונים על מעברי מבוטחים בין הקופות. כ-208,552 מבוטחים עברו בין הקופות בשנת 2023, כאשר מכבי שירותי בריאות רשמה את הגידול הגבוה ביותר עם תוספת של 9,164 מבוטחים (3.2%), שירותי בריאות כללית, הקופה הגדולה ביותר, רשמה גידול מתון יותר של 1.4% במבוטחים בעוד שירותי בריאות לאומית איבדה 5,640 מבוטחים נטו.
חלקם של המבוטחים במימון סל הבריאות ירד ל-5.41%, לעומת 6.8% לפני עשור. המשמעות היא שהממשלה מגדילה את חלקה במימון הסל, תוך הפחתת נטל ההשתתפויות העצמיות של המבוטחים.
בתחום התרופות והציוד הרפואי נרשמה עלייה מתונה של 2.9%, בעיקר בשל הוספת טכנולוגיות חדשות לסל הבריאות. במקביל, ההשתתפות העצמית של המבוטחים בתרופות עלתה ב-2% במונחים ריאליים.
שר הבריאות אוריאל בוסו הדגיש את תפקוד הקופות במהלך המלחמה: "הרפואה בקהילה היא זו שמעניקה את המענה לאתגר העצום שהציבה המלחמה, ולכן אנו פועלים לקדם צעדים שיבטיחו את יציבותן הכלכלית", אמר.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, ציין כי "חיזוק האיתנות הפיננסית של מערכת הבריאות קריטית לצורך המשך שמירה על יציבות מערכת הבריאות. בשנה האחרונה נעשו מספר צעדים לקידום איתנות המערכת אך ישנם צעדים נוספים נדרשים".
מנכ"ל לאומית שירותי בריאות, חיים פרננדס אמר כי "הנתונים של לאומית שירותי בריאות, הן בצד הכספי והן בצד השירותי הינם תוצאה של עבודת עומק שנעשית בקופה בשנים האחרונות בכל הנוגע לשיפור מתמיד של שירותי הקופה לטובת לקוחותינו, תוך שמירה מתמדת על איכות הרפואה ואיזון תקציבי כמתחייב בחוק. יש לציין, כי האיזון התקציבי הושג למרות המלחמה שנכפתה עלינו וחייבה אותנו לפתוח בזמן קצר מאוד מרפאות חדשות לטובת לקוחותינו המפונים בכל רחבי הארץ".
בקופת חולים כללית אמרו בתגובה כי הדו"ח משקף את התנהלותה האחראית של כללית במיוחד בפרמטר של עלות לנפש - כל זאת על רקע הוצאות עודפות שנגרמו ברבעון האחרון עקב מלחמת חרבות ברזל בפעילות הקהילה ובתי החולים והצורך להקים במהירות כ-500 מרפאות חדשות עבור המפונים בדרום ובצפון .
"הדו"ח בדומה לקודמיו, מלמד כי בעיית יסוד של המערכת היא העדכונים החסרים והחלקיים של כספי סל הבריאות, אשר פוגעים ביכולתן של קופות החולים כולן להעניק שירותי בריאות למבוטחיהן. הדו״ח מבטא גירעון כולל של כלל הקופות (בניטרול כלל התמיכות) בשיעור של 5 מיליארד ש״ח.
עוד ניתן ללמוד כי שיעור המבוטחים שעוזבים את הכללית ממשיך במגמת הירידה, והוא הנמוך ביותר מבין ארבע הקופות. שיעור המצטרפים לכללית מקופות אחרות ממשיך להיות הגבוה ביותר מבין נתוני ארבע הקופות. נתונים אלו מעידים על איכות השירות הרפואי הניתן בכללית ועל שביעות הרצון ממנו".