חדשות

The Lancet מזהיר מפני הנצחת סטריאוטיפים אנטישמיים

העלייה באנטישמיות מחייבת רגישות בהוראת רפואה והשואה, כותבים מחברי מאמר חדש בכתב העת The Lancet ומזהירים מפני שימוש לרעה בהיסטוריה הטראגית של העם היהודי

סטודנטים מפגינים נגד ישראל ולמען פלסטין. אפריל 2024, לונדון. צילום: שאטרסטוק

העלייה באנטישמיות בשל מתקפת השבעה באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיה מחייבת רגישות בהוראת רפואה ושואה. כך עולה ממאמר שפורסם בכתב העת The Lancet ביום ו' על ידי ד"ר מקס סטון מהמחלקה לרפואת משפחה וקהילה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת טורונטו, ושני לבני, בוגרת הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון וסטאז'רית מהמרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע.

סטון הוא חבר במועצת הסטודנטים המייעצת לכוח המשימה של The Lancet העוסקת ברפואה, נאציזם ושואה, ולבני משמשת כראש מועצת הסטודנטים המייעצת לכוח משימה זה.

שני לבני, סטאז'רית מהמרכז הרפואי סורוקה, ראש מועצת הסטודנטים המייעצת לכוח המשימה של The Lancet העוסקת ברפואה, נאציזם ושואה

הכותבים מציינים כי המתקפה והמלחמה הובילו לעלייה משמעותית במקרי האנטישמיות ברחבי העולם. הם מתארים מחאות עולמיות נגד ישראל שכללו האשמות שווא בפשעי מלחמה, האשמות ברצח עם וקריאות ל"התנגדות בכל האמצעים הנחוצים", שהובילו להתקפות מכוונות על עסקים, בתים ובתי ספר יהודיים, בתי כנסת ויהודים ברחבי העולם.

לדבריהם, אירועים אלה מעוררים זכרונות של ליל הבדולח ומעוררים טראומה בין-דורית יהודית - לא רק של השואה, אלא גם של האינקוויזיציה, הפוגרומים והפרהוד. "היסטורית, בתים יהודיים הם זמניים בלבד, עד שהאוכלוסיה המקומית מפסיקה לסבול את היהודים שבקרבה", הם כותבים.

במאמר מבקשים סטון ולבני ממחנכים בתחום הרפואה שלא להתעלם מהעלייה העולמית הנוכחית באנטישמיות, או גרוע מכך, לתרום לה על ידי הנצחת סטריאוטיפים אנטישמיים. הם מזהירים כי שימוש לרעה בהיסטוריה הטראגית עלול לסכן יהודים ברחבי העולם, כולל תלמידים יהודים, ולפעול בניגוד למטרת הוראת לקחי הרפואה והשואה מלכתחילה.

"בהוראת לקחי הרפואה והשואה, חיוני להתייחס לעלייה הנוכחית באנטישמיות תוך גילוי רגישות מיוחדת למתמחים ורופאים יהודים בצוות. הלקחים שנלמדו מחקר הרפואה והשואה צריכים להיות מיושמים במאבק נגד כל צורות האפליה בכל רחבי העולם. זוהי האחריות המקצועית והמוסרית שלנו כרופאים וכמחנכים בתחום הרפואה", כתבו.

נושאים קשורים:  אנטישמיות,  The Lancet,  הוראה,  רפואה ושואה,  חדשות
תגובות
03.12.2024, 08:25

במקביל למאמץ להילחם באנטישמיות קורית בקרב חלק מאנשי הימין תופעה הפוכה: התקרבות למפלגות מכחישות שואה וכאלו שמהללות גיבורים נאציים מהעבר. דוגמא מובהקת לכך הוא השר שיקלי שתומך בפומבי במפלגות מהימין הקיצוני , לאחרונה ברומניה . לכאורה מדובר באינטרס פוליטי , אך עצוב שכדי למלט את ביבי מאימת צווי המעצר , מוכנים להקריב את העקרונות הכי בסיסיים שלנו.
מתגנבת למוחי המחשבה שלא רק באינטרס פוליטי מדובר , אלא שבחלק מהימין ( כולל בליכוד) ישנה אהדה ברורה לעמדות גזעניות ואנטי ליברליות , באשר הן , ומכאן ההערצה למפלגות ניאו-נאציות בעולם.

אנונימי/ת
03.12.2024, 11:32

תתפלא פפו, אבל יש עוד אפשרות מעבר לשתיים שהעלית.
אנטישמיות , תמיד הייתה במיוחד באירופה, אבל השאלה עם איזו אנטישמיות יותר קל לנו להתמודד. האנטישמיות של הימין הישנה וה"טובה" כבר מוכרת לנו. הם לא שונאים רק יהודים. הם יכולים לשנוא גם שחורים אות סתם זרים. מבחינתם, שהיהודים פשוט יעופו להם מהעיניים ויחיו במדינה שלהם.
לעומת זאת האנטישמיות של השמאל ממוקדת בעיקר בשנאה כלפי היהודים ושוללת את הזכות של היהודים למדינה. מבחינתם לא מספיק שנעוף מאירופה למדינה שלנו, אלא אסור שתהיה לנו מדינה. וזאת בזמן שאת המהגרים המוסלמים הם מקבלים בזרועות פתוחות.
פעמים רבות יש לבחור בין שתי חלופות גרועות. הרבה מאוד סבורים שהאנטישמיות מהצד השמאלי מסוכנת יותר. זה לא הופך אותם לגזענים ואנטי ליברליים.