חדשות

נרצח מנכ"ל חברת ביטוח בריאות בארה"ב. על הקליעים הופיעו המילים: "לעכב, להכחיש"

בריאן תומפסון, מנכ"ל UnitedHealthcare, אחת מחברות ביטוח הבריאות הגדולות בארה"ב, נורה השבוע בגבו | בעקבות הרצח, גל שנאה לחברות ביטוחי הבריאות ברשתות החברתיות

בניין המשרדים של חברת הביטוח האמריקאית United HealthCare בהרטפורד, ארה"ב, שבראשה עמד תומפסון. צילום: שאטרסטוק

בריאן תומפסון (50), מנכ"ל אחת מחברות ביטוח הבריאות הגדולות בארה"ב, UnitedHealthcare, נורה בגבו במרכז מנהטן ביום ד' האחרון. הרוצח, שנתפס בינתיים, ארב לו לפני השעה שבע בבוקר, כשהיה בדרכו לפגישת משקיעים במלון הילטון בעיר. רמז למניע לרצח נמצא בזירה כשעל תרמילי הקליעים שנורו הופיעו מילים המיוחסות לאופן שבו פועלת חברות ביטוח בריאות ביחס לתביעות המבוטחים. החשוד ברצח נתפס אתמול.

כאחת ממבטחות הבריאות הגדולות במדינה, המכסה יותר מ-50 מיליון אנשים, החברה שתומפסון עמד בראשה נאבקה במגוון תלונות וחקירות של חולים, רופאים ומחוקקים בשל דחיית תביעות רפואיות. פרקטיקות אלו עשויות לעמוד בפני בדיקה חדשה לאחר שגורמי אכיפת החוק אמרו כי על תרמילי הקליעים שנמצאו במקום הרצח נכתבו המילים "לעכב, להכחיש" (Delay, Deny).

המילים, המתייחסות לאופן שבו נדחות תביעות בריאות על ידי חברות הביטוח, הן חלק מכותרת לספר שפורסם בשנת 2010 שנקרא בתרגום חופשי "לעכב, להכחיש להתגונן: מדוע חברות הביטוח אינן משלמות על תביעות ומה ניתן לעשות ביחס לכך", שנכתב על ידי ג'י, מ. פיינמן, פרופסור אמריטוס מאוניברסיטת ראטגרס.

לפני שעות ספורות נוצר עמוד ויקיפדיה לספר, בעקבות ההתנקשות בחייו של תומפסון, ובו נכתב כי פיינמן, פרופסור למשפטים המתמחה בזכויות צרכנים ודיני ביטוח, טוען כי התעשיה נותנת עדיפות לרווחים על פני צורכי המבוטחים, לעתים קרובות תוך שימוש בטקטיקות כמו עיכוב או דחיית תביעות לגיטימיות כדי לחזק את הביצועים הפיננסיים של חברות הביטוח. הספר מייחס את הפרקטיקות הללו לשינויים במבנה התעשיה ובמטרותיה, המונעים על ידי שאיפה להכנסות מהשקעות ואמצעים לצמצום עלויות.

מערכת ביטוח הבריאות בארה"ב מבוססת על שילוב של ביטוחים פרטיים וציבוריים והיא נחשבת לאחת היקרות בעולם. הוצאות הבריאות מתמקדות בתשלומים על טיפולים, ביקורים אצל רופאים ותרופות, כאשר למבוטחים יש לעתים קרובות השתתפות עצמית גבוהה.

מרבית האמריקאים מקבלים ביטוח בריאות דרך מקום עבודתם, כאשר המעסיק מממן חלק מהביטוח והעובד את השאר. יש גם פוליסות פרטיות שניתן לרכוש באופן עצמאי, אך העלויות שלהן גבוהות מאוד. במקביל, ישנן שתי תכניות ציבוריות המספקות ביטוחי בריאות לאוכלוסיות ספציפיות: "מדיקאר", המיועדת בעיקר לבני 65 ומעלה ולחולים מסוימים עם נכויות כרוניות. ו"מדיקאייד", המספקת כיסוי לבעלי הכנסות נמוכות, בהתאם לקריטריונים של כל מדינה.

בניסיון לשנות את המצב נכנס בשנת 2010 החוק להגנת החולה וטיפול בר השגה (ACA) הידוע גם כ"אובמה קייר" (Obamacare), חוק שנועד להרחיב את הגישה לביטוחי בריאות. החוק חייב את רוב האמריקאים לרכוש ביטוח בריאות והרחיב את הכיסוי של "מדיקאייד" במדינות מסוימות. הוא גם קבע שינויים במערכת כדי למנוע מחברות ביטוח לדחות כיסוי בשל מצבים רפואיים קיימים. אולם, למרות הרפורמה, למיליוני אמריקאים אין ביטוח בריאות, יש פערים בנגישות ובאיכות הטיפול בין מדינות ואזורים שונים והעלויות בתחום הבריאות גבוהות הן לאזרחים והן לממשל.

בכתבה בניו יורק טיימס על רצח מנכ"ל חברת הביטוח תומפסון מצוין כי הרצח הצית גל של שנאה לחברות הביטוח ברשתות החברתיות. בין השאר מצוטטים חלק מהפוסטים: "אני אחות מיון והייתי עדה למקרים של מטופלים גוססים שנדחים על ידי הביטוח וזה גרם לי להרגיש חולה פיזית. אני פשוט לא יכולה להרגיש אהדה כלפיו (תומפסון) בגלל כל אותם מטופלים ומשפחותיהם"; "אני משלם 1,300 דולר לחודש עבור ביטוח בריאות עם השתתפות עצמית של 8,000 דולר. (23,000 דולר לשנה). כשהגעתי סוף סוף להגיש תביעה, הם דחו את הטענות שלי. הוא הרוויח מיליון דולר בחודש", נכתב בתגובה ב-TikTok המצוטטת בכתבה.

החשוד ברצח, לואיג'י מנג'ונה, בן 26, נעצר והועמד לדין באלטוונה, פנסילבניה לאחר שנצפה במקדונלד'ס. חברו סיפר לכתבת ה"ניו יורק טיימס" כי הוא עבר ניתוח בעמוד השדרה בשנת 2023.

נושאים קשורים:  ביטוחי בריאות,  ארה"ב,  תביעות ביטוח,  חדשות
תגובות