"יש עזיבה שקטה של רופאים, מתחת לפני השטח. מהיחידה שלי עזבו; שני ילדים של חבר, רופאים שניהם, עוזבים עכשיו וזה ילך ויגבר אם המצב יימשך". את הדברים אמרה פרופ' גילי רגב יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים ב"שיבא" בכתבתו של אילן לוקאץ' בנושא עזיבת רופאים, ששודרה בסוף השבוע באולפן שישי בערוץ 12.
עוד בעניין דומה
הכתבה הציגה את קבוצות הרילוקיישן שהתמלאו מיד בתחילת ההפיכה המשטרית, את הביקוש העולמי לרופאים, את תופעת אי החזרה מפלושיפ, את הקושי של רופאים ישראלים בכנסים, בקבלת מענקים ובהתייחסות למחקריהם בשל מעמדה של ישראל בחו"ל וכן את פערי השכר בין ארה"ב לישראל. כך למשל שכרו של קרדיולוג בארה"ב מגיע ל-43,750 דולר לעומת 11,000 דולר בלבד בישראל.
ד"ר קידר זר רב, מומחית לכירורגיה פה, פנים ולסתות שעברה עם משפחתה ללונדון, סיפרה כי פונים אליה רופאים מכל התחומים להתייעץ לגבי העבודה באנגליה ולגבי המעבר: "מסטודנטים ששואלים איך להגיע להתמחות, כדי להתקבע בחו"ל, ועד רופאים מבוגרים. מומחים, צעירים, מנהלים - כל הסקאלה של הגילים והדרגות".
פרופ' עידית מטות, מנהלת האגף הכירורגי ומערך ההרדמה ב"איכילוב", סיפרה כי "מדברים על זה בין המתמחים ובין המומחים ואני מדברת גם עם האנשים שלי. אני מבינה שהם ייסעו לפלושיפ ואולי הם לא יחזרו... פתאום שני מנהלי יחידות, נגיד בגסטרו, נעלמים. אנשים פשוט עוזבים - משהו שדיברו עליו הופך להיות משהו אמיתי", הסבירה מטות.
פרופ' רגב יוחאי הזהירה מפני ההשלכות, כולל התארכות התורים: "נוירו-כירורגים כבר עוזבים. תסתכל על לבנון, על איראן, על דרום אמריקה. זה מה שבסוף יקרה". לדבריה, "הרפואה הישראלית תהפוך לרפואה של עולם שלישי, בלי רופאים ובלי תקציבים".
עוד סיפרה כי "נוירו-כירורג מאוד בכיר עזב את 'שיבא', רנטגנולוג מאוד בכיר, עם תחום מומחיות מאוד-מדויק, קיבל הצעה. הוא כרגע בחו"ל, האם הוא יחזור? הוא אומר שהוא לא יודע, שהוא מאוד אוהב את הארץ, אבל כרגע לא יכול להיות פה. יש רופא שחזר אחרי שנתיים בבוסטון ואחרי שנה ראה לאן הדברים מידרדרים ואמר 'לא בשבילי', קיבל הצעה וחזר לעבוד שם".

פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים ב"שיבא". "העזיבה תלך ותגבר אם המצב יימשך". צילום: דוברות המרכז הרפואי
רו"ח נמרוד ירון, שותף בפירמת עורכי דין, רואי חשבון ויועצי מס, סיפר כי רופאים מגיעים בשנתיים האחרונות להתייעץ בנושא מיסוי בינלאומי לקראת מעבר לחו"ל. "בבית חולים שהזמין אותנו להרצות לרופאים בנושא מיסוי רילוקיישן לתכניות של פלושיפ, ההיענות היתה מטורפת".
הסיבות לעזיבת רופאים את ישראל, על פי הכתבה, הן "לא המצב הבטחוני ולא איראן. והראיה: במלחמה התהליך הואט, רופאים רבים חזרו מחו"ל והתגייסו. כשההפיכה המשטרית חזרה, חזרה העזיבה".
ד"ר זאב פלדמן, נוירוכירורג ויו"ר ארגון רופאי המדינה מעריך כי "70% מהיוצאים לפלושיפ עוצרים את חזרתם לישראל". הוא סיפר על מחוז באנגליה שמגייס פסיכיאטרים "במסלול ירוק, מבטיחים ועוזרים להם בויזת עבודה ובתהליכי הגירה נוחים, וקבוצה של פסיכיאטרים, כולל מנהלים, החליטו שהם עוזבים".

פרופ' אלעד מאור, מנהל המכון לאי-ספיקת לב ב"שיבא". "יש לנו ארבעה רופאים שנמצאים כרגע בחו"ל שלא מתכוונים לחזור". צילום: דוברות בית החולים
פרופ' אלעד מאור, מנהל המכון לאי-ספיקת לב ב"שיבא", הוסיף: "השאלה היא מה יקרה עוד שבע שנים. יש לנו ארבעה רופאים שנמצאים כרגע בחו"ל שלא מתכוונים לחזור, ויש עוד שניים שאני מאוד מקווה שיחזרו. בכל המערך הקרדיולוגי יש לא מעט רופאים שנסעו ולא חוזרים". פרופ' מאור התייחס למשך הזמן הממושך שלוקח להכשיר רופא וציין: "כל רופא כזה שעוזב, זה קטסטרופה לרפואה הציבורית בישראל".