עיכוב מוטורי

סיקור התפתחותי קבוע של ילדים לשם זיהוי מוקדם של עיכוב מוטורי

צוות מומחים רב-תחומי גיבש הנחיות לבדיקות סקר לאיתור עיכוב בהתפתחות המוטורית והבירור הראשוני הנדרש במקרה של איתור עיכוב

30.05.2013, 08:36

רופאי ילדים נתקלים לעיתים מזומנות במקרים של עיכוב בהתפתחות המוטורית. זיהוי מוקדם של עיכוב כזה מאפשר בירור וטיפול מהירים יותר. צוות מומחים רב תחומי גיבש אלגוריתם המספק הנחיה לגבי ביצוע בדיקות סקר לאיתור מוקדם של עיכוב מוטורי, ובירור ראשוני במקרה של איתור עיכוב כזה.

עיקרי האלגוריתם כוללים בדיקות סקר פורמליות לאיתור עיכוב בילדים בריאים בגילאי 9, 18, 30 ו-48 חודשים, תוך ציון "אבני הדרך" ההתפתחותיות אותן צפוי הילד להשיג בכל אחד מהשלבים. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקת סקר פורמלית במידה ומתעורר חשד לעיכוב מוטורי בכל שלב אחר. במידה ובדיקת הסקר אינה תקינה, יש לקבל מידע מלא מההורים לגבי התפתחותו המוטורית של הילד (כולל שאלות כגון "האם ישנם דברים שילדים אחרים בגילו של ילדך עושים שילדך מתקשה בהם?”) ולבצע בדיקה נוירולוגית מלאה – כאשר מודגשת חשיבות בדיקת טונוס השרירים.

במידה ותוצאות הבדיקה מדאיגות, הבירור הראשוני המומלץ הינו בדיקת רמת TSH ו-CK במידה וטונוס השרירים נמוך או תקין, ובדיקות הדמיה לאיתור פגם מוחי במידה וטונוס השרירים גבוה.

בנוסף, מומלץ להפנות את הילד לייעוץ מומחה, במיוחד בנוכחות ממצאים הנחשבים ל"דגלים אדומים" – רמת CK גבוהה מפי 3 מהנורמה, פסיקולציות (הנראות בעיקר בלשון), סימנים דיסמורפיים, הגדלת איברים, קונטרקטורות במפרקים או סימני אי ספיקת לב, ממצאים שאינם תקינים בבדיקת MRI של המוח, אובדן "אבני דרך" לאחר שהושגו ועיכוב הנראה בעת מחלה חריפה קלה (שכן הפרעות מיטוכונדריאליות מתבטאות במקרים רבים בעת דחק מטבולי). בנוכחות עיכוב קל יותר, שאינו מלווה בממצאים אלו, ניתן להסתפק במעקב צמוד בשלב ראשון, אולם יש לגבש תענית למקרה של החמרה, ומגבלת זמן שלאחרי יש להפנות את הילד לייעוץ.

בנוסף מודגשת החשיבות של הפניה לטיפול ראשוני (במסגרת של פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק) במקביל לבירור.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור:
Noritz et al.; Motor Delays: Early Identification and Evaluation, Pediatrics. 2013 May 27. [Epub ahead of print]

נושאים קשורים:  עיכוב מוטורי,  טונוס שרירים,  מחקרים
תגובות
ד"ר יורם זנדהאוז
01.06.2013, 16:39

מאמר חשוב ביותר שמדגיש את חשיבות האיתור המוקדם
לצורך התערבות מוקדמת .

21.03.2016, 11:44

חשוב ביותר. מדגישה כי מקצוע הפיזיותרפיה ההתפתחותית הוא המקצוע שמתמחה באעיכובים בהתפתחות המוטורית תוך התייחסות לשאר הביטי ההתפתחות בשנים הראשונות. לאחרונה צצו בישראל 'מומחי התפתחות מוטורית' שאינן בעלי רשיון משרד הבריאות ויש לתת את הדעת כי פיזיותרפיסט התפתחותי הינו פיזיותרפיסט שלאחר ארבע שנות לימודי תואר ראשון עבד לפחות שנתיים במכון להתפתחות הילד,תוך הדרכה צמודה ועבר מאות שעות הכשרה נוספת, פוסט גראד.