חדשות

פנייה להר"י: לקבוע כללים מתי וכיצד צריך רופא להעיר על עודף משקל

האגודה לזכויות האזרח ביקשה מהלשכה לאתיקה של הר"י להוציא הנחיות בנוגע לאופי ולצורך בהערות על משקל עודף והשמנה; מפרטת שורת מקרים בהם רופאים העליבו בעלי משקל עודף

רופאה ומטופל הסובל מעודף משקל, יחסי רופא-חולה (צילום: אילוסטרציה)

להסתדרות הרפואית הועברה בקשה לקבוע כללים מתי ובאיזו צורה יותר לרופאים להעיר למטופליהם על עודף משקל והשמנה; כך דיווח אתמול (יום ב') העיתון "ידיעות אחרונות".

מהר"י נמסר, כי הפנייה הועברה לידי יו"ר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית, ד"ר תמי קרני. כמו כן נמסר, כי הסוגיה עלתה לדיון לפני כמה שנים. חלק מהרופאים טענו שייתכן כי על הרופא לקבל את הסכמת המטופל לשוחח על נושא זה וגם כשמתקבלת הסכמה - נדרשת תקשורת מכבדת בין רופא למטופל.

בדיווח נמסר, כי האגודה לזכויות האזרח עומדת מאחורי הפנייה, שמטרתה לקבוע כללים מתי יכול רופא להעיר הערות למטופל על עודף המשקל שלו ובאיזו צורה תיעשה ההערה. האגודה מסרה, כי קיבלה על כך פניות מ"אנשים רבים הסובלים מהשמנה ועודף משקל".

בפנייה להר"י נאמר: "אנו פונים אליכם בבקשה, בעקבות עדויות מצטברות, כדי שתוציאו הנחיות חד-משמעיות לפיהן למעט במקרים רלוונטיים, אל לרופאים להשמיע התייחסות כלשהי למשקל גופו ולממדיו של אדם הנזקק לשירותיהם. למרבה הצער, תחת התירוץ הרפואי, מתירים לעצמם רופאים בתחומים שונים להעיר הערות עולבות המתייחסות למשקלו של האדם העומד לפניהם - אף שאין לכך כל הצדקה רפואית".

בין המקרים שציינה האגודה לזכויות האזרח: בתום טיפול להסרת נגע עור אמר רופא למטופלת בעלת משקל עודף בדרכה החוצה מהקליניקה "וכדאי שתטפלי גם בזה", כשהוא מסמן לעבר הבטן שלה. במקרה אחר: רופא שיניים סיים טיפול במטופל כבד-משקל ואמר לו: "אסור לך לאכול עכשיו חצי שעה, אבל בטח תתקשה לעמוד בזה'".

מקרה אחר שצוין בפנייה: רופאת אף-אוזן-גרון רשמה מרשם לטיפות אוזניים לאחד המטופלים והעירה: "כדאי שתפחית בכמות המזון". מקרה נוסף: רופא אמר למטופל שהתלונן על כאבים בכתף: "ומה עושים בקשר לבטן הזו?"

העיתון ציטט מטופל שהגיע לאורתופד שהעיר לו על עודף המשקל שממנו הוא סובל: "אם רופא המשפחה שלי היה מעיר לי, עוד הייתי יכול לקבל את ההערה הזו בהבנה. התפקיד שלו להתריע בפניי כשעלולה להיווצר בעיה רפואית, אבל מה זה קשור לאורתופד ולכאבים שאני סובל מהם ברגליים?" במקרה נוסף, בתום בדיקת אולטרסאונד טפח הרופא למטופל אחר על בטנו ואמר לו: "זה לא טוב. תטפל בזה".

נושאים קשורים:  חדשות,  עודף משקל,  הר"י,  הלשכה לאתיקה,  האגודה לזכויות האזרח,  יחסי רופא חולה,  השמנה,  משקל יתר
תגובות
אנונימי/ת
16.08.2016, 11:24

בורות המטופלים ביחס מה חשוב לאורטופד ומה לא היא לעיתים מדהימה. הציטוט של תגובה כזו של מטופל כאן כאילו יש בה מין החשיבות היא גם מתמיהה.
אין קשר בין משקל לכאבי רגליים?! כל בר דעת עם חשיבה רציונאלית ואפילו במקצת יבין שיש קשר.
בכתבה אחרת בטלויזיה נתקלתי בתגובה בה מטופלת לא מבינה מה הקשר בין בעיות פסיכיאטריות לבעיות אורטופדיות. הבמה שקיבלה תגובתה היתה בולטת. הקשר בין אורחות חיים לבעיות אורטופדיות הוא קרדינלי וכדאי שדבר זה מובן.

אנונימי/ת
16.08.2016, 14:24

לגבי כללים בנוגע ל"איך להעיר" - זה מקובל. אין שום סיבה להעיר באופן פוגעני.

לגבי כללים בנוגע ל"מתי להעיר" - זה בעייתי ביותר, משום שהשמנה/עודף משקל זה עניין רפואי. וכן, אני בהחלט מצפה גם ממי שעוסק ברפואה שניוניות (רפואת עיניים, עור, אורתופדיה וכו'...) להתייחס למכלול מצבו הרפואי של המטופל. תמיד!

אם בכל זאת לשכת האתיקה של הר"י תעשה את הטעות הזאת ותקבע כללים לגבי "מתי" , שבעצם יהיה עוד צעד בהפיכת הרופאים לטכנאים- מן הראוי שתקבל יעוץ משפטי. אנו לא מעוניינים במקרים שמטופלים גם יתבעו את הרופאים שלא העירו להם על עודף משקל.

אנונימי/ת
18.08.2016, 17:29

בתור רופאה שמנה, אני יכולה להעיד שרופאים רבים אינם רגישים ומעירים בצורה מעליבה ומלגלגת על עודף משקל- כאילו שזה תורם לבריאות החולה. בכנס לרפואת כאב לפני כמה חודשים, אמר המרצה ( בנושא כאב גב) " צריך לנעול את השמנים האלה לשבועיים בחדר, ולדחוף להם עלה חסה ליום, ומים אפשר חופשי ( תוך כדי צחוק פרוע), ואחר כך לשלוח אותם לפסיכיאטר" . לרופא כזה אני לא אלך, וכמובן לא אשלח חולים. צריך להתייחס לכל מטופל בכבוד ורגישות, בלי קשר למשקל שלו.

אנונימי/ת
18.08.2016, 22:29

המחלה הקשה של המאה העשרים ואחת- politically correctness
לרופאים אסור ללעוג, כמו שלכל אדם אסור ללעוג. מה זה קשור למשקל?
על המשקל חובה להעיר, אבל קצת טאקט.בשביל זה לא צריך הנחיות.

אנונימי/ת
19.08.2016, 07:51

ניר הגדול האותופדים כתב-הבעיה ניוונית בברכיים ,היא סיבוך של השמנה יתר.תלוי אך אומרים את זה לחולה.בוודאי אין מקום ללעג. הנושא רציני מאד

אנונימי/ת
19.08.2016, 19:43

על חשיבות הטאקט ברור שיש הסכמה- אבל בעצם ההתייחסות להשמנת היתר אין חוסר טאקט, ומצער שזה מה שעולה מהפנייה להר"י.
יתרה מזאת, לאור מגמות מרחיבות של בית המשפט לגבי חובתו של רופא (כל רופא ברצף המטפלים) אם לא נתייחס לנושא ההשמנה צפוי שאחר כך, כשהסיבוכים יגיעו, יתבעו אותנו על רשלנות רפואית וישאלו "למה לא אמרתם לי מראש".

21.08.2016, 21:39

רופא משפחה, באופן כללי, חייב להעיר למטופל על עודף משקל כשם שחייב להעיר לו על הפסקת עישון. בפרט אורתופד אשר עודף משקל גורם לנזקי שלד, קרדיולוג וכד'. כמובן יש לעשות זאת בנימוס הראוי ללא כינויי גנאי תוך הסבר על הנזק בעודף משקל. אחרת הרופא מועל בתפקידו.

אנונימי/ת
22.08.2016, 09:19

מבחינתי בצורה חד משמעית צריך להיכנס לדיון עם מטופל עם. עודף משקל וזאת בתוך התחשבות מלאה ברגשות. המטופל/ת