דעות

מיגרנה היא לא עוד כאב ראש – אבחון שגוי עלול להביא להחמרת המחלה

כאב ראש הוא מהתלונות הנפוצות ביותר שבגללן מטופלים פונים לרופא, אך לא כל רופאי המשפחה מכירים את מגוון סוגי כאבי הראש והמטופלים נופלים בין הכסאות

השבוע הבינלאומי להעלאת המודעות לכאבי ראש ומיגרנות שמסתיים מחר (ב', 9 בספטמבר) הוא הזדמנות להאיר כמה סוגיות הקשורות בבעיה רפואית זאת.

כאב ראש הוא אחת התלונות הנפוצות ביותר שבגללן מטופלים פונים לרופא. מיגרנה, אחת הסיבות הנפוצות לכאבי ראש, פוגעת בכ-10% מהאוכלוסיה, חומרת המחלה משתנה בין החולים והיא עלולה לגרום לפגיעה קשה באיכות החיים אצל חולים אשר אינם מוצאים פתרון מתאים לבעייתם.

נכון להיום, אין מענה כוללני לבעיות אלו כאשר מספר המומחים לכאבי ראש בארץ הוא נמוך מאוד. אי התייחסות לבעיה היסודית הגורמת לכאבי ראש עלולה להחמיר אותה עקב אבחון שגוי.

במקרים מסוימים כאבי הראש עלולים להיות משניים ולהעיד על קיומה של מחלה מסוימת בתחום אף-אוזן-גרון, עיניים, שיניים או מוח. בין המחלות המוחיות הגורמות לכאבי ראש נמנות לחץ תוך גולגולתי גבוה או נמוך, גידול תוך גולגולתי, זיהום, אירוע מוחי ובעיות בכלי הדם של המוח.

לעומת זאת, כאבי ראש ראשוניים אינם ביטוי למחלת רקע אלא הם הבעיה עצמה. למשל מיגרנה, אחת מחלות הנפוצות הגורמת לכאבי ראש. בעבר נטו לחשוב כי היא נובעת מהפרעות בכלי הדם, אך כיום אנו יודעים שזוהי מחלה של מערכת העצבים המרכזית שהבסיס שלה הוא גנטי.

מיגרנה מופיעה בדרך כלל בגיל הנעורים, למשל עם התחלת המחזור החודשי אצל נשים, והיא נוטה להשתפר או אף להיעלם עם תום תקופת הפריון אצל רוב הנשים, אך לא אצל כולן. נשים רבות סובלות מכאבי ראש דווקא סביב תקופת המחזור. מחקרים הראו שנפילה חדה ברמות האסטרוגן מעוררת התקף מיגרנוטי אצל נשים מסוימות. לאוכלוסיה זו נציע לעתים טיפול בגלולות מתאימות או בתרופות נוגדות דלקת הניתנות סביב המחזור במטרה לשפר את איכות חייהן. בנוסף, לאנשים הסובלים ממיגרנה תפישה חושית שונה לחלוטין. הם רגישים יותר לשינויים תחושתיים כמו מגע, אור, קול ולריחות מסוימים כמו בושם.

על מנת להגיע לדיוק מירבי באבחון, יש  לקבל מהחולה תיאור מפורט של כאבי הראש והתסמינים הנלווים שמהם הוא סובל. כדי להגיע לאבחנה מדויקת במקרים מסוימים יש צורך בבדיקות עזר כגון בדיקות הדמיה.

במידה שנשללת אפשרות לכאב ראש משני, מותאמת תכנית טיפול אישית לחולה המורכבת מכמה רבדים: ראשית, נעשית התאמה של אורח החיים של המטופל למחלה ומומלץ על הורדת מתחים באמצעות פעילות גופנית סדירה, ביופידבק או טיפול פסיכולוגי. באנשים הסובלים מכאבי הראש, לעתים ניכרת החמרה בכאבים סביב מצבי מצוקה שבהם נמצא הגוף כגון מתח נפשי, חוסר שינה ועוד. בנוסף, חלק משמעותי מחולים אלה סובל מחרדה ומדיכאון ונמצא קשר חזק בין כאב ראש כרוני לבין הפרעות נפשיות.

בעיות רקע כמו חוסר שינה או משקל עודף הן גורמים מכריעים בכל הנוגע לטיפול בכאבי ראש והטיפול בהן הוא הכרחי להשגת תוצאות חיוביות. לדוגמה, מטופלים עם משקל עודף סובלים לעתים קרובות יותר ממיגרנות שהולכות מחמירות מאשר אנשים ללא עודף משקל. באוכלוסיה זו, פעילות גופנית ותזונה בריאה עשויות לסייע בטיפול. אם המטופל סובל מחוסר שינה, קשה מאוד להפחית את תדירות כאבי הראש או את עוצמתם ללא טיפול יעיל בבעיה זו.

כיום, לרבים מהסובלים מכאבי ראש אין פתרון מתאים. לא כל רופאי המשפחה מכירים את מגוון סוגי כאבי הראש ומטופלים רבים נמצאים בסיכון להחמרת המחלה. לצערנו, רבים מהחולים אינם מטופלים על ידי נוירולוגים מומחים וכתוצאה מכך נוצר מצב של צריכת יתר של תרופות שעלולה להחמיר את הכאב.

חשוב לציין שכאבי ראש מסוג מיגרנה וכאבי ראש ראשוניים אחרים אינם ניתנים לריפוי, אולם כיום אפשר לשפר במידה משמעותית את איכות החיים של החולים בעזרת טיפולים הכוללים תרופות חדשניות שפותחו על בסיס הבנה טובה יותר של מנגנוני הכאב. כמו כן, כיום אנו יכולים להציע טיפולים לא-תרופתיים העוזרים בטיפול בכאבי ראש כגון טיפול באמצעות גירוי חשמלי או מגנטי של עצבי הגולגולת.

נושאים קשורים:  ד"ר אברהם אשכנזי,  נוירולגיה,  כאב ראש,  מיגרנה,  דעות,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
09.09.2019, 21:41

למקרא הכתבה נפקדתי "מיגרנה "
בירור של סימפטומים כרוך בעלות גבוהה ( מאד ) .
עריכת בירור אטיולוגי לסימפטום כאבי ראש צריכה להיות אך ורק בתחומה של רפואת המשפחה סגנון של "|מן הקל אל הכבד" : פתיחה בבדיקה פיסיקלית מקיפה מדידת לחץ דם, דופק, ריווי חמצן ( עי' אצבעון ) , סימני חיורון ( אנמיה ) , איתור מוקד זיהומי,
בדיקת מערכת העצבים והשרירים ( כולל קשיון עורף , נוקשות שרירים , מצב אישונים
ותנועות מעקב גלגלי עיניים, מישוש והאזנה לעורקי הצואר ועוד ) בדיקות מעבדה ,
צילומי ע"ש צוארי , הפניה לרופא עיניים/אף אוזן וגרון ,שיניים ,בהמשך - הפניה לבדיקת הדמית שדה מגנטי של המח כולל חומר ניגוד.

אנונימי/ת
30.09.2019, 11:38

כל הכבוד לחבר (אולי אפילו רופא)האנונימי.בכ"ז כמה "שאלות קטנות".
למה כרוך בעלות גבוהה??
למה אך ורק בתחום רופא המשפחה. מה רע בפנימאי ואולי אפילו בניארולוג.
מעניין איזה רופא משפחה מודד למשל ריווי חמצן או מנסה לאתר מוקד זיהומי.
איזה בדיקות מעבדה קשורות למשל לכאב ראש כרוני?