חדשות

קופות החולים ביקשו לייקר התעריף למשלוחי תרופות למבוטחים וסורבו

ועדת הכספים סירבה לעדכן את התשלום בעד שירות משלוחי תרופות לבתי מבוטחי הקופות מחשש לפגיעה בקשישים

משלוח תרופות. אילוסטרציה

ועדת הכספים של הכנסת דחתה אתמול (ב') אישור לעדכונים בתעריפי משלוח התרופות של קופות החולים. הסיבה: חשש שהדבר יפגע במבוטחים קשישים ובאוכלוסיות חלשות.

במהלך הדיון בבקשת עדכון מחירי המשלוחים, עלה כי בעוד שכיום קשישים גילאי 75 ומעלה לא משלמים כלל על משלוחי התרופות, העדכון לא מחריג אוכלוסיה זו וקובע מחיר מקסימלי של עד 35 שקל למשלוח. נוכח כך לא אישרה את "תיקון תכנית הגבייה לשינוע תרופות עד הבית" בהתאם לחוק בריאות ממלכתי וקראה למשרד הבריאות לבחון מתווים חלופיים מול קופות החולים.

נציגי משרד הבריאות ביקשו מהוועדה, כנדרש על פי החוק, לעדכן את תעריפי ההשתתפות העצמית בגין שינוע תרופות למבוטחי קופות החולים השונות כך שיעמוד על: 33 שקל למבוטחי ה"כללית", 35 שקל למבוטחי "מכבי", 30 שקל למבוטחי "מאוחדת" ו-29 שקל למבוטחי "לאומית".

רו"ח ליאור ברק, מהאגף לפיקוח על קופות החולים והביטוחים המשלימים, אמר בדיון: "כדי שקופות החולים יוכלו להמשיך ולתת את השירות, צריך שכמות מסוימת מקרב המבוטחים תמשיך להשתמש בשירות הזה. מדובר ברוקח מלווה, בקירור. גם כאשר 'לאומית' השיקה את השירות ונתנה בהשקה מחיר של 9.90 שקלים, היא לא השיקה שירות בקירור ותחילה שירות זה לא ניתן לכן בכל הארץ אלא רק באופן חלקי במוקדים שבה יש לה ריכוזי מבוטחים. כדי להשית את השירות לאורך כל היום ועל מגוון רחב יותר של תרופות, צריכים אמצעי קירור והעלויות לכן גדולות יותר".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, העיר על כך: "אתם מכפילים בפועל את התשלום על התרופות שמגיעות הביתה. אנחנו לא יכולים לאפשר דבר כזה". גם ח"כ ינון אזולאי טען: "לא יכול להיות שתרופה שעולה 17 שקל בבית המרקחת ישלמו עליה 30 שקל רק על המשלוח. תגבו 15 שקל, אבל אל תגבו מקשישים".

ברק ענה בתגובה: "הקופה יכולה להמשיך ולא לגבות מקשישים מעל 75. האישור המתבקש הוא בגין מחיר מקסימלי אותו אפשר לגבות עבור משלוחי התרופות עד לבית. בנוסף, אין זה שירות חובה. אפשר לא להשתמש בו. אנחנו רוצים למצוא אפשרות לספק שירות שהוא חיוני עבור חלק מהמבוטחים, אבל עבור חלק אחר איננו חיוני. כיום לקופות החולים אין אפשרות לתת את השירות מבלי שנאשר אותו".

ח"כ אזולאי השיב לו: "לא החרגתם את הקשישים שמקבלים היום את השירות בחינם. אתם מבקשים עכשיו שנאשר לכם לגבות תשלום זה גם מהקשישים. תשכחו מזה".

נציג האגף לפיקוח על קופות החולים והביטוחים המשלימים, הסביר כי "הקופות לא יוכלו להמשיך לתת את השירות בחינם לבני יותר מ-75. 'לאומית' נתנו בעת ההשקה את השירות תמורת - 9.90 שקלים אבל הבהירה לנו שלא תוכלו להמשיך במחיר הזה. 'מכבי' ו'מאוחדת' לא עושות משלוחים. 'לאומית' ו'כללית' עשו בעת הקורונה במחיר השקה וללא תשלום לקשישים".

עו"ד טל אמתי נשרי ממשרד הבריאות הבהירה: "קופות החולים לא מחויבות לספק את השירות הזה. ללא אישור, עלולות הקופות שלא לספק אותו כלל. אין לכך כיום תקציב ציבורי. מדובר במחיר מקסימום ויש תחרות בין הקופות".

ח"כ אזולאי ענה בתגובה: "תחרות בין הקופות תהיה כשאדם יוכל לרכוש תרופות גם לא בקופה שלו. אף אדם לא יעבור קופה רק בגלל עלות המשלוח. קופות החולים תמיד יעלו את הרף למקסימום".

ח"כ אופיר כץ דרש ממשרד הבריאות "להציג פילוח של האוכלוסיות הנוטלות תרופות על בסיס קבוע בנפרד ממי שמבקשים שימוש בשירות המשלוח רק כיוון שנוח להם. אי אפשר לגבות מכולם אותו מחיר".

יו"ר הוועדה ח"כ גפני, שסיכם את הדיון, אמר: "התברר לנו שמה שמשרד הבריאות מבקש זה לאשר הכפלה ואף יותר מזה במחירי משלוח תרופות לבתי מבוטחים. אנחנו מדברים כאן על קשישים ועל אנשים שמצבם הכלכלי לא טוב, כאשר חלקם אינם משלמים היום על השירות הזה. אנחנו לא יכולים להסכים למה שאתם דורשים. תחזרו לעשות שיעורי בית עם הקופות, תורידו את המחירים שאתם מציעים לנושא הזה. תנו פטור לקשישים מהתשלום עבור השירות וכן לכל מי שפטור מכך כיום. תגישו את הבקשה שלכם מחדש. אנחנו רוצים שהשירות הזה יינתן אבל לא במחיר של פגיעה בקשישים ובחלשים".

נושאים קשורים:  קשישים,  משלוח תרופות,  בתי מרקחת,  קופות החולים,  ח"כ משה גפני,  ח"כ אופיר כץ,  משרד הבריאות
תגובות