COVID-19 בישראל

דו"ח משרד הבריאות מגלה: אשפוז מיותר של חולי קורונה ומחסור בתקני טיפול נמרץ

בתי החולים לא הגיעו לאי ספיקה, היתה הגזמה בתכנון האשפוז ואין מקום לאסור על פעילות אמבולטורית ואלקטיבית ללא הכרח - מסקנות דו"ח הביניים השלישי של ועדת הבקרה והאיכות לטיפול בחולי קורונה

מחלקת קורונה. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, שיגר אתמול (ד') למנהלי בתי החולים את דו"ח הביניים השלישי של "ועדת הבקרה והאיכות לטיפול בחולי קורונה בבתי החולים". הדו"ח נכתב אמנם כבר בינואר, אבל רק אתמול הועבר לבתי החולים, כך דיווח אדיר ינקו ב-ynet. הוועדה, שעל חבריה נמנו נציגים ממשרד הבריאות ובכירים מבתי החולים המרכזיים, בחנה את כלל הצרכים וגם אספה טענות וביקורת ממנהלי מחלקות הקורונה.

בין השאר מצאה הוועדה כי היו אשפוזים מיותרים של חולי קורונה קלים. "רוב החולים הקלים והבינוניים", ציין הדו"ח, "הבריאו ללא צורך בהתערבות מיוחדת וככל הנראה גם ללא צורך באשפוז. ניתן היה לטפל בהם באשפוזי בית בקהילה. את הטיפול בחולים הקשים צריכים לנהל מומחים לטיפול נמרץ ולא להוות רק יועצים". אלא שבדיווח צוין: "חרף פניות חוזרות ונשנות של מנהלי בתי חולים למשרד הבריאות לתוספת כוח אדם ומיטות טיפול נמרץ - הן לא נענו".

בדו"ח מומלץ להגדיל באופן משמעותי את התקנים למתמחים ביחידות לטיפול נמרץ, לפתוח קורסים לאחיות טיפול נמרץ ולאתר את כל בוגרות ובוגרי הקורסים לטיפול נמרץ העובדים במחלקות אחרות, להעבירם ליחידות לטיפול נמרץ לחיזוק הצוותים ולאפשר עבודה יעילה במשמרות.

עוד צוין כי הניסיון המצטבר משני גלי המגיפה מראה שבתי החולים לא הגיעו לאי ספיקה. היתה הגזמה רבה בתכנון האשפוז בכל הקשור לבינוי ולמכשור. אין מקום לאסור על פעילות אמבולטורית ואלקטיבית לפני שהדבר הכרחי. יש מקום להשאיר החלטה על כך לכל בית חולים בהתאם ליכולות הצוותים שלו".

הוועדה מצאה כי "ידם של רופאי המשפחה קלה בהפניית חולים החשודים או מאומתים לקורונה לבתי החולים. זו הסיבה שחולים רבים לא מתקבלים ונשלחים לבידוד או מתאשפזים למרות שהם מוגדרים כחולים במצב קל. אלה תופסים מיטות ייעודיות לקורונה ומכבידים ביותר על הצוות".

כמו כן המליצה הוועדה לחדד את ההוראות למתן חמצן וצורת המתן - מסיכה, חמצן בזרם גבוה, הנשמה לא חודרנית בלחץ חיובי או אינטובציה והנשמה חודרנית: "אין קריטריונים ברורים לחיבור לאקמו או לטיפול פליאטיבי, חסרים מדדים אובייקטיביים מקובלים על כל  הגורמים המטפלים ונדרש חידוד ואיתור נקודות המעבר ממתן חמצן להנשמה לא חודרנית".

ד"ר יגאל כסיף יו"ר החברה הישראלית לאקמו בהר"י, אמר בתגובה הנחיות החברה הישראלית לאקמו, המבוססות על הנחיות האיגוד הבינלאומי, הופצו לכל אנשי האקמו במדינה. "אינני יודע למה נכתב בדו"ח הביניים שאין הנחיות - יש הנחיות אבל הרופא העומד מול החולה צריך להחליט. ההנחיות ברורות".

נושאים קשורים:  משרד הבריאות,  ד"ר יגאל כסיף,  טיפול נמרץ,  חולי קורונה,  חדשות,  19-COVID,  בתי החולים
תגובות
אנונימי/ת
26.03.2021, 09:10

איפה היה משרד הבריאות עד עכשיו? אולי גם הגירעון המתמיד של בתי החולים זו רק השלייה ומנגינה אין סופית כדי לקבל כסף מהמדיה במקום להתיעל? אלווווו...משהו שם למעלה שומע?

אנונימי/ת
26.03.2021, 11:05

הסנונית הראשונה של הכרה במימדים האמיתיים (שנופחו) של הקורונה.

אנונימי/ת
26.03.2021, 23:40

מעניין שפרסום הדו"ח נדחה מינואר עד אחרי הבחירות!

אחרי הכישלון בטיפול במשבר הקורונה הם מנסים להעביר את האחריות לבתי החולים ולרופאים המטפלים במרפאות ו בתיה"ח. בקרוב נשמע שלא הייתה קורונה אלא הכול היסטריה וחוסר שליטה של הרופאים. האמת צריכה להאמר: מדובר במחדל ענק של משרד הבריאות ועל זאת עליהם לתת את הדין. על הרופאים להגיב וללא פחד, לא בא ונימוס ולא בשתיקה.