חדשות

נמצא קשר בין נטילת תרופות לכולסטרול להתפתחות דמנציה

במחקר חדש נמצא כי תרופות הניתנות לטיפול בכולסטרול כנראה משפיעות על מסלולים עצביים במוח, בעיקר בקרב גברים, וייתכן שבכך הן מאיצות התפתחות דמנציה ואלצהיימר

סטטינים לטיפול בכולסטרול. צילום: אילוסטרציה

כמה מהתרופות הניתנות לטיפול בכולסטרול כנראה משפיעות על מסלולים עצביים במוח, בעיקר בקרב גברים וייתכן שבכך הן מאיצות התפתחות של דמנציה, כך נטען במחקר חדש שפורסם ב-PLoS Medicine. המחקר בוצע על ידי צוות גדול מהמכון הלאומי למחקרי הזדקנות – חלק ממכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב (NIH) בבולטימור, מדינת מרילנד.

מחסום דם-מוח הוא בלתי חדיר לכולסטרול, ובכל זאת רמות גבוהות של כולסטרול נקשרות לסיכון מוגבר לאלצהיימר ולדמנציה וסקולרית. עם זאת, מעט ידוע כיום כיצד רמות גבוהות של כולסטרול בדם מובילות לסיכון מוגבר לאלצהיימר ולדמנציה. לכן, הבנה מה מסתתר מאחורי התהליכים הללו עשויה להניח את אבן היסוד לתגליות שיבשילו לתרופות אפקטיביות.

המחקר החדש טוען כי הפרעות בהמרת כולסטרול למיצי המרה – הקטבוליזם של הכולסטרול, התהליך המטבולי בגוף שבמהלכו מתפרקות מולקולות מורכבות לפשוטות יותר ומשתחררת אנרגיה – כנראה ממלאות תפקיד בהתפתחות דמנציה.

במסגרת חקירת החריגות המתרחשות בקטבוליזם הכולסטרול דרך תהליך ההמרה לחומצות מרה, עורכי המחקר בחנו נתונים רפואיים משני מחקרים פרוספקטיביים שבהם השתתפו יותר מ-1,800 אנשים במסגרת מחקר הזדקנות ארוך טווח בשם BLSA הנעשה בבולטימור ומחקר בשם ADNI – מיזם המשלב הדמיות מוח לחקר מחלת אלצהיימר.

במסגרת זאת נחקרה השאלה האם קטבוליזם הכולסטרול נקשר לבעיות חריגות במוח אופייניות לאלצהיימר ולדמנציה וסקולרית. בהמשך נבדק האם חשיפה לתרופות לכולסטרול שחוסמות ספיגת חומצות מרה למחזור הדם נקשרות לעלייה בסיכון לדמנציה בקרב יותר מ-26,000 מטופלים במרפאות קהילה בבריטניה. בהמשך נבדקו 29 דגימות מנתיחות שלאחר המוות בקרב משתתפי מחקר BLSA וזאת כדי לקבוע האם אצל אנשים עם אלצהיימר קיימת נטייה לשינויים ברמות של חומצות מרה במוח.

עוד נמצא כי הסיכון לדמנציה וסקולרית גדל אצל גברים אבל לא אצל נשים וזאת כאשר הם צורכים מספר גדול של תרופות מרשם לחסימת חומצות-מרה, הגורמות לאותו תהליך כימי שמשפיע על התפתחות דמנציה דרך מסלולים עצביים במוח שהם ספציפיים לגברים. כדי לבסס השערה זאת יידרשו מחקרים נוספים, קבעו מחברי הדו"ח.

נושאים קשורים:  דמנציה,  כולסטרול,  אלצהיימר,  חדשות,  מחקר
תגובות
04.06.2021, 16:23

הקשר מופיע גם בעלון לצרכן ...

אנונימי/ת
05.06.2021, 10:53

במחקר מוזכרות תרופות המונעות ספיגה של חומצות מרה כגון כולסטיד או קווסטראן. לא מדובר כנראה על סטטינים (פועלים במנגנון אחר של חסימת קואנזים קו איי רדוקטאז).