חדשות

הצעת החוק להתליית רשיון רופא שהורשע בעבירות מין עולה שלב

רשיון של רופא שהורשע בבית משפט בעבירות מין יותלה מיד וייאסר עליו להמשיך ולטפל בכל מסגרת | מנהלת תחום הטיפול בהטרדות מיניות במשרד הבריאות: "התלונות על רופאים מצטברות ואינן נשמרות"

תלונות נגד רופאים (אילוסטרציה)
"קשה לפטר רופא". צילום: אילוסטרציה

הצעת חוק שהגישה יו״ר סיעת מרצ, ח״כ מיכל רוזין, לפיה רשיון של רופא שהורשע בבית משפט בעבירות מין יותלה מיד וייאסר עליו להמשיך ולטפל בכל מסגרת שהיא, עד שתוגש נגדו קובלנה לשר הבריאות ועניינו ידון בוועדת המשמעת במשרד הבריאות, אושרה אתמול (ב') להצבעה בכנסת על ידי ועדת השרים לחקיקה.

הצעת החוק נועדה לשנות את המצב הקיים שבו יכול הרופא להמשיך ולטפל גם אחרי ההרשעה, עד להגשת הקובלנה והדיון בעקבות זאת שמתקיים במסגרת משרד הבריאות.

היוזמה להצעת החוק באה בעקבות פרסומים שהופיעו בימים האחרונים על נשים שדיווחו על אירועי הטרדה מינית שחוו ושבהם היו מעורבים פרופ' מנחם (מני) אלקלעי מ"שיבא" וד"ר גיא רופא מ"איכילוב". הראשון יצא ביוזמתו לחופשה מיד לאחר שהחלו להתפרסם עוד ועוד תלונות עליו. ד"ר רופא אולץ להגיש מכתב התפטרות מבית החולים.

כיום, אין הליך משמעתי הנוגע לרופא שהורשע בעבירת מין אלא רק הליך משמעתי כללי, לפיו שר הבריאות איננו יכול להטיל על רופא סנקציות רק לאחר שמוגשת לו קובלנה. החוק הקיים אוסר על מעסיק להעסיק רופא שהורשע בעבירת מין, אבל רק כאשר עבד במרפאות ובמחלקות המיועדות לילדים, אבל אותו רופא למעשה עשוי להמשיך ולקבל מטופלים בכל מקום אחר, כל עוד לא הוגשה קובלנה נגדו והחל הליך שימוע עד להכרעה סופית הנמצאת בידיו של הממונה על אמצעי המשמעת במקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. הוא זה שגם קובע את תקופת ההתליה של רשיון רופא וגם על שלילתו המלאה. זה עשר שנים הממונה הוא השופט בדימוס אמנון סטרשנוב.

ח"כ רוזין מסרה כי "התיקון המוצע לחוק הוא לשם הגנה נוספת על מי שעלול להיפגע מאותו אדם בעתיד". התליית הרשיון תיעשה מיד עם ההרשעה בבית המשפט ותעמוד בתוקף עד שתתקבל המלצת הוועדה המיוחדת שתדון בעניינו של אותו רופא שהורשע; תעריך את מסוכנותו ותיתן לו הזדמנות להשמיע את טענותיו. זאת, כדי שהוועדה תוכל לשקול את הסיכוי לעבריינות מין חוזרת מצד אותו רופא. כיום, בעקבות המלצת הוועדה, הממונה על אמצעי המשמעת במקצועות הרפואיים, בהתאם להאצלת סמכויות משר הבריאות, הוא זה שמחליט אם לבטל ולשלול לצמיתות את רשיונו של הרופא, להתלותו לתקופה נוספת ואפילו להסתפק בנזיפה או בהתראה או להגביל את תחומי עיסוקו לתקופה שיקבע.

אתמול, בדיון בנושא זה בוועדת הכנסת לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, כך דווח הבוקר ב-Ynet, צוין כי מוכרות עדויות על תקיפה מינית מצד רופאים, בעיקר רופאי נשים, אולם התלונות שמגיעות לקופות החולים לא מדווחות לפרקליטות. חברי הכנסת התבטאו בדיון: "המערכת מטייחת. חשודים חומקים מתחת לרדאר". כמו כן הוצגו הקשיים הקיימים עתה לצורך שלילת רשיון מאותם רופאים.

ענת לייכטר, מנהלת תחום הטיפול בהטרדות מיניות במטופלים במשרד הבריאות, הודתה בדיון: "יש כיום חסם משפטי. עד שאין הרשעה, אין לנו זכות לדרוש דיווח". היא גם הודתה שהתלונות אינן נשמרות וקיימת אפשרות שיצטברו תלונות, אבל הן לא יטופלו. "יש קושי בהעמדה לשימוע של רופאים", הוסיפה נורית איתן גוטמן, עובדת סוציאלית ארצית למניעת הטרדות מיניות מקופת החולים כללית, "מאוד קשה לפטר רופא".

לפי הדיווח, במהלך הדיון הודו נציגים של כמה מקופות החולים כי לא הכירו את החוק המחייב לדווח לפרקליטות גם כאשר קיים חשד, לכאורה, על רופא שפגע מינית. אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד הסיוע לנפגעי תקיפה מינית, אמרה: "אין דבר כזה פרישה מרצון של רופא נגדו הצטברו תלונות. הגורמים הרלבנטיים חייבים לבדוק אותן, לרשום וכשרופא עובר ממקום עבודה אחד לאחר, על מעסיקו החדש לבדוק את עברו. משהו כאן מעוות בחשיבה: מגנים ואף מגבים רופאים. יש חשדנות כלפי התלונות ולא מגנים על המטופלות שנפגעו".

נושאים קשורים:  הטרדות מיניות,  התליית רשיון,  חדשות,  הצעת חוק,  שלילת רשיון
תגובות
31.12.2021, 08:07

מה קורה עם הר"י? אולי כדאי לצאת בהצהרה תקשורתית נרחבת שמקצוע הרפואה הוא מקודש, ובושה לטנף אותו עם רופאים שמנצלים את מעמדם לרעה